18.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

Zakaj je nihanje krvnega tlaka lahko nevarno?

Na Japonskem so ugotovili, da lahko nihanje krvnega tlaka poveča tveganje za pojav demence, hude kronične možganske bolezni. Njen dejavnik tveganja je tudi previsok krvni tlak, do sedaj pa se ni vedelo, da je tako nevarno lahko tudi nihanje. To je opozorilo, da je treba skrbeti za srce in ožilje.

Krvne žile
Za srce in ožilje pa dobro vemo, kako je treba skrbeti. Zdrava prehrana, dovolj gibanja, zmerna količina stresa ... (Foto: iStock)

Japonski raziskovalci so en mesec spremljali 1.674 odraslih. Vsak dan so preverili njihov tlak. V naslednjih letih so ugotovili, da so imeli tisti, pri katerih krvni tlak ni nihal ali je nihal bolj malo, v primerjavi s tistimi, pri katerih so bila nihanja, veliko manjšo možnost, da razvijejo demenco. Tisti, pri katerih je tlak nihal, so bili v kar dvakrat do trikrat večji nevarnosti za to kronično možgansko bolezen, pri kateri izgubljamo osnovne življenjske funkcije, kot so spomin, orientacija ali sposobnost govornega izražanja.

Krvni tlak
Do zdaj so vedeli, da je nevaren previsok tlak, ne pa tudi, da je nevarno preveliko nihanje. (Foto: iStock)

Zanimivo je, da se je izkazalo za problematično samo nihanje ne glede na to, kakšen je bil povprečno tlak, pove dr. Tomoyuki Ohara, avtor študije, ki prihaja z medicinske fakultete univerze Kyushu. So pa že prej študije pokazale, da imajo več tveganja za demenco tudi tisti, ki se borijo s hipertenzijo, previsokim tlakom. Ta je sedaj že potrjen dejavnik tveganja. Ne vemo pa še zagotovo, kako točno tlak vpliva na možgane, čeprav je očitno, da lahko ima vpliv na njihovo strukturo in delovanje.

Udeleženci študije so bili sicer v povprečju stari 71 let. Tlak so jim merili doma, zaradi tega, da ne bi imeli povišanega tlaka zaradi stresa, ki bi ga povzročilo to, da bi morali zaradi obiska zdravnika vsak dan na pot.

A morda je bistveno, kar nam ta študija sporoča, to, da je treba skrbeti za zdravje srca in ožilja. In dobro vemo, kako. S tem, da uživamo zdrava živila, da se dovolj gibamo in da v življenju nimamo preveč stresa. Vsi že vemo, kaj pomeni zdravo živeti  in treba se bo začeti zavedati, da je to edini način, da zmanjšamo tveganje za bolezni.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave