18.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

Zakaj je pekoča hrana vaš zaveznik proti kilogramom?

Če se borite z nezdravim številom kilogramov, vam lahko pomaga uživanje pekoče hrane, so ugotovili znanstveniki. Ta namreč lahko blagodejno deluje pri vnetjih v črevesju in inzulinski rezistenci. To sta dve težavi, ki nam onemogočata izgubo kilogramov.

Pekoča hrana
Pekoča hrana je zdrava. Pomagala naj bi tudi proti raku in demenci. (Foto: iStock)

Pekoča hrana nam lahko pomaga v boju proti odvečnim kilogramom, je zaključek sodelovanja med ameriškimi in kitajskimi znanstveniki. Spremljali so, kakšen je vpliv uživanja kapsaicina - snovi, ki je v čiliju. In sicer pri uživanju nezdrave hrane s slabimi maščobami. Ugotovili so, da je kapsaicin res pomagal znižati število kilogramov.

Predvidevajo, da tako deluje, ker pomaga pri dveh težavah, ki se pojavita pri prekomerni teži. Ti dve težavi preprečujeta, da bi lahko uspešno izgubili odvečne kilograme. In sicer gre za vnetja v črevesju ter inzulinsko rezistenco. Slednje je presnovna motnja. Celice se več ne odzivajo na hormon inzulin. Oboje povzroči dolgo uživanje neprimerne hrane in premalo gibanja.

Raziskovalci z univerze Harvard in Kitajske akademije medicinskih ved so pregledali tudi druge študije in ugotovili, da lahko redno uživanje pekoče hrane pomaga tudi zmanjšati tveganje za pojav raka, bolezni srca in dihal.

Leta 2015 je bila opravljena študija, ki je spremljala 500 tisoč ljudi srednjih let in ugotovili so, da so tisti, ki so jedli pekoč obrok vsak drug ali tretji dan, zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt za 14 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki takšne hrane niso jedli redno.

Tudi to je lahko povezano z dobrimi učinki, ki jih ima pekoča hrana na izgubljanje odvečnih kilogramov, dodajajo ameriški in kitajski raziskovalci. Odvečna teža je namreč lahko vzrok številnih bolezni.

Da uživanje pekoče hrane lahko pomaga premagati raka, so ugotovili tudi znanstveniki, ki delajo pri Mednarodni agenciji za raziskave raka, ki deluje v okviru Svetovne zdravstvene organizacije. Ugotovili so, da 10 centimetrov več okoli pasu tveganje za raka zviša za 13 odstotkov.

Še posebej prevelika teža poveča tveganje za pojav raka v naslednjih predelih telesa: zgornji del trebušne votline, črevesje, požiralnik, jetra, žolčnik, trebušna slinavka, maternica, jajčniki, ledvice in dojke (a po menopavzi).

Prekomerna teža poveča tudi tveganje za demenco.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave