Zakaj med vikendom ne morete nadoknaditi spanja?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Zakaj med vikendom ne morete nadoknaditi spanja?

19.04.2019, 10:43
0

Vas med tednom zjutraj zbudi budilka, saj se sami ne bi zbudili tako zgodaj? To bržkone pomeni, da zvečer hodite spat prepozno. Niste edini. Gre za pogosto odločitev, saj je dolgo veljalo, da je preveč spanca bolj luksuz. Nekaj, čemur se je mogoče odreči, če želimo biti produktivnejši. Toda vse več študij razkriva, da je spanje za naše zdravje enako ključno kot zdrava hrana in gibanje.

Spimo, da bi se naslednji dan dobro počutili.
Spimo, da bi se naslednji dan dobro počutili./ FOTO: Dreamstime

Kot sta nam v spodnji povezavi razkrili dve največji slovenski strokovnjakinji za spanje, ne moremo spati na zalogo. Vedno spimo zato, da bi se naslednji dan dobro počutili. Ne moremo se čez vikend naspati za naslednji delovni teden. Pravzaprav si s tem celo škodimo. Kako je to mogoče? Ker povzročamo podobno stanje, kot ga povzroči potovanje z letalom v drug časovni pas. To se imenuje socialni jet lag.

Idealno bi bilo, da bi vsak dan v tednu odšli spat ob približno isti uri in se ob približno isti uri zbudili. Naše telo je narejeno tako, da vedno poskuša ustvariti nek ritem. S tem ko čez vikend drugače spimo, se pravzaprav ravno do ponedeljka navadi na drug ritem in tako smo v ponedeljek še bolj zaspani, kot bi bili sicer.

Sara Isaković: Pred spanjem vedno vizualiziram
PREBERI ŠE
Sara Isaković: Pred spanjem vedno vizualiziram

Nedavno so bili objavljeni rezultati študije, ki je želela preveriti prav, kaj se zgodi, če premalo spimo čez teden, čez vikend pa to poskušamo nadoknaditi. Potekala je na univerzi Columbia; na njihovi spletni strani so zapisali, da so imeli 36 zdravih udeležencev, ki so bili stari od 18 do 39 let.

Razdeljeni so bili v tri skupine. Ena je spala veliko. Devet dni so spali po devet ur. Druga je spala teh devet dni po pet ur na dan. Tretja je pet ur spala pet dni, dva dneva so lahko spali, kolikor so želeli, nato so še dva dneva spali po pet ur.

Zadnji dve skupini sta si zvečer želeli prigrizkov, udeleženci so pridobili odvečne kilograme, zmanjšala se je občutljivost njihovega hormona inzulina. To je pomembno, kajti ta hormon uravnava krvni sladkor. Če se njegova občutljivost zmanjša, to lahko vodi v nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Če jo že imamo, je lahko njeno stanje slabše. V spodnji povezavi si preberite več o posledicah slabo uravnane sladkorne bolezni.

To pomeni tri do petkrat večje tveganje za infarkt 
PREBERI ŠE
To pomeni tri do petkrat večje tveganje za infarkt 

Tretja skupina, ki se je lahko čez vikend naspala, se je v tem času resda počutila bolje. Dva dneva so imeli tudi manjšo potrebo po večernem prigrizovanju. A takoj v ponedeljek so ti pozitivni učinki zadostnega spanca izginili. Pravzaprav so bili skupno njihovi rezultati celo slabši kot pri drugi skupini. Presnovno je bilo boljše, če so ljudje spali vsak dan pet ur in tega niso spremenili čez vikend. Občutljivost inzulina se je pri njih zmanjšala za približno 13 odstotkov, medtem ko se je pri skupini, ki je čez vikend spala več, za devet do 27 odstotkov. Slabše je bilo tudi stanje mišičja in jeter.

Naše telo si želi ritma. Če tega vsak vikend spremenimo, ni dobro.
Naše telo si želi ritma. Če tega vsak vikend spremenimo, ni dobro./ FOTO: Dreamstime

Naše telo ima cirkadiani ritem in očitno mu škodi, če ga mora ves čas menjati. To je zdravstveno področje, na katerem je zadnje čase vse več odkritij. Vse bolj se zavedamo, kako pomemben je za naše zdravje ta ritem. V spodnji povezavi si preberite več o fenomenu jet laga, tudi socialnega.

Jet lag je mogoče ublažiti
PREBERI ŠE
Jet lag je mogoče ublažiti

Strokovnjaki priporočajo, da poskušamo vsak dan dobiti približno sedem ur spanca. Je pa res, da se ljudje razlikujemo in nekateri res potrebujejo manj spanca. A pustiti moramo, da nam to pove naše telo, ne smemo mu vsiljevati naših želja.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
AccuWeather izdal dolgoročno napoved za poletje: ...
ŠPORT
Toronto izenačil finalno serijo na vzhodu
POP IN
Odprla je svoje srce in se mu povsem razgalila
TV ODDAJE
Odprla je svoje srce in se mu povsem razgalila
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
To je ena najbolj romantičnih sladic na svetu!
ZADOVOLJNA.SI
Lepa hčerka hrvaške predsednice se seli čez lužo
MOSKISVET.COM
Kurnikova jemala dih v rdečem bikiniju
BIBALEZE.SI
Koliko Slovenk rodi na predvideni datum poroda?
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Z malo truda kompostnik lahko izdelate tudi sami
ZADOVOLJNA.SI
Z eno masko za obraz do popolne kože čez noč