16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Zakaj ne smete uporabljati ustne vodice po umivanju zob?

Vsi dobro poznamo nasvet: umivaj si zobe dvakrat na dan in ne uživaj preveč sladkorja. A za preprečevanje zobnega kariesa je treba storiti še več. Dva strokovnjaka sta razkrila vse napotke, ki jih morate poznati.

Izpiranje zob
'Po umivanju zob si nikar ne spirajte zob z ustno vodico, saj boste z njih sprali fluor. To je navada, ki jo je težko opustiti, a na ta način lahko zmanjšate zobno gnilobo za 25 odsototkov.'' (Foto: iStock)

Čeprav se večina drži nasveta, naj si umivamo zobe dvakrat na dan in se izogibamo sladkorju, pogosto pridemo domov od zobozdravnika z novo plombo. Za preprečevanje zobnega kariesa namreč zgornji nasveti niso dovolj, pojasnjujeta zobozdravnik dr. Clement Seeballuck in profesorica Nicole Innes, pediatrična zobozdravnica z Univerze Dundee, ki dodata: ''Po umivanju zob si nikar ne spirajte zob z ustno vodico, saj boste z njih sprali fluor. To je navada, ki jo je težko opustiti, a na ta način lahko zmanjšate zobno gnilobo za 25 odsototkov.''

Izboljšajte ščetkanje zob

Kako ščetkate zobe je pomembno. Mehansko ščetkanje zob namreč pomaga odstraniti lepljive zobne obloge, ki so v resnici mešanica bakterij, kislin, lepljivih stranskih produktov in ostankov hrane. Zobne obloge se naravno oblikujejo na zobeh, potem ko ste nekaj pojedli, a niso škodljive dokler ne 'dozorijo'. Natančen čas, kdaj postanejo škodljive, ni znan, a traja vsaj 12 ur, preden lahko škodijo sklenini.

Bakterije se hranijo s sladkorjem in kot stranski produkt proizvajajo kisline, ki uničujejo minerale v naši sklenini, kar povzroča mikroskopsko majhne luknjice, ki jih s prostim očesom ne moremo videti. Če procesa ne ustavimo, lahko pride do zobne gnilobe.

Zobna pasta
Mehansko ščetkanje zob namreč pomaga odstraniti lepljive zobne obloge, ki so v resnici mešanica bakterij, kislin, lepljivih stranskih produktov in ostankov hrane. (Foto: iStock)

Za ščetkanje zob bi si že zjutraj morali vzeti vsaj dve minuti, saj je to čas, v katerem lahko učinkovito odstranimo zobne obloge. Postopek ponovimo še pred spanjem. Pogosto ščetkanje prepreči, da bi se bakterije razvile do faze, ko pričnejo proizvajati več kislin.  

Električne ščetke so lahko bolj učinkovite pri odstranjevanju oblog kot ročno ščetkanje. Ključnega pomena pa je, da redno ščetkamo zobe.

Uporabljajte zobno pasto s fluorom

Večino pozitivnih učinkov zobne paste prinaša fluor. Dokazano je, da fluor učinkovito preprečuje zobno gnilobo, in sicer tako, da nadomešča izgubljene minerale v zobni sklenini in naredi zobe močnejše. Prav zato ni priporočljivo po umivanju zob spirati ust z ustno vodico, saj ta odstrani fluor z zob.

Umivajte zobe pred spanjem

Ponoči proizvajamo manj sline kot čez dan. Prav zato imajo takrat zobje manjšo zaščito, ki jo prinaša slina in so bolj občutljivi na kislino. Prav zato je pomembno, da hrano odstranimo z zob, preden gremo spat. Po ščetkanju zob pred spanjem ne pijte ali jejte ničesar, razen vode. Na ta način boste dali tudi priložnost fluoru, da bo kar najbolje učinkoval.

zdravi zobje
Naravni sladkor v sadju ni škodljiv, kljub vsemu pa je izjemno škodljiv dodani sladkor – tudi v sadnih sokovih. (Foto: iStock)

Ne več kot štiri sladka živila na dan

Naravni sladkorji, ki jih dobimo iz hrane, kot je sadje, veliko manj povzročajo zobno gnilobo kot dodani sladkorji. Bakterije dodane sladkorje z lahkoto zaužijejo in presnavljajo ter tako proizvedejo več kisline. Kljub temu je težko reči, kateri sladkorji so najslabši za zobe. Čeprav je normalna količina sladkorja v sadju neškodljiva, so sadni sokovi lahko škodljivi. Ni pa pomembno le koliko sladkorja zaužijemo, a tudi kako pogosto uživamo sladkor. Navadno so naši zobje narejeni tako, da so lahko izpostavljeni štirim 'udarom' sladkorja na dan, več od tega lahko hitro poškoduje zobno sklenino, pojasnita zobozdravnika.

Prav zato se skušajte izogniti sladkorju tako, da ga ne dodajate v čaje, kavo in da ne pijete sladkih pijač. Omejite tudi količino sladkih prigrizkov in živil. Umivajte zobe dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluor. Fluora ne spirajte z zob. Zvečer po umivanju zob ne jejte in pijte ničesar. Ne uživajte sladkorja več kot štirikrat na dan.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
BubblyPanda 12.01.2019 20:26:42
Ne uporabljam zobne paste s fluorom.
KaPi 13.01.2019 08:25:00
To je največji zastrupljevalec.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave