17.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

Znaki, ki kažejo, da ste funkcionalni alkoholik

Stereotipna podoba alkoholika je v le redkih primerih tista, ki je prava ali pa najpogostejša. Vsi dobro vemo, da kot družba pijemo preveč alkohola. Vedno je razlog za to, da nazdravimo in vedno spodbujamo druge, naj pijejo alkohol.

Alkohol
(Foto: iStock)

Čeprav si večina ljudi alkoholika predstavlja kot nekoga, ki hodi gor in dol po ulici s steklenico vodke ali vina v rokah, običajno ni tako. Če pijete alkohol le na družabnih dogodkih, a vsakič spijete toliko, da na koncu ne veste zase. Ste v tem primeru že alkoholik? Kaj pa če si le pet do šestkrat na teden zvečer privoščite kozarec ali dva dobrega vina? Potem ste morda funkcionalni alkoholik.

Ne glede na to, koliko in kdaj pijete, ste lahko funkcionalni alkoholik, če pri sebi prepoznate naslednje znake:

1. Zmanjševanje: ste kdaj pomislili, da bi verjetno morali piti manj alkohola, kot ga pijete trenutno?

2. Ljudje vam gredo na živce: vam gre kdaj na živce, ker vam ljudje ves čas prigovarjajo, da bi morali piti manj?

3. Slaba vest: imate kdaj slabo vest zaradi pitja alkohola ali zaradi posledic pitja alkohola?

4. Da lahko pričnete dan: imate kdaj občutek, da potrebujete alkoholno pijačo, da bi se počutili bolje? Se vam to zgodi še posebej zjutraj, da se lahko sploh umirite?

Če ste na ta vprašanja odgovorili pritrdilno, imate po mnenju psihiatra dr. Iqbala Mohiuddija težave z alkoholom. Seveda je vsaka oseba drugačna in drugače doživlja vpliv alkohola na svoje telo in če ste na vsa zgornja vprašanja odgovorili z da, še ne pomeni, da ste alkoholik. A vsekakor pomeni, da je to tema, o kateri morate nekoliko več premisliti.

Alkohol
(Foto: iStock)

Dr. Mohiuddi ocenjuje, da približno polovica njegovih strank, ki jim pomaga pri odvajanju od alkohola, ne spada v tipično stereotipno podobo odvisnika od alkohola. ''Delajo celo na visokih pozicijah v službi, v politiki in tudi v medijih, kjer je pitje alkohola dobro sprejeto, skorajda pričakovano,'' je povedal za spletno stran Healthista. ''Dolga leta so na ta način dobro funkcionirali, a nenadno so pričeli dobivati fizične simptome, kot je jutranja slabost in potreba po alkoholu že zjutraj, morda je partner rekel, da sedaj je pa dovolj in naj se odločijo za alkohol ali zanje. Tudi vse več podjetij se zaveda težav s pitjem alkohola na delovnem mestu, zato svoje najbolj cenjene zaposlene pošiljajo na razstrupljanje, da bi zavarovali njihovo zdravje.''

Dr. Mohioddi pravi, da funkcionalni alkoholiki ostatajo najboljši pri nalogah in odgovornostih, ki jih imajo za opraviti, čeprav pijejo alkohol. Običajno si tudi ne želijo priznati, da imajo težave z alkoholom. Mnogi ljudje mislijo, da z njimi ni nič narobe, ker spijejo le nekaj alkoholnih pijač na teden, a nato veliko spijejo konec tedna, kar povzroča resne težave. Možno je tudi, da se niti ne zavedamo, da spijemo preveč. Kot prekomerna količina spitega alkohola se šteje že več kot dva decilitra vina za moškega na dan in več kot deciliter vina za ženske na dan.

Alkohol
(Foto: iStock)

''Ko se ga napijete, je vaše telo dobesedno namočeno v alkoholu in čeprav mislite, da ga dobro prenašate, ga vaše telo ne presnovi nič hitreje. Dobro je, da si zapomnimo tudi, da človeško telo lahko prenese samo eno enoto alkohola na uro, zato se tudi pri popivanju skušajte držati tega,'' je dejal dr. Mohioddi.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 9
 
Narcissa 25.09.2017 12:06:22
Danes se alkohol že uporablja kot izgovor za sproščanje in ne vem kaj. Jaz ga niti ne maram, se počutim super brez njega :)
felix58 24.09.2017 22:36:22
zadji cejt več polijem kak spijem
mrfairplay 24.09.2017 20:16:10
Bolj zanimivo bi bilo raziskovat in pisat zaradi česa človek postane alkoholik...
Narcissa 25.09.2017 12:06:59
potem članka ne bi bilo nikoli konec.
Rusvaj 24.09.2017 19:53:58
NE HVALA !!!! Pozzdrav iz Maribora. '
est 24.09.2017 13:39:54
Francozi v povprečju pijejo 4 merice vina dnevno in veljajo za bolj zdrav narod.
 
RamzesII 24.09.2017 11:00:22
Kolikšna je ta vaša ena enota alkohola na uro? Deciliter, liter, ...
 
RamzesII 24.09.2017 10:58:47
Ste našli nek nov tip alkoholika, in če smo že pri tem, koliko tipov alkoholikov pravzaprav potemtakem obstaja, ali so potem temu ustrezni tudi tipi AA skupin. Še nisem slišal.
kajenje je zdravo 24.09.2017 10:24:12
Po mojem strokovnem, posebej pa prakticnem znanju, je res nevarn tiste sorte akoholizem, ko spijes vsako uro kaksn pozirk, da si bols volje, muzka je lepsa, kaksn uscan vreme te manj mot,folk te manj nervira etc., nikol pa nisi pijan, ampak po kaksnem letu pa brez tistga enga pozirka na uro sploh ne mores vec funkcionirat, dozivljas razne lepote anksioznost in podobnih mentalnih svinjarij. Tle je najvecja nevarnost, ne pa v kaksnem ulivanju ob petkih in sobotah zvecer.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave