19.01.2018
LJ
/ 4°
Menstruacija 10 stanj, ki lahko povzročijo težave z menstruacijo Trebuh To je najboljši način za kurjenje maščob na trebuhu, pravijo znanstveniki Paradontoza Bolezen dlesni lahko povzroča enega najbolj smrtonosnih rakov Spolnost Zobozdravniki bi vas kmalu lahko pričeli spraševati o vašem spolnem življenju. Preverite zakaj!

Maraaya: Odkritje, ki jima je izboljšalo življenje

Ne spreglejte tudi nagradne igre na dnu strani!

Danes živimo v vse bolj hrupnem okolju, zato hrupa včasih sploh ne zaznamo več. A ta vseeno vpliva na naš sluh in ga počasi slabša. Tako ni nenavadno, da se z naglušnostjo spopadajo vse mlajši. Zato je ključnega pomena, da svoj sluh še pravočasno zaščitimo. Tega sta se pred kratkim začela zavedati tudi Raay in Marjetka Vovk.

Neuroth - 5
Da obstaja učinkovita zaščita za sluh sta Raay in Marjetka odkrila, ko sta se pripravljala na Evrovizijo. Od takrat imata čepke Earwear vedno pri sebi. (Foto: Aljoša Kravanja)

Ko sta Raay in Marjetka Vovk prvič slišala za zaščito za sluh Earwear, sta priznala, da sta imela tisti najpogostejši predsodek da s čepki ne bosta slišala vsega, kar morata slišati. A so jima pojasnili, da ne delujejo tako. Sluh zaščitijo s posebnimi filtri, zaradi katerih je zvok stišan, kar pa ne pomeni, da ne slišimo. "Samo stišano je in počutiš se mnogo bolj prijetno. Ne počutiš se, kot bi nekdo z zvokom napadal tvoje uho," opiše Marjetka. Raay pa pritegne: "Slišiš vse, ampak slišiš normalno." Le preglasno ni več.

S takšno zaščito po koncertih in vajah nimata več težav s šumenjem in piskanjem v ušesih, kar je opozorilni znak izpostavljenosti prevelikemu hrupu. Raay pa poudari, da sta ugotovila, da je zaščita zelo uporabna tudi v vsakdanjem življenju: pri uporabi kosilnice ali sesalca, ko se moraš osredotočiti na delo, zraven pa se igrajo otroci. Raay čepke uporablja tudi, ko telefonira.

Si želite čepke Earwear tudi vi? Ali pa si želite spoznati dvojca Maraaya in BQL ali Niko Zorjan? Potem ne spreglejte NAGRADNE IGRE na dnu strani!

Podjetje Neuroth pa vas od 22. do 26. maja vabi tudi na Teden dobrega sluha, ki se bo končal s prav posebnim glasbeno in dobrodelno obarvanim dogodkom na Cankarjevi ulici v Ljubljani. Več v nadaljevanju.

Neuroth - 2
Robert Lepener, direktor podjetja Neuroth: Ne zavedamo se, da nam hrup škodi, pa tudi da se škoda sešteva. (Foto: Aljoša Kravanja)

Kdaj si škodimo?

Kaj zaznamo kot hrupno, je subjektivno. A ker živimo v čedalje hrupnejšem okolju, se meja tolerance dviga. Zato nas škodljiv hrup včasih sploh ne zmoti. "Človek ne bi pričakoval, kako hitro se znajdeš v situaciji, ki je enostavno dolgoročno preglasna in lahko vodi k okvari sluha," pojasnjuje Robert Lepener, direktor podjetja Neuroth, ki je zastopnik za zaščito sluha Earwear.

Uporabljajo jo glasbeniki (ne le dvojec Maraaya, temveč denimo tudi orkester Slovenske filharmonije). Pa tudi drugi, ki delajo v hrupnejših delovnih okoljih, od strojevodij do denimo tistih, ki so zaposleni v tako imenovanih odprtih pisarnah. Včasih so te veljale za moderne, zdaj so se tudi zaradi prevelikega hrupa izkazale za okolje, v katerem smo manj produktivni in bolj utrujeni. Zaščita za sluh pa je zelo priporočljiva tudi za tiste, ki se s hrupom soočajo v prostem času (denimo lovci, motoristi, obiskovalci nočnih klubov).

Vsak med nami je vsaj občasno v situaciji, ki je prehrupna. Takšna je večina javnih prireditev. Praktično vsi pa uporabljamo tudi vsaj nekaj preglasnih naprav.

Kaj je preglasno? Študije so pokazale, da nam škodi zvok nad 85 decibelov. To pa hitro presežemo že z malo glasnejšim predvajanjem glasbe na slušalkah.

Maksimalna dovoljena tedenska izpostavljenost hrupu je pri 85 dB 40 ur, pri 95 dB 3 ure in pri 120 dB le 45 sekund.

Dlje in pogosteje kot smo izpostavljeni hrupu, večje je tveganje za okvaro sluha!

Pozor: pri nosečnicah lahko izpostavljenost hrupu vpliva celo na zdrav razvoj otroka.

Neuroth - 6
Zaščita za sluh Earwear deluje tako, da mi še vedno normalno slišimo, le glasnost se zmanjša pod škodljivih 85 decibelov. Z njihovo uporabo smo manj utrujeni in imamo manjše tveganje za tinitus in okvaro sluha. (Foto: Aljoša Kravanja)
Neuroth - 4
Čepki so lahko izdelani tudi tako, da so povsem prilagojeni vašemu ušesu. Tako popolnoma sedijo v sluhovodu – brez zdrsavanja in brez tiščanja. (Foto: Aljoša Kravanja)

Škodljiv hrup se sešteva in sčasoma povzroči naglušnost

Vsakič, ko se izpostavimo hrupu nad 85 decibelov, si škodimo. Vse poškodbe našemu sluhu pa se seštevajo. Da bi jih preprečili, si lahko pomagamo z zaščito za sluh Earwear, ki deluje tako, da mi še vedno normalno slišimo, le glasnost se zmanjša pod škodljivih 85 decibelov. Obiskovalec koncerta bo še vedno lahko užival v glasbi, motorist bo slišal zvoke prometa ... Čepki pa preprečijo tudi, da bi nas hrup utrudil. Zmanjša se tveganje za tinitus, to je pojav piskanja, zvonjenja ali šumenja v ušesih. Ter seveda – imamo občutno manj možnosti, da bi se morali kdaj spopasti z okvaro sluha.

Napovedi so, da naj bi vsaj četrtina današnjih tridesetletnikov v naslednjem desetletju zaradi prevelike izpostavljenosti hrupu že imela rahle okvare sluha. Dobrih 10 odstotkov, če ne celo več, naj bi se jih soočilo z naglušnostjo, saj slušne čutnice v notranjem ušesu po predolgi izpostavljenosti hrupu najprej začasno izgubijo zmožnost delovanja. Opomorejo si v nekaj urah. A ko se to ponavlja, se enkrat zgodi, da si ne opomorejo več. To je vzrok, zakaj bo generacija srednjih let prisiljena začeti nositi slušne aparate prezgodaj. Na to želi podjetje Neuroth opozoriti s tednom ozaveščanja, ki ga bodo organizirali ta mesec.

BQL
Na posebnem dogodku ob koncu tedna ozaveščanja vas bosta poleg Maraaye zabavala tudi BQL. Trije naši bralci pa jih bodo imeli tudi priložnost spoznati. Ne spreglejte nagradne igre na dnu strani! (Foto: Facebook)

Vabljeni na Teden dobrega sluha ter na poseben dogodek na Cankarjevi ulici v Ljubljani

Ker se preslabo zavedamo, kako pomembno je ščititi svoj sluh, podjetje Neuroth od 22. do 26. maja organizira teden ozaveščanja, ki so ga poimenovali Teden dobrega sluha. V vseh njihovih poslovalnicah bodo:

- brezplačno testirali sluh,

- demonstrirali funkcijo delovanja zaščite za sluh

- in svetovali, kako sluh preventivno zaščititi.

Ob koncu tedna pa vas 26. maja od 15.00 vabijo na prav poseben glasbeno obarvan dogodek pred njihovo poslovalnico na Cankarjevi ulici v Ljubljani. Nastopili bodo Maraaya, BQL in Nika Zorjan. "To bo tak fin dogodek," pove Raay. "Nekaj glasbenih nastopov, nekaj osveščanja, pa še spoznali se bomo s tistimi, ki bodo izbrani (v nagradni igri, o kateri si lahko preberete spodaj, op. a.).

Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto, saj bo podjetje Neuroth podarilo donacijo Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani. "Smo podjetje, ki želi vračati v svoje okolje. To tudi redno počnemo," poudari direktor Robert Lepener. "Z Zavodom za gluhe in naglušne v Ljubljani zelo dobro sodelujemo, zato smo se dogovorili, da jim bomo pomagali tudi v okviru tega tedna ozaveščanja."

Sponzorirana vsebina

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI!

Izpolnite spodnjo prijavnico, odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujte za lepo nagrado.

Tri srečneže bo podjetje Neuroth nagradilo z Earwear zaščito za sluh + druženjem z Maraayo, BQL ter Niko Zorjan po zaključnem dogodku Tedna dobrega sluha, 26. maja.

Glasbeniki bodo nekaj zgoščenk, majic, plakatov in podpisanih kartic brezplačno podelili tudi na samem dogodku.

Vizita-nagradnaigra-earwear-11.05.2017

Za sodelovanje v nagradni igri "Vizita-nagradnaigra-earwear-11.05.2017" se morate registrirati/prijaviti.
Prijavi se
  • moški
    ženska
  • S klikom na gumb "Pošlji" se strinjam s splošnimi pogoji.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave