15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Kako izbrati primerno sončno kremo?

Poletje je tu in mnogi smo se že podali na plažo. Da se ni dobro pretirano sončiti, vemo že dolgo, a dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med., pojasnjuje, do kakšnih sprememb v koži pride, ko porjavimo in kako se zaščititi pred UV žarki. Ne spreglejte niti nasveta o tem, kako izbrati primerno sončno kremo.

Sončna krema
Sončna krema mora vsebovati zaščito pred UVA in UVB žarki, priporočeno je, da vsebujejo tudi antioksidante, ki dodatno ščitijo pred škodo, ki jo na koži delajo UV žarki. (Foto: iStock)

Kaj kožo ohranja zdravo?

Na koži se odraža zdravstvno stanje našega organizma v celoti.

Za ohranjanje zdravja kože so pomembni: zmerna, pravilna prehrana, bogata z antioksidanti,  zadostno pitje nealkoholnih, negaziranih pijač dnevno, redni počitek, zdrav način življenja, redna in ustrezna nega, prilagojena tipu kože, strosti in spolu. Redna, dosledna zaščita pred UV žarki.

Metka Adamič
''Zaščitite se pred UV žarki,'' svetuje dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med (Foto: osebni arhiv)

Ali se lahko pripravimo na poletje, da bi čim bolj zmanjšali okvare na koži?

Posebnih priprav ne priporočamo. Svetujemo, da se ob podaljševanju gibanja na prostem, ki je logična posledica podaljšanega in toplejšega dne in obenem ob večanju intenzivnosti UV sevanja, zavestno začnemo obnašati temu primerno, v skladu s priporočili, ki jih že nekaj let vsakoletno objavljamo dermatologi v spomladanskih mesecih. Posebno pozorni bodimo na predele  telesa, ki so stalno izpostavljeni (obraz, zlasti nos, uhlji, ustnice, ženske goleni, pri odraslih moških plešasti deli lasišča …), pri otrocih, ki so še posebej občutljivi in v primerih, ko jemljete kakšna zdravila … Ne pozabite, da UVA žarki prehajajo skozi steklo, da za šipami niste na “varnem” itd.

Kako izberemo zaščitno sredstvo?

Vsebovati mora zaščito pred UVA in UVB žarki, priporočeno je, da vsebujejo tudi antioksidante, ki dodatno ščitijo pred škodo, ki jo na koži delajo vidni in infrardeči žarki, za katere obstojajo znanstveno potrjeni dokazi, da imajo tudi škodljive učinke na kožo. Pri izbiri zaščitnega srdstva upoštevajte tip svoje kože, spol, starost in morebitno preobčutljivost. Sredstva naj ne bodo komedogena. Najbolje, da se o izbiri pogovorite s farmacevtom v lekarni. In: uporabljajte jih pravilno! V prvi vrsti upoštevajte splošne nasvete glede ustrezne zaščite pred škodljivimi UV žarki.

Kaj pa negovalna sredstva v sončnem delu leta?

Tudi negovalna sredstva naj ustrezajo omenjenim pogojem, v poletnem času naj bodo bogata z antioksidanti.

Ali res vsaka porjavelost pomeni tveganje za okvaro kožnih celic?

Vsaka porjavelost kože ze sama po sebi pomeni, da se koža brani pred škodljivimi učinki UV žarkov. Porjavelost je posledica sprememb, ki so jih UV žarki povzročili s svojim delovanjem na kožne celice. Pigmentne celice so ob absorbciji UV žarkov alarmirane, tvorijo in sproščajo kožni pigment zrnca melanina, ki kot “dežnički” obdajo kožne celice in jih poskušajo čititi pred nadaljnjimi okvarami, tvorijo nov melanin, da bi to Žal je takšna zaščita omejena, ocenili bi jo z zaščitnim faktorjem SPF 4.

Okvare kožnih celic zaradi prepogoste čezmerne izpostavljenosti žarkom se začnejo že zelo zgodaj, pri prvem nezaščitenem sončenju dojenčka. To je nesporno. Dokazano je, da bi lahko, če bi v prvih 18 letih kožo redno in dosledno ščitili z zaščitnimi sredstvi s faktorjem SPF 15, bi zmanjšali tveganje za razvoj kožnega raka kasneje v življenu za 4/5.

Sončne opekline v otroštvu predstavljajo dejanik tveganje za kasnejši razvoj melanoma.

Otroška koža ni enaka odrasli, zahteva posebno in še bolj skrbno zaščito.

sončenje
Vsaka porjavelost kože ze sama po sebi pomeni, da se koža brani pred škodljivimi učinki UV žarkov. (Foto: Thinkstock)Katere spremembe na koži lahko nastajajo pod vplivom sončnih žarkov in UV sevanja v solarijih?

Spremembe na koži zaradi delovanja ultravijoličnih žarkov, poimenujemo z enim skupnim izrazom - fotodermatoze. V grobem jih razdelimo na primarne in sekundarne fotodermatoze.

Primarne fotodermatoze  so vse tiste spremembe na koži, ki jih sproži svetloba in nastanejo brez fotosenzibilizatorja. Sekundarne fotodermatoze pa so posledica prisotnosti neke snovi, ki jo imenujemo s strokovnim izrazom fotosenzibilizator. Le-ta lahko nastaja v telesu kot produkt presnove (kar se dogaja pri določenih obolenjih, na primer porfirijah). Druga možnost pa je neka tuja snov, ki jo na kožo lahko nanesemo od zunaj, lahko pa pride v kožo po krvnem obtoku, potem ko smo jo zaužili ali vdihali (za primer naj navedem določena zdravila …). Omenjeno skupino obolenj lahko razširimo še na tiste težave, ki so posledica prirojenih encimskih defektov ali izgube naših endogenih zaščitnih sposobnosti (na primer proizvodnje melanina).

Dolgoročne: prezgodnje staranje kože z vsemi znaki in razvoj kožnega raka in najbolj nevarnega melanoma

Kaj lahko sami storimo za zaščito in kako spremembe na koži omilimo?

Najbolj pomembni so ukrepi, ki jih lahko naredimo sami: da se ogibamo soncu v času med 10. in 15. uro, da spremljamo vrednosti UV indeksa in prilagodimo svoje ukrepe glede na to, kako visok je. Pri vrednostih, višjih od 3, je že potrebna zaščita kože in oči, pri vrednostih nad 7 pa je žarčenje že zelo intenzivno in koži in očem brez ustrezne zaščite zares nevarno.

Osnovna priporočila dermatologov: nosite primerna zaščitna oblačila, pokrivala, očala, odkrite in izpostavljene dele telesa redno in pravilno namažite z zaščitnimi sredstvi! Ne podaljšujte bivanja na soncu, če ste namazani z zaščitnimi sredstvi!

Nobena krema za sončenje ni primerna za vsakogar!

Geografsko spadamo med države, kjer so vrednosti UV-indeksa predvsem v poletnem času tako visoke, da se je potrebno ustrezno ščititi pred negativnimi učinki UV in drugih vrst skodljivih sončnih žarkov. Vendar pazljivo, saj kozmetični izdelki za zaščito pred soncem ne zagotavljajo popolne zaščite pred vsem škodljivim sončnim sevanjem. UV filtri namreč ne morejo prefiltrirati celotnega spektra škodljivih sončnih žarkov, kamor sodi tudi sama vidna svetloba in infrardeči žarki. Vse bolj je jasno, da tudi ta del sončne svetlobe škodljivo deluje na kožo.

Sončenje
Osnovna priporočila dermatologov: nosite primerna zaščitna oblačila, pokrivala, očala, odkrite in izpostavljene dele telesa redno in pravilno namažite z zaščitnimi sredstvi! Ne podaljšujte bivanja na soncu, če ste namazani z zaščitnimi sredstvi! (Foto: Thinkstock)

Zaščitna sredstva žal lahko povzročajo tudi težave. Najbolj pogoste so nastanek ali poslabšanje aken in preobčutljivostne reakcije.

Nasveti za osebe z občutljivo kožo :

V lekarni kupite zaščitna sredstva za občutljivo kožo oziroma kožo, nagnjeno k alergijam.

Preden se odločite za nanos kreme na večje površine, preizkusite morebitno preobčutljivost na manjšem predelu kože. Na kvadratni cm kože na notranjem delu podlahti namažite 2 mg sredstva, preko namestite obliž, enako količino sredstva namažite tudi na zunanjem delu podlahti dva dni zapored in tega ne prekrivajte z oblačili, tako da je lahko izpostavljeno sončnim žarklom. Po dveh dneh preverite ali  katerem od namazanih predeliov prišlo do preobčutljivostnega odziva – rdečine, izpuščaja, srbenja … če je prišlo do rekacije na notranjem delu podlahti, potem gre za običajno preobčutljivost na eno od sestavin zaščitnega sredstva; če pa do reakciej pride na izpostavljenem predelu, pa pomeni, da gre za fotoalergijsko reakcijo.

Kreme za sončenje, primerne za odrasle, niso primerne za manjše otroke. Za otroke do 6. meseca ne smejo vsebovati kemičnih zaščitnih filtrov.

Izbira zaščitnega sredstva je odvisna tudi od lastnosti kože in morebitnih težav z njo. Zaradi komedogenega delovanja nekaterih zaščitnih sredstev in uporabe neprimerne oblike sredstva pri določeni koži (na primer oljnega sredstva pri že sicer mastni koži …) se lahko pojavijo ali poslabšajo akne.

Kaj je dobro vedeti o UV-filtrih

UV filtri v izdelku služijo za absorbcijo oz. odboj UV žarkov, preden ti dosežejo globje kožne struktrure.  Povzročajo lahko alergične reakcije ob stiku s svetlobo, zato jih uvrščamo med topikalne fotoalergene. Vzroki alergijskih reakcij na koži, ki so posledica nekega izdelka za zaščito pred UV žarki,  pa niso vedno UV filtri. Do takšne reakcije lahko ob stiku s sončno svetlobo privedejo tudi drugi sestavni delci kozmetičnega sredstva, kot so konzervansi, dišave in antioksidanti.

Organski filtri

- Benzofenoni absorbirajo UVA žarke. V Evropski uniji morajo imeti izdelki, ki vsebujejo oksibenzon ali benzofenon-3 opozorilo o njunem potencialno alergogenem delovanju.

- Derivati kafre in dibenzoilmetana pod vplivom UV žarkov postanejo slabše stabilni, kar pomeni, da kozmetično sredstvo, ki jih vsebuje, izgublja svojo učinkovitost, ob tem pa nastajajo določeni razpadni produkti, ki lahko povzročajo fotoalergične in fototoksične reakcije na koži.

Tudi dišave in druge sestavine, ki so dodane kozmetičnim izdelkom za zaščito pred soncem, so lahko škodljive za kožo in lahko izzovejo alergije.

Anorganski UV-filtri

Delijo se na UV-filtre, ki:

- žarke le odbijajo, npr. barijev sulfat (BaSO4) in smukec, in

- žarke odbijajo in absorbirajo, kot npr. titanov dioksid in cinkov oksid.

Prednost anorganskih UV filtrov pred organskimi je visoka fotostabilnost in neprodiranje v kožo ter posledično redke alergijske reakcije.

So nanodelci v kozmetičnih sredstvih škodljivi?

V zadnjih letih so se pojavile tudi dileme glede varnosti kozmetičnih sredstev za zaščito pred UV žarki zaradi vsebnosti nanodelcev, za kar pa doslej ni zanesljivih dokazov in še vedno velja prepričanje, da je njihova škodljivost neprimerljivo manjša kot škodljivost UV sevanja za človeško kožo.

Snovem, ki škodujejo koži in zdravju, se najučinkoviteje izognite tako, da spremljate rezultate testov in publikacije, namenjene varstvu potrošnikov.

Krema
V zadnjih letih so se pojavile tudi dileme glede varnosti kozmetičnih sredstev za zaščito pred UV-žarki zaradi vsebnosti nanodelcev, za kar pa doslej ni zanesljivih dokazov in še vedno velja prepričanje, da je njihova škodljivost neprimerljivo manjša kot škodljivost UV- sevanja za človeško kožo. (Foto: iStock)

V razmislek:

- Starejši ljudje se, bolj kot mladi, izogibajo sončnim žarkom med 10. in 16. uro, medtem ko je uporaba zaščitnih sredstev največja med mladimi in se s starostjo zmanjšuje; zmanjšanje, najizrazitejše po petdesetem letu starosti.

-Surovine, predvsem UV-filtri, ki sestavljajo kozmetične izdelke, vplivajo na delovanje endokrinega sistema vodnih organizmov, predvideva pa se tudi povezanost med bledenjem koral in kozmetičnimi izdelki za zaščito pred soncem, ki vsebujejo benzofenon.

Vsem ljudem priporočamo, naj se izpostavljanju ultravijoličnim žarkom izogibajo.

Odsvetujemo tudi izpostavljanje ultravijoličnim žarkom v solarijih.

Nedvomno je dokazano, da izpostavljanje ultravijoličnim predstavlja dejavnik tveganja za razvoj kožnega raka – karcinoma in malignega melanoma. Prekomerno izpostavljanje ultravijoličnim žarkom vodi tudi v prezgodnje staranje kože.

Tveganje za okvare kože so večje pri svetlopoltih.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
posojila386 06.07.2018 20:33:41
priložnostne ponudbe Pozdravljeni, Posojila posredujemo posameznikom in podjetjem v znesku od 5000 € do 10.000.000 €. Obrestna mera znaša 3% letno. Odpovedni rok bo 1-30 let. Imamo vlagatelje, ki se zanimajo za financiranje velikih projektov in dajamo posojila z vnaprejšnjimi provizijami. E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave