18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Zato bi morali zjutraj spiti skodelico kave

Si privoščite zjutraj skodelico kave? Marsikdo to naredi celo z nekoliko slabe vesti, kajti tudi kava spada med živila, pri katerih marsikdo ni več prepričan, ali so zdrava ali ne. Toda skodelico jutranje kave si le privoščite. Sedaj so kanadski raziskovalci ugotovili, da pomaga v boju proti demenci in Parkinsonovi bolezni.

Kava
Eno skodelico kave si le privoščite. (Foto: Thinkstock)

Demenca je možganska bolezen, ki jo, ko se enkrat pojavi, ne znamo več pozdraviti. Ves čas napreduje, dokler se bolnik ne zaveda več ničesar in ne zmore več skrbeti zase.

Tukaj si preberite, kako je izkušnjo s to boleznijo pri svoji materi opisala Ana Lukner Roljič.

Parkinsonova bolezen je ravno tako možganska bolezen, ravno tako je kronična in počasi napredujoča. Prav tako ne poznamo vzroka. Začne pa imeti bolnik težave z gibanjem, premikanjem, hojo, govorom, spominom ...

Tukaj si preberite, kaj lahko naredite za vaše možgane, da bi bili čim dlje zdravi. Pogovarjali smo se s slovenskim nevrologom.

In naredite lahko marsikaj. Med drugim si lahko vsako jutro privoščite skodelico kave, pravijo kanadski znanstveniki. Očitno je v kavnih zrnih snov, ki nekako pomaga našim možganom. Seveda pa nikoli ne pomaga pretiravanje. Tako da ne pretiravajte niti s kavo. Tudi če bi pretiravali z jabolki, ne bi bilo zdravo.

Možgani
Za svoje možgane lahko ogromno storite z zdravimi življenjskimi navadami. (Foto: Thinkstock)

Samo kava sicer ne bo pomagala. Bo pa pomagala kot del splošnega zdravega življenjskega sloga. Dovolj se gibajte in spet tudi pri tem ni treba pretiravati. Dovolj bo vsakodneven poluren sprehod po svežem zraku. Prehranjujte se zdravo, sveže, sezonsko. Pri nas se je najbolje držati tako imenovanih sredozemskih smernic prehranjevanja. Ter seveda uporabljajte možgane, tudi to pomaga. Iščite izzive, učite se novega jezika, potujte v nove kraje … Kar ne boste uporabljali, se bo izgubilo.

Kanadsko študijo so opravili na Krembil Brain Institute (inštitutu za raziskovanje možganov). Vodja študije dr. Donald Weaver je povedal: "Ugotovili smo, da obstaja povezava med uživanjem kave ter zmanjšanim tveganjem za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen." Alzheimerjeva bolezen je daleč najpogostejša oblika demence.

Dr. Weaver je še razložil, da naprej raziskujejo, zakaj tak učinek. Vedo pa, da razlog ni kofein, saj se je isti učinek pokazal tudi pri kavi brez kofeina.

S takšnimi raziskavami znanstveniki iščejo načine, kako bi naredili zdravila, ki bi preprečila bolezen in njeno napredovanje. A dokler teh nimamo, vidimo, kako nam je narava pripravila mnogo naravnih pomagal za boljše zdravje in življenje.

Tu pa je še 6 nasvetov za zdrave možgane nevrologa prof. dr. Zvezdana Pirtoška, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

1. Ostanite mirni

2. Zdrava sredozemska prehrana

3. Pol ure sprehoda vsak dan

4. Učenje tujega jezika

5. Kar ne želite izgubiti, uporabljajte

6. Ne bodite osamljeni

Več tukaj.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
 
mak0521 10.11.2018 11:39:15
Kava je zakon... me veseli, da ima pozitivne učinek :)
hotchilipoper 10.11.2018 07:41:01
Kava je škodljiva za želodec
Svalbard 10.11.2018 10:29:45
Kava je zelo škodljiva, Pa ne sam za želodec. Pol si pa še mlek notr ulije in oila. Folk je itak nategnen do konca pa še paše jim.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave