16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Zdravnik je upošteval svoje nasvete in zgodilo se je …

Zdravnik iz Londona je izgubil 26 kilogramov, da bi bil lahko zgled svojim bolnikom. Dolgo časa je bil njegov izgovor, da je pretežak, to, da ima toliko dela in tako naporen urnik, da nima časa za zdravo hrano in telovadbo. Ko pa se je znašel v situaciji, da je moral svetovati pretežkim bolnikom, je ugotovil, da se ne počuti dobro, če daje nasvete, ki jih sam ne upošteva.

#throwbackthursday Nov '15 to Apr '16. - The first 6 months of my healthy lifestyle and weight loss went really well. I then went to Italy for 2 weeks (which completely ruined my routine) followed by 6 weeks without being able to lift weights at all due to a lower back injury. The latter sucked. - I have plateaued big time. - I'm now back at the gym and I'm adding cardio into my work commute. The only thing that has stopped me putting a bunch of weight back on has been continuing to eat healthily 90% of the time. You can't outrun a bad diet, but a good diet can compensate for a lack of running ;) - Look out for a new before and after photo soon - this plateau ain't got nothing on me �de0e - Have a look at my website and subscribe to my free newsletter via the link in the bio �dc49�dffb @unfattening for weekly recipes and fitness blogs.

A post shared by Dr Joshua Wolrich (@unfattening) on

Zdravnik Joshua Wolrich je specialist za plastično in ortopedsko kirurgijo. Včasih je tehtal 108 kilogramov in bil prepričan, da nima časa za zdravo hrano in gibanje. Nato pa je ugotovil, da ne more govoriti eno in početi drugo. Dejal si je, da ne bo več iskal utehe v izgovorih.

Kako se je zredil?

Joshua pravi, da je sicer že od nekaj imel težave s težo, da pa so se odvečni kilogrami najbolj začeli nabirati v času študija ter še posebej kasneje dela. Njegov izgovor je postal, da nima časa. Življenjski slog pa je bil vse bolj nezdrav. Zajtrka veliko krat ni pojedel, temveč je odhitel na predavanja ali delo. Nato bi tam na avtomatu kupil piškote, čokolado, čips ... V odmorih bi si to privoščil, da bi pridobil novo energijo. Sicer pa se je prehranjeval z nezdravo hitro hrano in še posebej s sendviči. Zvečer, ko bi prišel domov, pa bi pojedel še posebej veliko. In tako je bilo kilogramov vse več in več.

Kako se je odločil za spremembo?

Mladi kirurg je nato nekega dne dobil nalogo, da svetuje prekomerno težkim bolnikom, kako izgubiti odvečne kilograme. Ko jim je tako recitiral nasvete, se je sam pri sebi počutil vse slabše. Mislil si je, zakaj le bi me poslušali, ko pa tudi sam ne poslušam sebe. Odločil se je, da bo začel upoštevati svoje nasvete. Želel si je namreč, da za bolnike ne bi predstavljal le vira informacij, temveč da bi ti v njem lahko videli dober zgled.

Kaj je spremenil?

Tako se je 28-letni Joshua odločil, da bo spremenil svoj življenjski slog. Ni imel več potrpljenja za kakršne koli izgovore. Najprej se je lotil spremembe prehrane. Odrekel se je nezdravim, procesiranim prigrizkom. Doma si je začel kuhati ter si hrano po potrebi nosil v službo. Kuhal je s svežimi, zdravimi, naravnimi sestavinami. Trudil se je, da bi jedel čim bolj raznoliko, saj le tako lahko človek vsak dan dobi vsa hranila, ki jih njegovo telo potrebuje. Dan je začel z zajtrkom, ki je bil ali ovsena kaša ali jajca. Počasi se je začel tudi redno gibati.

Kakšen je bil rezultat?

Johua je že takoj v prvem mesecu izgubil šest kilogramov. Danes tehta za svojo višino veliko bolj zdravih 82 kilogramov. Zmanjšal pa se je tudi obseg njegovega pasu, ki sedaj meri 81 centimetrov. Prav tu je moral izgubiti še posebej veliko odvečne maščobe. In prav to je bilo zelo pomembno, kajti maščoba, ki se nabira v tem predelu, je za zdravje najbolj nevarna. Imenuje se tudi visceralna maščoba. Več o tej maščobi in o tem, zakaj res ni dobro imeti prevelikega trebuha, si preberite tukaj.

Na kratko: Visceralna maščoba leži globoko v trebušni votlini in s tem blizu mnogim pomembnim organom. To pa ni dobro, ker izloča škodljive spojine, kot so proste maščobne kisline. Te lahko motijo delovanje jeter, res pomembnega organa, kar povečuje tveganje za previsok krvni tlak in preveč slabega holesterola pa tudi za inzulinsko rezistenco. To je stanje, ko se telo več ne odziva na hormon inzulin, kot bi se moralo; to pa lahko vodi v pojav sladkorne bolezni tipa dva. Vse skupaj lahko poveča tveganje za prezgodnjo smrt.

Mladi zdravnik pravi, da se počuti veliko bolje, odkar je izgubil odvečno težo in začel živeti bolj zdravo. Trdi pa tudi, da je zaradi tega veliko boljši zdravnik, saj lahko iz svoje izkušnje pove, da se je včasih res treba požvižgati na vse svoje izgovore, četudi imamo občutek, da so ti res močni in nepremagljivi.

Kaj je njegov nasvet bolnikom s prekomerno težo?

Ni dobro stradati ali pretiravati s tem, da si omejujemo hrano oziroma vnos energije. “Bolje se je osredotočiti na to, katero hrano, bogato z zdravimi hranili, lahko izberemo.” Težiti je treba tudi k ravnovesju v svoji prehrani, torej k raznolikosti. “In treba je ugotoviti, kaj so nezdravi prehranski vzorci ter nekaj narediti glede njih.”

Pravi, da je tudi gibanje zelo pomembno pri izgubljanju odvečne teže, da pa sam misli, da je najprej treba začeti s spreminjanjem prehrane in slabih prehranskih vzorcev. Pomembno je tudi, da z ničimer ne pretiravamo. Zdravo življenje je tudi življenje v ravnovesju.

Preberite si še zgodbo Ljubljančanke Tamare Božić, ki ji je v dveh letih uspelo izgubiti 70 kilogramov. 

Tu pa so še nasveti strokovnjakinje za hujšanje.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 3
 
doctorl 22.05.2018 17:22:08
Joj joj dajte dejstva preverit najprej preden pisete taksen clanek. Poznam Joshua namrec ker skupaj delava. Ni nikakrsen specialist oz kirurg!! Letos se je sele prijavil na specializacijo in zacne avgusta. Torej sele zacenja svojo specialisticno pot. Poleg tega sem sama shujsala 35kg v pol leta in nisem v nobeni reviji ker pac ne iscem pozornosti kot jo on. In ne bi svetovala da je komu vzor ker je zelo vzvisen. Seveda pa cestitke za izgubo kilogramov.
 
Uporabnik482471 22.05.2018 16:30:15
To pa nekaj ne štima, prva slika kratki lasje, druga daljši, torej je hujšal kar nekaj časa....
prcPrc 23.05.2018 04:58:15
Tocno to je tudi meni prvo prislo na misel.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave