Znižuje krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje ...
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Znižuje krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje ...

04.04.2019, 14:32
0

Ste že slišali za okro? Okra je živilo, ki ni samo okusno, a je tudi izjemno zdravo. Jedilni oslez ali okra je odlična v enolončnici, juhi ali solati, bogata pa je s številnimi vitamini in minerali. Okra pomaga znižati krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje in krepi imunski sistem. Priporočljiva je tudi za diabetike, saj pomaga uravnavati krvni sladkor.

Okra je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin.
Okra je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin./ FOTO: Profimedia

Okra je rastlina, ki uspeva v vročem in vlažnem podnebju v Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu in na jugu ZDA. Iz botanične perspektivne gre za sadje, a uživamo jo kot rastlino. Okra je bogat vit vitamina C in samo ena skodelica okre vsebuje okoli 40 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Ker vsebuje veliko vitamina C, krepi naš imunski sistem in skrbi za zdravo kožo. Po podatkih Univerze Arizona, okra vsebuje tudi veliko drugih esencialnih vitaminov, kot je vitamin K, ki ga naše telo potrebuje, da preprečuje pojav krvnih strdkov in preprečuje pojav modric. Okra vsebuje tudi veliko vitamina A in drugih antioksidantov, ki pomagajo pri ohranjanju dobrega vida in izločanju prostih radikalov iz telesa ter vidnih znakov staranja.

Vsebuje tudi pomembne minerale, med njimi magnezij, ki je pomemben za ohranjanje nivoja energije, uravnavanje krvnega pritiska in nadzor krvnega sladkorja. Druga dva pomembna minerala, ki ju vsebuje sta kalcij in kalij, ki sta dobro poznana po tem, da skrbita za zdravje naših kosti in nadzorujeta delovanje mišic. Poleg tega je bogat vir folatov, zaradi česar preprečuje slabokrvnost, krepi imunski sistem in delovanje možganov.

Tako ni nenavadno, da okra pomaga pri številnih procesih v telesu in da spodbuja zdravje telesa. Znanstvene raziskave so pokazale, katere so ključne prednpsti uživanja okre. V strokovni reviji Food Science & Nutrition so zapisali, da so ključne dobrodejne sestavine okre naslednje:

- Kalcij, ki ga potrebujemo za močne kosti in zobe;

- Železo, ki skrbi za zdravje našega telesa in proizvodnjo rdečih krvničk;

- Kalij za vzdrževanje normalnega krvnega pritiska;

- Cink, ki varuje DNA in krepi imunski sistem;

- Antioksidanti za izločanej prostih radikalov iz telesa in varovanje pred boleznimi;

- Prehranske vlaknine, ki izboljšujejo zdravje našega prebavnega sistema.

Znanstveniki so zaključili, da je okra bogat vir vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih potrebuje naše telo.

Okra je odlična v enolončnici.
Okra je odlična v enolončnici./ FOTO: Profimedia

1. Povečuje nivo energije

Se spopadate z utrujenostjo in vam na splošno primanjkuje energije. Uživanje okre vam pri tem lahko pomaga, saj lahko v uravnoteženi prehrani pomaga naravno dvigniti nivo energije.

2. Odpravlja odvečne kilograme

Okra vam pomaga, da lahko hitreje izgubite odvečne kilograme. Bogata je namreč z vlakninami, zaradi česar vam po obroku podaljša občutek sitosti. Vsebuje malo kalorij, a ima veliko vitaminov in kilogramov. Odlična kombinacija za izgubo maščob.

3. Nadzira nivo holesterola

Svojemu telesu lahko pomagate znižati nivo slabega holesterola tako, da v svoj jedilnik dodate okro. Ne samo, da ne vsebuje maščob, vsebuje tudi snovi, ki aktivno zmanjšujejo nivo slabega LDL holesterola v krvi.

4. Uravnava krvni sladkor

Pomaga tudi preprečiti velik porast krvnega sladkorja po obroku, prav zato jo svetujejo tudi sladkornim bolnikom. Pregled medicinske literature je pokazal, da ima okra hipoglikemični učinek. Sčasoma lahko okra pomaga zmanjšati nivo glukoze v krvi in je zato primerna za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2.

5. Zmanjšuje stres, anksioznost in izboljšuje razpoloženje

Ena od prednosti uživanja okre je tudi zniževanje stresa in izboljševanje razpoloženja. Raziskave so celo pokazale, da ima posušena okra podobne učinke kot nekatera zdravila, ki jih predpisujejo za anskioznost. Klinične študije, ki so bile objavljene v Scientific World Journal so pokazale, da ima uživanje ekstrakta okre pomirjujoči učinek in da pomaga pri zmanjševanju stresa. Izkazalo se je, da okre deluje proti anksioznosti, stresu in depresiji.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Kokain s šolsko jadrnico nameravali pretihotapiti ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
'Vedno bomo hvaležni medicinskim sestram in ...
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
MOSKISVET.COM
Lazareth Moto Volante – prvi leteči motocikel že ...
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje