21.01.2019
LJ
/ -2°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Že uporabljate muškatni orešček?

Muškatni orešček lahko ščiti vaša jetra, je pokazala raziskava. Ta začimba ima namreč moč, da zmanjša vnetne procese v tem organu. Za povrh pa lahko jetra ohranja zdrava še tako, da v njihovih celicah pomaga preprečevati nabiranje maščob.

Muškatni orešček
Že uporabljate muškatni orešček? (Foto: iStock)

Znanstveniki s kitajske univerze Nanchang menijo, da ima muškatni orešček takšen učinek zaradi antioksidantov, ki jih vsebuje. Imenujejo se lignani. Najdemo jih tudi v polnozrnatih izdelkih, drugih oreščkih, sezamu in stročnicah.

V kitajski ljudski medicini priporočajo, da ljudje po muškatnem oreščku posežejo, kadar imajo prebavne težave, pomagal naj bi tudi pri artritisu in zobobolu. Znanstveniki pa so ugotovili, da ugodno vpliva na jetra. Ta so naš izredno pomemben organ. Uravnavajo kar več kot tisoč procesov, ki potekajo v telesu. Med njimi je tudi odvajanje strupov iz telesa. Če jetra ne delajo dobro, lahko ti zastajajo in povzročajo številne težave.

Ni pa to še vse. Jetra sodelujejo pri prebavi hrane, uravnavanju sladkorja v krvi, kri tudi čistijo, zelo pomembna so jetra pri presnavljanju maščob … Če je teh v naši hrani preveč, to pomeni za njih veliko obremenitev. Maščoba, ki je jetra ne uspejo razgraditi, pa se nalaga v jetrnih celicah, kar poslabšuje njihovo delovanje. Nastane maščobna zamaščenost jeter.

Kako prepoznamo, da nam jetra delajo slabše:  utrujeni smo, težko se osredotočamo, nimamo več apetita, mučijo nas vetrovi, lahko se tudi obraz in oči obarvajo malo bolj rumeno. Da težave povzročajo jetra, je dokončno nato mogoče razpoznati s krvne slike. Vsekakor bi torej morali poskrbeti, da ne uživamo preveč slabih maščob. So pa Kitajci ugotovili, da muškatni orešček pomaga preprečevati tudi zamaščenost jeter. A seveda tega ne more povsem preprečiti, če se sicer prehranjujete zelo nezdravo.

Ali nosite v avtu varnostni pas?

Varnostni pas vam v primeru nesreče obvaruje življenje. Poleg tega pa so ameriški raziskovalci ugotovili tudi, da zaščiti jetra oziroma za 21 odstotkov zmanjša tveganje za hudo poškodbo jeter. Hkrati z zračno blazino se je tveganje zmanjšalo celo za 26 odstotkov. To je pomembno, kajti prav jetra so v nesrečah eden od najbolj poškodovanih organov, pravijo v newyorški bolnišnici Langone, kjer so študijo opravili. Zaradi hude poškodbe jeter pa je mogoče tudi umreti.

Jetra
Kako zaščititi jetra? V prehrano vključite muškatni orešček, ne uživajte preveč slabih maščob, nosite varnostni pas ... (Foto: iStock)

Uživate tudi kurkumo?

Še ena začimba, pri kateri odkrivajo vse več blagodejnih učinkov na zdravje, je kurkuma. Italijanski raziskovalci z univerze v Genovi so tako ugotovili, da pomaga preprečevati pojav osteoporoze, in sicer tako, da izboljšuje mineralno gostoto kosti. Ravno zaradi tega, ker se ta zmanjšuje, namreč nastane osteoporoza.

Osteoporoza lahko močno poslabša kakovost človekovega življenja. Pogostejša je pri ženskah, vendar pa je vsak peti bolnik moškega spola. Upad kostne mase se sicer pri obeh spolih začne po 35. letu, vendar pa se pri ženskah ob začetku menopavze pospeši. To je povezano s tem, da v njihovih telesih takrat ne nastaja več dovolj ženskih spolnih hormonov estrogenov.

Morali bi jesti več kurkume. Poglejmo, kako

Vpliv na možgane

Uživanje kurkume tudi koristi našemu spominu, pomaga celo, če se spopadate z depresijo. Vpliva namreč na centre v možganih, ki so zadolženi za spomin in čustvovanje.

Raziskovalci z univerze v Kaliforniji menijo, da kurkuma pomaga, ker snov, ki jo vsebuje – kurkumin – preprečuje, da bi se v delih možganov, ki so zadolženi za spomin in čustvovanje, kopičile beljakovine. Te beljakovine nato slabšajo njihovo delovanje. V preteklosti so sicer študije tudi pojav Alzheimerjeve bolezni že povezale s kopičenjem beljakovin.

Zaradi kurkumina je tudi kurkuma tako močne rumene barve. Študije so to začimbo že povezale tudi s sposobnostjo, da v telesu deluje protivnetno. Vnetni procesi pa nam izredno škodijo, znanstveniki jih povezujejo z nastankom vrste bolezni – od raka do demence in depresije.  

"Naši rezultati kažejo, da je uživanje kurkume lahko način, da naredimo nekaj dobrega za svoje kognitivne sposobnosti," je povedal dr. Gary Small z univerze v Kaliforniji. S sodelavci so spremljali 40 ljudi, ki so bili stari med 50 in 90 let. Polovica jih je 18 mesecev jemala kurkumo, polovica placebo. Vsi udeleženci študije so bili zdravi. Spremljali pa so njihovo srce, možgane, ščitnico in splošno počutje. Zaključek študije je bil, da je jemanje kurkume izboljšalo spomin za kar 28 odstotkov. 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave