15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

S česnom želela pregnati glivično okužbo. Zgodilo se je tole ...

45-letna ženska je utrpela opekline druge stopnje, potem ko si je nanesla na kožo svež česen in ga tam pustila štiri ure na dan, mesec dni, da bi pozdravila glivično okužbo nohtov.

Glivice
Ženska je skušala s česnovimi oblogami pozdraviti svojo glivično okužbo nohtov, a je utrpela hude opekline kože. (Foto: British Medical Journal)

Prst ženske, ki je s česnom skušala pozdraviti glivično okužbo nohtov, je sprva postal rdeč, nato pa so na koži nastali veliki mehurjii, ki so bili posledica opekline kože.

Neimenovana ženska je skušala na ta način pozdraviti glivično okužbo nohtov. Česen se namreč že na tisoče let uporablja v zdravilstvu za zdravljenje glivičnih okužb, saj ima protibakterijsko in protiglivično delovanje, a dermatologi pravijo, da lahko povzroči tudi poškodbe kože in kontaktni dermatitis.

Ženska je zaradi opeklin prišla v bolnišnico v Veliki Britaniji, kjer je povedala, da si je nanašala narezan česen na vrh svojega prsta, da bi pozdravila glivično okužbo nohtov, so zapisali na spletni strani BMJ Case Reports. Zdravstveni delavci so ji nato diagnosticirali opekline druge stopnje, kar pomeni, da je imela poškodovani prvi dve plasti kože.

Česen vsebuje žveplove spojine, za katere se domneva, da reagirajo na toploto in lahko povzročijo reakcije na koži. To lahko vodi do opeklin in podobni primeri so bili že opisani v preteklosti. Pri ženski je bila koža na prstu manj kisla kot normalna koža, saj jo je večkrat oprala z vodo in si tako odstranjevala zaščitni sloj kože. Prav zato je bila verjetno bolj občutljiva za reakcijo na žveplove spojine v česnu.

Koža je potrebovala dva tedna, da se je pozdravila, zdravniki pa so jo opozorili, naj si nenanaša več česna na kožo. Zdravniki so objavili fotografijo tega ekstremnega primera, da bi opozorili ljudi, naj bodo previdni pri uporabi naravnih zdravil. S podobnimi opeklinami se včasih spopadejo tudi kuharji ali drugi ljudje, ki delajo s hrano. Kako huda je poškodba, pa je pogosto odvisno od tega, kako svež je česen in kako dolgo smo ga uporabljai na področju.

Česen
Česen vsebuje žveplove spojine, za katere se domneva, da reagirajo na toploto in lahko povzročijo reakcije na koži. To lahko vodi do opeklin in podobni primeri so bili že opisani v preteklosti. (Foto: iStock)

V poročilu o primeru so strokovnjaki zapisali: ''Opeklino zaradi česna smo pozdravili z rednim previjanjem kože in sprembe na koži so se pozdravile v dveh tednih. Pacientki smo svetovali, naj se izogiba nadaljnjemu nanašanju česna ali topičnih zeliščnih pripravkov na področje. S tem primerom želimo opozoriti na potencialno možnost poškodbe pri nanašanju naravnih pripravkov iz česna na kožo. Splošno populacijo želimo spodbuditi, da je previdna pri uporabi podobnih zeliščnih pripravkov.''

Več primerov opeklin kože

To pa ni edini opisani primer opeklin na koži zaradi česna v medicinski literaturi. Z opeklinami kože se je spopadla tudi 80-letna ženska, ki se je več kot leto dni spopadala z bolečino v živcih na eni strani obraza. Ženska si je po priporočilu sosede na eno stran obraza pričela nanašati zdrobljen česen in ga na koži puščala dlje časa. Žernsko so nato odpeljali v bolnišnico z opeklinami druge stopnje na obrazu in je potrebovala teden dni, da je pozdravila rano.

Nikar ne uporabljajte česna za zdravljenje glivičnih okužb nožnice!

Britanska pisateljica Susie Garrard, ki je živela v Avstraliji, je leta 2016 skušala s česnom pozdraviti ponavljujoče se glivične okužbe nožnice. Na spletni strani za ženske XO Jane je delila svojo izkušnjo z zdravljenjem glivične okužbe nožnice s česnom. ''Moram priznati, da sem preizkusila česen za razdraženo vagino in sem ga uporabila,'' je zapisala. Želela ga je v nožnici pustiti preko dneva, a ga je morala ob treh zjutraj odstraniti iz nožnice. ''Izkušnja ni bila povsem prijetna. Spopadala sem se s pekočim občutkom, a ne z bolečino.'' Zdravljenje ni bilo uspešno in Garrardova nima namena ponavljati samozdravljenja. Ginekologi prav tako svetujejo, da tega ne preizkušate doma.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 4
Janko Ig 06.07.2018 22:01:58
Za vse take in še hujše rane je naravni produkt Hyperoil, medicinsko testiran in večkrat preverjen pri zadovoljnih uporabnikih.
 
tornadotex 06.07.2018 15:30:48
Menda je česen zdrav tudi za tistega ,korenjaka,če noče vstat...
 
RamzesII 06.07.2018 12:08:31
Česen, samo ali še kaj zraven, in kateri česen, sorta, ipd. Ni vse isto.
 
jung 06.07.2018 11:02:47
Jaz sem probal česen in med na tešče. Total me je zvilo, ma enim očitno to ne škodi. Ta ženska pa bi lahko tudi vmes pogledala zadevo, saj po moje jo je kaj peklo oz bolelo ?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave