21.07.2018
LJ
27° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Želite boljšo pozornost ali več potrpežljivosti? Tu je preprosta pomoč

Različne oblike meditacije imajo različne vplive na možgane, je pokazala zadnja raziskava. Kar pomeni, da lahko z eno obliko meditacije bolj krepite svojo sposobnost pozornosti, z drugo krepite svojo sposobnost boljših odnosov z ljudmi in s tretjo svojo potrpežljivost. Preverite, kako.

Poslušanje
Z meditacijo, kjer prisluhnemo zvoku iz okolja ali pa se osredotočamo na določene dele telesa, lahko izboljšamo svojo pozornost. (Foto: iStock)

Strokovnjaki so v poročilu v strokovni reviji Science Advances zapisali, da vse meditacije nimajo enakega vpliva in da različne vrste meditacije vplivajo na različne predele možganov. Strokovnjaki so v študiji opazovali 332 ljudi, ki so jih razdelili v tri skupine, kjer so vadili tri različne oblike meditacije. Pokazalo se je, da so ljudje v treh skupinah v resnici okrepili tri različne sposobnost - odnose, potrpežljivost in pozornost.

Najboljša meditacija, če imate težave s pozornostjo

Udeleženci raziskave, ki so se med meditacijo osredotočali na dihanje in 'skeniranje telesa', so okrepili svojo pozornost. Med meditacijo so se morali osredotočiti na dihanje in nato so lahko dovolili mislim, da so odšle, kamor so želele. V drugem delu so 'skenirali svoje telo', kar pomeni, da so pozornost prenesli na več delov telesa posebej in medtem opazovali občutke v telesu. Ti udeleženci raziskave so meditirali tudi tako, da so se osredotočili na določeno vizijo, ki so si jo ustvarili v mislih, denimo, kako hodijo, okušajo hrano ali poslušajo različne zvoke.

''Te vaje zahtevajo močno osredotočenost na določen trenutek v sedanjosti, ki ga izkušajo. Na ta način nadzorujejo druge motnje v okolju in se osredotočajo na objekt pozornosti v meditaciji, naj bo to dih, zvok ali vizualni objekt,'' so strokovnjaki zapisali v svoji raziskavi. Odkrili so, da so udeleženci raziskave s temi vajami krepili svojo pozornost.

Njihov zaključek je, da lahko skozi to meditacijo krepimo svojo sposobnost pozornosti in lažje odmislimo moteče dejavnike ter osredotočeno in učinkovito izvajamo naloge, ki smo si jih zadali.

Najboljša meditacija, če se soočamo s težavami v odnosih z ljudmi

Udeleženci te skupine so se med svojo meditacijo, ki so jo poimenovali 'ljubeča-prijaznost' osredotočali na zdrave odnose. Imeli so navodilo, naj se osredotočijo na prisrčno žival ali na dojenčka medtem ko meditirajo. Poleg tega so se osredotočali na varna mesta, mesta, ki jim prinašajo udobje in tolažbo, mesta, kjer se počutijo dobro in ki v njih izzovejo tople občutke. Cilj te meditacije je bil poudarek na izboljšanju odnosov.

''Tipična navodila za meditacijo 'ljubeča-prijaznost' so se začela tako, da so si predstavljali sebe v kontaktu z živaljo ali človekom, ki v njih zbuja prijetne občutke in pri čemer ti prijetni občutki na dan pridejo povsem naravno. Nato razširimo te občutke in dobre želje na druge ljudi. Udeleženci so tako morali ponavljati določene fraze, kot so 'bodi srečen, bodi zdrav, bodi varen, živi z lahkoto','' so zapisali.

V tej skupini so z meditacijo vadili skrb za drugega in sprejemanje drugega. Učinki meditacije pa so ljudem pomagali krepiti empatijo in uravnavanje čustev. Raziskovalci so odkrili, da če meditiraš z željo, da bi postal bolj ljubeč v odnosih, boljši v komunikaciji z drugimi, bolj prijeten gostitelj in na sploh bolj prijetna družba, ti lahko ta meditacija pomaga doseči svoj cilj.

Odnosi
Raziskovalci so odkrili, da če meditiraš z željo, da bi postal bolj ljubeč v odnosih, boljši v komunikaciji z drugimi, bolj prijeten gostitelj in na sploh bolj prijetna družba, ti lahko ta meditacija pomaga doseči svoj cilj. (Foto: iStock)

Najboljša meditacija, če ste nepotrpežljivi

Udeleženci te meditacije so bili osredotočeni le na refleksijo svojega življenja, brez da bi ga analizirali. Dobili so navodilo, naj le opazujejo misli, ki pridejo in gredo, brez da bi se vključevali vanje. Pri eni od vaj so morali opazovati svoje življenje skozi pogled drugega človeka, s katerim so imeli težavne odnose. Meditacija jih je naučila prepoznati razliko med razumevanjem motivov drugih ljudi in odobravanjem njihovega obnašanja. Ljudje v tej skupini so opazili spremembo pri tem, da so znali boljše oceniti, kdaj je njihovo mnenje potrebno in kdaj ne. Prav tako so opazili spremembo v svoji potrebi po tem, da izrazijo svoje mnenje. Posledica tega je bila, da so strokovnjaki zaključili, da z meditacijo lahko postanemo bolj tolerantni, potrpežljivi in samozavestni.

Meditacija
Bolj hektično življenje kot živimo, bolj jasno je, kako nam kvaliteto življenja lahko izboljšajo prakse, ki jih ljudje poznajo že na tisoče let, kot je na primer joga, meditacija, tai chi, ples ... T (Foto: iStock)

Pozitivni učinki meditacije

Prvi zapisi o meditaciji so se pojavili že 5000 let pred našim štetjem v hindujskih skriptah. Meditacijo nekateri povezujejo z določenimi filozofijami in religijo, a danes jo vse pogosteje uporabljamo za blaženje stresa in za krepitev boljših medčloveških odnosov. Bolj hektično življenje kot živimo, bolj jasno je, kako nam kvaliteto življenja lahko izboljšajo prakse, ki jih ljudje poznajo že na tisoče let, kot je na primer joga, meditacija, tai chi, ples ... Tako ni nenavadno, da je meditacija vse bolj zanimiva tudi znanstvenikom. Zadnja študija je pokazala, da meditacija zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja in da zmanjšuje dejavnike tveganja, ki vodijo do različnih bolezni. Še posebej učinkovita je pri nižanju krvnega pritiska ter zmanjševanju anksioznosti in depresije. Pomaga lahko tudi, da ljudje lažje opustijo kajenje in privzamejo bolj zdrave vzorce življenjskega sloga.

Strokovnjaki vseeno opozarjajo, da le meditacija ni dovolj in da moramo biti tudi fizično aktivni, če želimo zmanjšati tveganje za različne bolezni. A če boste v svoj vsak dan vnesli še nekaj minut meditacije, boste zagotovo izboljšali svojo kvaliteto življenja in zmanjšali tveganje za različne bolezni.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave