18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Želite shujšati? Tu je preprost trik, ki deluje

Vitke manekenke že od nekdaj prisegajo na 'prehrano' z veliko kajenja in pitja kave. Kljub temu to še ne pomeni, da je to zdrava oblika hujšanja. A zadnja raziskava je pokazala, da črna kava v resnici lahko močno pripomore k izgubi odvečnih kilogramov. Kajenja pa vsekakor ne uporabljajte kot pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov.

Ženski trebuh - 2
Kava deluje na telo ravno obratno kot marihuana in zavira apetit. Prav zato vam lahko pomaga pri hujšanju. (Foto: Pexels)

Znanstveniki z univerze Northwestern so odkrili, da lahko črna kava deluje na telo ravno obratno kot marihuana. V svoji raziskavi so analizirali učinke kave in marihuane pri 47 prostovoljcih. Pokazalo se je, da imajo ljudje, ki kadijo marihuano, več možnosti za to, da bodo posegali po nezdravih prigrizkih, kot sta čips in čokolada, saj marihuana vpliva na del možganov, ki je povezan z apetitom. Ravno obratno pa deluje kava, zaradi katere so ljudje lahko manj lačni in posegajo po manj nezdravih živilih.

Rezultati raziskave tako potrjujejo prejšnje dokaze študij, ki so pokazale, da ljudje, ki spijejo dve skodelici kave na dan, lažje ohranjajo zdravo telesno težo kot tisti, ki ne pijejo kave. Pokazalo se je tudi, da lahko kava ljudem pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov in pri pospeševanju presnove, saj zmanjšuje apetit.

Kljub temu to velja za črno kavo, če pijete kavo, ki ji dodajate mleko in sladkor, lahko ta vsebuje več kalorij. Preverite, koliko. 

Kako je potekala raziskava?

V študiji so merili biološki učinek pitja kave pri 47 ljudeh. Prvi mesec so jih prosili, naj se popolnoma izogibajo kavi, drugi mesec so morali spiti štiri skodelice kave na dan in tretji mesec osem skodelic kave na dan. V trimesečni študiji so merili biološke učinke kave v njihovi krvi in jih primerjali glede na količino kave, ki so jo spili.

Raziskovalci so opazovali snov, ki jo proizvaja telesni endokanabinoidni sistem, ki je odgovoren za občutek zadetosti, ko ljudje kadijo marihuano. Nivo teh snovi je padlo, ko so ljudje spili več kave, še posebej, ko so pili osem skodelic kave na dan. Pokazalo se je, da ima kava ravno obraten učinek na telo kot marihuana, saj zmanjšuje posameznikov apetit.

Moški pije kavo - 1
Za največji učinek pijte črno kavo brez sladkorja in mleka. (Foto: iStock)

Vodja raziskave dr. Cornelis je za britanski Mail Online pojasnil: ''Endokanabinoidne poti lahko vplivajo na naše vzorce prehranjevanja - klasična povezava, ki jo dobro poznamo, je uporaba marihuane in pridobivanje odvečnih kilogramov. Do sedaj so strokovnjaki mislili, da kava pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, ker pospeši presnovo in hitreje kuri maščobo. Naša nova raziskava pa kavo povezuje še z endokanabinoidi, kar daje dodatno pojasnilo, zakaj pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Kljub temu bodo potrebne še dodatne raziskave.''


Študija, ki je vključevala skoraj 500 ljudi in so jo opravili na nemški medicinski univerzi Hannover Medical School, pa je leta 2015 pokazala, da so ljudje, ki so shujšali in na dan spili dve do štiri skodelice kave, lažje uspeli ohraniti vitko postavo. Ena od zadnjih raziskav je pokazala, da kava uspešno izloča steroide iz telesa, zaradi česar nas lahko varuje pred rakom.

Koliko kofeina lahko spijemo?

Kljub temu s kofeinom ne smemo pretiravati. Prehranske smernice Evropske unije priporočajo, da omejimo vnos kofeina na 400 mg na odraslo osebo. To so bile smernice, ki so jih izdali leta 2015. Evropska agencija za varnost hrane pa je priporočila, naj nosečnice ne spijejo več kot 200 mg kofeina na dan. Izdali so tudi priporočilo za otroke, ki naj ne bi zaužili več kot 3 mg kofeina na kilogram telesne teže.

Če zaužijemo več od priporočene količine kofeina, se lahko pojavijo težave, kot so anksioznost, tresavica, težave s srcem. Pri nosečnicah se lahko zgodi, da se dojenček rodi s prenizko telesno težo. Kot opozarja britanska NHS, lahko preveč kofeina vodi tudi do splava in poveča možnosti za motnje v razvoju.

Kofein je namreč stimulant, kar pomeni, da v samo nekaj minutah začne delovati na centralni živčni sistem telesa. V nekaj minutah poveča pozornost in zmanjša utrujenost. A ima tudi druge učinke, saj lahko pospeši utrip srca, postanemo lahko bolj živčni, nervozni. Ko spijemo kofeinski napitek, traja nekaj ur, preden kofein izločimo iz telesa. Če si privoščite nekaj skodelic kave na dan (2 do 3), ne bi smeli imeti težav, a če spijete preveč kofeina v krajšem časovnem obdobju, imate lahko večje tveganje za neprijetne stranske učinke kofeina. Pomembno pa je, da poslušamo svoje telo in opazujemo, če smo spili preveč kofeina. Ta je lahko skrit tudi v določenih zdravilih, sladkih gaziranih pijačah, energijskih pijačah. Kofeina naj ne uživajo otroci in mladostniki, izogibajo naj se mu tudi nosečnice.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave