17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Zelo preprosta navada pomaga izgubiti kak kilogram

Nemški raziskovalci so ugotovili, da zelo preprosta navada, ki jo lahko privzamemo vsi, pomaga do bolj zdrave teže. In sicer je ta navada, da med obrokom razmišljate, ali je hrana na vašem krožniku zdrava. Za to pa zagotovo lahko najdete čas in energijo, kajne? Poglejmo si, zakaj naj bi nam bilo to v pomoč.

Trebuh
Kako do bolj zdrave teže? (Foto: Profimedia)

Med obrokom razmišljajmo, ali je hrana na našem krožniku zdrava ali ne. Ko so udeleženci nemške študije to počeli, so pojedli veliko manj nezdrave hrane. To pa je imelo za posledico tudi bolj zadovoljivo številko na tehtnici.

To je preprečilo prenajedanje

Če imate pred seboj pomfri in pomislite, kaj slabega lahko ta povzroči v vašem telesu, enostavno ne boste jedli z dobrim tekom, so ugotovili raziskovalci. Če boste o tem, kaj hrana dela v vašem telesu, večkrat razmišljali, boste lažje začeli delati vse bolj zdrave izbire. Nasprotno – pa so raziskovalci ugotovili, da boste pojedli več, če boste razmišljali o tem, kako vam hrana, ki jo uživate, tekne. Takšen odnos do hrane je pogosteje vodil tudi do prenajedanja. Po mnenju raziskovalcev za slednje niti niste krivi sami. Če vaši možgani razmišljajo, kako je nekaj dobro, bodo enostavno želeli čim več tega.

Preberite si še: Prekomerno težkim naj bi primanjkovalo tega vitamina

Pomfri
Ko boste razmišljali, kako vpliva na vaše telo, vam ne bo več teknil. (Foto: Profimedia)

Pomagalo je tudi zelo prekomerno težkim

Zanimivo je, da so raziskovalci z univerze Tübingen ugotovili, da je to veljalo tako pri ljudeh, ki so bili vitki, kot pri ljudeh, ki so se borili s preveliko težo. Vsi so pojedli manjše porcije, ko so razmišljali o učinku, ki ga ima hrana na njihovo telo. Zato so raziskovalci tudi predlagali, da bi to postal pomemben element hujšanja. Menijo, da bi ljudje lažje izgubili odvečno težo, če bi se najprej naučili o hrani drugače razmišljati. Ne bi smeli razmišljati o okusu, ki ga ima hrana, temveč o tem, kakšen je njen vpliv.

Raziskovalci so opazili, da to pomaga tudi zelo prekomerno težkim. Ti so v študiji jemali veliko večje porcije kot tisti, ki so imeli normalno težo. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da imajo zelo močan občutek za okus, kasneje začutijo sitost. A ko so se naučili razmišljati o učinku, ki ga ima hrana na telo, so tudi oni pojedli občutno manj!

Preberite si še: Maščoba okrog trebuha? Tudi vi delate to napako?

Normalna porcija je postala prevelika

Nemci menijo, da imamo danes takšne težave s težo tudi zato, ker so porcije postale prevelike. Pravijo, da je to, koliko pojemo, zelo odvisno od tega, koliko hrane si nadevamo. In družbeno so postale sprejemljive vedno večje porcije. Da ne bi pojedli preveč, je potrebne nekaj samodiscipline, toda raziskovalci menijo, da pristop, kjer pri hrani bolj razmišljamo o zdravju, tudi pri tem lahko zelo pomaga.

Možgane smo naučili, da v hrani iščejo užitek, namesto le gorivo. Zaradi tega jim niti občutek sitosti ni več prijeten. In takoj ko smo malo lačni, že iščemo novo hrano. Negativno je po mnenju raziskovalcev tudi, da nas na vsakem koraku reklame nagovarjajo, da je ta in ta hrana zelo okusna. To pa v naših možganih sproži prav iskanje tega užitka.

V študiji so sicer sodelovali ljudje z različnim številom kilogramov. Nekateri so imeli normalno težo, drugi so bili zelo prekomerno težki. Sami so si izbrali velikost porcije. Nato so morali nekateri razmišljati, kako hrana, ki jo uživajo, vpliva na njihovo zdravje. Drugi so se osredotočali na to, kakšen užitek jim prinaša.

Preberite si še, kako teža vpliva na plodnost.

Rižota
Učinkovita dieta je le tista, kjer spremenimo svoje prehranjevalne navade. (Foto: Profimedia)

Kako kilograme izgubiti enkrat za zmeraj?

Tudi to je mogoče. Preberite si nekaj nasvetov za hujšanje, ki jih je Rok Poličnik., mag. diet., spec. klin. diet., pripravil za Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ:

"Prehranjevanje v procesu obravnave telesne mase (hujšanja) mora biti čimbolj usmerjeno v negativno energijsko bilanco, kar pomeni, da je poraba energije (s telesno dejavnostjo) večja od vnosa energije (s hrano)." Porabiti moramo torej več energije, kot jo s hrano vnesemo. "Splošna prehranska priporočila za odrasle osebe v procesu hujšanja morajo biti usmerjena v izboljšanje trenutnih prehranjevalnih navad, ki upoštevajo nižji vnos energije in omogočajo dolgoročno spremembo v prehranjevanju." Ne mislite torej, da se lahko en mesec držite diete in nato prenehate. Shujšali boste le, če za celo življenje spremenite prehranjevalne navade.

"Izguba telesne mase je trdo delo, ki temelji na dolgoročni spremembi življenjskega sloga ter izredni motivaciji osebe." Enostavno je treba spremeniti življenjski slog. Zaradi tega, ki ga imate trenutno, imate namreč nezdravo težo.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave