16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Živilo, ki pomaga preprečiti kap

Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Tofu
Pridobivajo ga iz sojinega mleka. (Foto: iStock)

Morda tofu na prvi pogled ni videti kot najslastnejše živilo, a s pravimi recepti ga je mogoče jesti tudi zaradi okusa, ne le zaradi zdravja.

Kot večina živil iz soje izhaja s Kitajske. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je postalo priljubljeno paziti na zdravo prehrano, je postal stalnica tudi na trgovskih policah Severne Amerike in Evrope. 

Tofu
Je vir beljakovin, mineralov, kot je kalcij, ter antioksidantov izoflavonov. (Foto: iStock)

Tofu je iz sojinega mleka narejen na zelo podoben način kot sir iz navadnega. Ker je iz stročnice, je ravno tako odličen vir beljakovin. Pravzaprav je eden redkih neživalskih virov vseh devetih esencialnih aminokislin. Esencialne jih imenujemo, ker jih naše telo potrebuje, užijemo pa jih lahko le s hrano. Zaradi tega se tofu priporoča vegatarijancem in veganom.

Nizkokalorično živilo

Tofu je bogat z minerali. Vsebuje kalcij, mangan, selen, fosfor, železo, magnezij in cink. V prehranski stroki velja za zelo hranljivo živilo. To pomeni, da vsebuje malo kalorij pa veliko za nas koristnih snovi. Zaradi tega je idealen za hujšanje. Da bi nam uspelo izgubiti odvečne kilograme, je dobro, da posežemo po hrani, s katero zaužijemo malo energije, a kopico hranil. Poleg tega nas bo tofu zaradi velike vsebnosti beljakovin zasitil, da ne bomo lačni. Seveda kot nizkokalorično živilo tudi pomaga vzdrževati zdravo težo, če se s to že lahko pohvalimo.

Izoflavoni

Tofu oziroma sama soja in vsi izdelki iz nje vsebujejo izoflavone, fitohranilo, ki se ga mnogi bojijo, ker je fitoestrogen. To je snov, ki se nahaja v rastlinah, je pa podobna našemu hormonu estrogenu. Toda glede na to, da so fitoestrogeni še v marsikaterem živilu, ki ga ljudje že stoletja jemo, očitno ni razloga, da bi se bali njihovih učinkov. Če bi se jim res želeli izogniti, bi se morali odreči še marsikateremu sadju, zelenjavi, stročnici, tudi žitu. Torej zdravi prehrani na sploh. In izoflavoni so drugače še nekaj – in sicer antioksidanti.

Tofu
V miso juhi lahko tofu kombinirate še z enim živilom iz soje, to pa je miso pasta. (Foto: iStock)

Odličen za srce

Ne le tofu, tudi soja in pravzaprav vse stročnice pripomorejo k bolj zdravemu srcu in ožilju. Posledično so študije pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo dovolj stročnic, manjše tveganje za bolezni srca in ožilja. K temu naj bi zelo pripomogli izoflavoni. Med drugim naj bi izboljšali delovanje krvnega obtoka in s tem pomagali celo tistim, ki so že bili v nevarnosti za kap. Izoflavone bi morali uživati, če nam preglavice povzroča holesterol. Prav tako naj bi blagodejno vplivali na krvni sladkor. Zato zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen in pomagajo, če jo že imate.

Za zdrave kosti

Ker vsebuje beljakovine in kalcij, je hrana za zdrave kosti. Ženske so, ko prestopijo prag menopavze, v večji nevarnosti za osteporozo in vsaj takrat bi morale začeti paziti, da uživajo dovolj teh dveh hranil in pa vitamina D. 

Kako vedeti, ali ste v nevarnosti za osteoporozo, si preberite tukaj.

Tofu naj bi, ker vsebuje fitoestrogene, za povrh pomagal lajšati slabe simptome menopavze. Nekaj študij je pokazalo, da pri starejših pomaga tudi preprečevati izgubo spomina.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
Kristof19 10.12.2018 11:30:48
Ne uživaj soje, ker drugače postaneš Soyboy :D
 
jesenvoyo 10.12.2018 09:06:20
Piše tudi da Tofu povzroča hipotiroidizem. To je stanje, ko ščitnica ne tvori dovolj hormonov. Prav tako je dokazano, da pretiravanje z njim lahko povzroči kognitivne spremembe možganov v poznejšem obdobju življenja in otežuje zanositev. Potem pa se človek sprašuje, kaj in komu verjeti.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave