Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil

11.03.2019, 11:12
4

Že če le enkrat tedensko v svojo prehrano vključite olivno olje, boste imeli manjše tveganje za zamašitev arterij. To je pomembno, saj prav zamašitev arterij (žil, ki poskrbijo za pretakanje krvi po telesu) vodi v srčno ali možgansko kap.

Rdeče ploščice predstavljajo trombocite. Njihova naloga je strjevanje krvi, ko se ranimo. Težava nastane, če se strjujejo, brez da bi se mi ranili. Sčasoma lahko krvni strdki zamašijo žilo in povzročijo kap.
Rdeče ploščice predstavljajo trombocite. Njihova naloga je strjevanje krvi, ko se ranimo. Težava nastane, če se strjujejo, brez da bi se mi ranili. Sčasoma lahko krvni strdki zamašijo žilo in povzročijo kap./ FOTO: iStock

Že dolgo je znano, da prehrana, ki je značilna za Mediteran, dobro vpliva na srce. Ameriški raziskovalci pa so odkrili, da olivno olje dobesedno preprečuje škodljivo strjevanje krvi, ki vodi v mašenje žil in posledično kap.

Ameriški raziskovalci so analizirali kri 63 odraslih, ki so bili prekomerno težki, niso pa kadili ali imeli sladkorne bolezni. Zaradi prekomerne teže so imeli večje tveganje za kap. A ugotovili so, da je tudi pri njih olivno olje preprečevalo nastajanje krvnih strdkov.

Kako?

Dejansko je preprečevalo, da bi bili krvni trombociti aktivirani, kar bi pomenilo, da bi začeli nastajati krvni strdki, ki bi sčasoma lahko zamašili žilo. Trombociti so majhni delci, ki krožijo po krvi in skrbijo za njeno strjevanje takrat, ko se ranimo in je to potrebno. Ni pa dobro, če se strdijo, ko nismo ranjeni.

Ekipa medicinske fakultete univerze v New Yorku meni, da olivno olje ne deluje tako le zato, ker je antioksidantno. Verjamejo, da je takšno delovanje povezano s strukturo molekul olivnega olja.

Olivno olje je vir zdrave maščobe. Marsikdo, ki ima težave s težo, se boji maščob. A študije so pokazale, da olivno olje v telesu ne deluje tako, da bi se nabirali odvečni kilogrami.
Olivno olje je vir zdrave maščobe. Marsikdo, ki ima težave s težo, se boji maščob. A študije so pokazale, da olivno olje v telesu ne deluje tako, da bi se nabirali odvečni kilogrami./ FOTO: Shutterstock

Udeleženci študije so bili v povprečju stari 32 let. In tudi tisti, ki so uživali olivno olje le enkrat tedensko, so imeli manjšo možnost, da bi se trombociti aktivirali tako, da bi se začeli po nepotrebnem strjevati. Najmanjšo možnost za takšno aktivacijo pa so imeli tisti, ki so uživali največ olivnega olja.

Raziskovalci so preverili še, ali morda podobno delujejo rdeče meso, jajca, maslo ali margarina. Niti eno od naštetih živil ni imelo takšnega učinka.

Študija sicer ni bila obsežna. Udeleženci so bili razdeljeni v tri skupine, a v eni je bilo največ 24 ljudi. Toda to je začetek raziskovanja, kako dejansko uživanje določene hrane lahko vpliva na nas.

Kar nas lahko takšna študija nauči, je, da razumemo, da živila, ki jih izbiramo, lahko vplivajo na procese, ki potekajo v našem telesu.

Je pa dobro dodati, da tudi pretiravanje z najbolj zdravimi živili škoduje. Treba se je prehranjevati uravnoteženo in raznoliko.

V spodnjem članku nam je prehranska strokovnjakinja razložila, da nič ni narobe niti, če približno 10 do 20 odstotkov prehrane v enem dnevu predstavljajo nezdrava živila, torej denimo kos torte.

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?
PREBERI ŠE
Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?

Vsekakor je dobro, če v svoje obroke vključite olivno olje. Z njim zaužijete zdrave maščobe. Nekaj časa je bil zelo razširjen mit, da se je treba izogibati kar vsem maščobam. A v resnici se je treba izogibati le nezdravim. Po zdravih, ki so v olivnem olju ali pa denimo tudi v avokadu, je treba redno posegati.

Kdor se boji, da bi olje lahko delovalo redilno, naj se za začetek ozre po Mediteranu in se vpraša, ali vidi, da bi imeli tamkajšnji prebivalci težave z debelostjo. Tudi kar nekaj študij je že dokazalo, da zmerno uživanje olivnega olja nikakor ne vodi v nabiranje odvečnih kilogramov.

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

est
12.03.2019, 15:03:48
+2
1/8 terana ali refoška dela čudeže. Pa še raziskave niso potrebne.
Stauffenberg
11.03.2019, 16:57:23
+2
Klinična raziskava??? Mogoče. Da bi to njihovo trditev potrdili, bi bila potrebna širša raziskava, ki bi zajela večje število ljudi, jih osamila - izolirala za 20 let, hranila z istimi sestavinami, od olj samo oljčno, po možnosti bi bili vsi bratje in sestre. Po preteku tega daljšega obdobja bi opravili koronografijo. Pa da vidimo ali nasičene maščobe teh je na 100 g 14 kakorkoli škodljivih. Dr. Esselstyn svojim pacientom - srčnim bolnikom ne dovoli uživati nikakršnih predelanih maščob in dosega dobre rezultate, ki jih potrdijo koronografije. Kaj pa ostali? Prehrambena industrija se ne bo predala kar tako. Mediteranska prehrana je zdrava v glavnem za to, ker je polna sveže zelenjave in sadja.
tornadotex
11.03.2019, 16:54:16
+11
Sedaj ga ruknem zjutraj,namesto šnopsa...
ne rabimo ...
11.03.2019, 16:14:18
+4
temu ni kar tako za verjeti, zanimivo bi bilo vedeti kdo plačuje te raziskave ( pravilno bi bilo navesti vir "ameriških raziskav"). Morda je za vsem industrija oljčnega olja...Sicer ti pa strdek lahko nastane med predvsem rutinskim posegom ali malo kasneje zaradi površne pooperativne nege. Sicer pa za mediteransko prehrano velja tudi uporaba svinjske masti, tako da zmerno z vsem je še najboljša dieta..
NOVICE
Odpoklican izdelek vrnete prodajalcu, on vam mora ...
ŠPORT
Poljaki prvič do ekipne zmage v Planici, orli ...
POP IN
Jessie J: Celulit? Vem, imam ogledalo!
TV ODDAJE
Po poljubih na seniku očitki glede lenobe, Miha ...
VIZITA.SI
Zaradi uživanja maščobe ne boste pridobili ...
OKUSNO.JE
Slastni piškoti, ki jih boste oboževali!
ZADOVOLJNA.SI
Njun posnetek ima že skoraj 50 tisoč ogledov
MOSKISVET.COM
Po svetu razsaja nomofobija
BIBALEZE.SI
Zato najstniki bežijo od doma
CEKIN.SI
Bi bili njegov osebni asistent? Obljublja plačo, ...
DOMINVRT.SI
Družina se je znašla v temi, zdaj bodo spet našli ...
BIBALEZE.SI
Od dude in stekleničke se lahko poslovite brez ...