20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Znate oskrbeti opeklino pravilno?

Nihče si jih ne želi, a preveč neprevidno izpostavljanje soncu slej ko prej ne prizanese niti s takšno nadlogo. Hude opekline zahtevajo zdravniško pomoč; kadar rdečica ni premočna, pa si preberite, kako si lahko najbolje pomagate sami.

Opeklina
Kožo pomirite in nahranite s kremo, ki vsebuje veliko aloe vere. (Foto: iStockphoto)

Verjetno se dobro zavedate, da opeklina pomeni poškodbo vaše kože, zato vam v tem trenutku o škodljivih posledicah pretiravanja s sončenjem ne bomo več pridigali. Če se je to že zgodilo, bi bilo idealno, da bi vas opečenost končno že izučila in se ultravijoličnim žarkom ne bi več brezskrbno nastavljali ter da bi z opeklino pravilno ravnali in tako čim bolj omejili škodo, ki je že nastala.

Prha
Pomagala bo ne predolga hladna prha. (Foto: iStockphoto)

Skočite pod hladno prho

Za hitro olajšanje se oprhajte s hladno vodo ali si napravite hladno kopel. Voda ne sme biti mrzla, ne pa tudi topla. Če se boste odločili za ležanje v kadi, pazite le, da ne boste tudi tu pretiravali. Če se boste kopali dlje kot petnajst minut, bo imela hladna voda nasproten učinek – vašo kožo bo še dodatno izsušila. Poleg tega strokovnjaki svetujejo, da uporabljate čim bolj nežna čistilna sredstva in pazite, da poškodovanega območja ne drgnete (denimo z brisačo). Najbolje bi bilo, če bi se posušili na zraku.

Uporabite primerno kremo

Potem ko ste se oprhali oziroma okopali, ne posezite kar po prvem sredstvu, na katerem piše, da je namenjen uporabi za po sončenju. Tudi izdelek, ki bo nahranil vašo kožo, mora biti namreč nežen – idealno je, če je med njegovimi sestavinami zelo visoko aloe vera. Ta izredno blagodejen gel lahko iztisnete tudi iz listov prave rastline ter ga nanesete samo na opekline. Koža, ki je opečena, je zaradi pretiranega sončenja tudi izsušena, zato se s hranilnim sredstvom, ki bo torej deloval tudi pomirjevalno, namažite čim bolj izdatno. Po potrebi lahko nanos kasneje večkrat ponovite, ko boste začutili, da vam kožo spet vleče skupaj.

Pijte dovolj vode

Izsušena ni le vaša koža, dehidrirano je celo vaše telo, zato po sončenju pijte dovolj vode. Če te ne marate, posezite po ohlajenem zeliščnem čaju, ki ga lahko morda obogatite z rezinami limone. Nikakor ne poskušajte žeje potešiti z nečim, kar je sladkano oziroma vsebuje še mnoge druge škodljive dodatke. Če boste preprečili dehidracijo, bo to pospešilo celjenje opeklin, saj telo za svoje optimalno delovanje potrebuje dovolj tekočine. Posledica pomanjkanja vode kot tudi izpostavljenost veliki vročini običajno povzroči glavobol. Da bi izboljšali svoje počutje, vsaj za nekaj časa počijte v hladnem in zatemnjenem prostoru.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave