11.12.2018
LJ
/ -3°

Blanka Colnerič, psihologinja in specialna pedagoginja

Psihologinja dr. Blanka Colnerič, ki trenutno izvaja dodatno strokovno pomoč v vrtcu, večino strokovnega in znanstvenega dela nameni otrokom s posebnimi potrebami. Dileme staršev jemlje kot velik izziv, predvsem pa je zagovornica dejstva, da je vsak otrok nekaj posebnega.

Blanka Colnerič

 

Zaposlena je bila na Oddelku za psihologijo, Filozofske fakultete v Ljubljani kot mlada raziskovalka na Katedri za razvojno psihologijo, kjer je bila vključena v programsko skupino Uporabna razvojna psihologija ter pri temeljnem znanstvenem projektu, ki se je izvajal pri starejši populaciji.Doktorirala je na isti fakulteti iz Razvojnopsiholoških študij z disertacijo o družinah otrok z motnjo v duševnem razvoju, obenem končuje študij Specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Sodeluje v pedagoškem procesu na Univerzi v Mariboru ter FUDŠ Nova Gorica. V okviru svojega raziskovalnega dela največ raziskuje družine otrok z motnjo v duševnem razvoju, o razvoju otrok s posebnimi potrebami se je usposabljala tudi v okviru bilateralnega projekta z ZDA.

Vzgoja otrok jo zanima že od nekdaj, ogromno časa je preživela kot varuška, pa tudi kot prostovoljka v zvezi Sonček. Za sabo ima številna usposabljanja za delo z otroki s posebnimi potrebami in njihovimi družinami, tako v Sloveniji kot v tujini, npr. tečaj Slovenskega znakovnega jezika, BrainGym, senzorna integracija, Sibshops, … pa tudi iz področja svetovanja in psihoterapije, npr. realitetne in kognitivno-vedenjske terapije, transakcijske analize in Mindfulnessa.

Svojo poklicno pot je pričela v vlogi svetovalne delavke v vrtcu, kjer se je dve leti vsakodnevno srečevala z dilemami staršev ter strokovnega kadra o uvajanju v vrtec, navajanju na kahlico, dudi, spanju, trmi, odnosih v družiniter številnih ostalih situacijah, ki so neločljiv del vzgoje. S starši in vzgojitelji se redno srečuje tudi sedaj kot mobilna izvajalka dodatne strokovne pomoči, se z njimi pogovarja o razvoju in razvojnih težavah, ki se pri otrocih pojavijo, in iščejo odgovore nanje.

Dileme staršev jemlje kot velik izziv, predvsem pa je zagovornica dejstva, da je vsak otrok nekaj posebnega. Univerzalnih receptov pri vzgoji ni. Upoštevamo okoliščine, spoznamo otroka in njegova močna ter šibka področja in, kolikor se da z nasmehom, delujemo v smeri največje koristi otroka.

 

Postavi vprašanje

Zdravniki lahko odgovorijo le na omejeno število vprašanj. Ker je količina vprašanj že presegla določeno število, je sistem samodejno zaprl dostop do obrazca za vnos vprašanja. Le-ta se bo sprostil, ko bo zdravnik odgovoril na zastavljena vprašanja. Medtem lahko preverite, ali odgovor na vaše vprašanje že obstaja v arhivu vprašanj in odgovorov.

Za vsa dodatna pojasnila nam pišite na elektronski naslov: vizita@pop-tv.si

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave