15.11.2018
LJ
12° / 8°

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med.

Pediatrinja - nefrologinja se v kliničnem in raziskovalnem delu ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem obolenj sečil pri otrocih in mladostnikih, med katera sodi tudi arterijska hipertenzija in motnje mikcije (uriniranja), vključno z nočnim močenjem.

Anamarija Meglič
Doc. dr. Anamarija Meglič, pediatrinja - nefrologinja se v kliničnem in raziskovalnem delu ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem obolenj sečil pri otrocih in mladostnikih, med katera sodi tudi arterijska hipertenzija in motnje mikcije (uriniranja), vključno z nočnim močenjem.

Že v času študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je bila za raziskovalno nalogo s področja strjevanja krvi nagrajena s Prešernovo nagrado za študente.

Po diplomi se je zaposlila na kliničnem oddelku za nefrologijo Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani najprej kot mlada raziskovalka, nato kot specialistka pediatrinja.

Magistrirala in doktorirala je s področja hematurije (prisotnosti krvi v seču) pri otrocih in mladostnikih. V okviru doktorske disertacije je v klinično prakso uvedla metodo določanja sposobnosti spreminjanja oblike eritrocitov, uporabno v diagnostiki hematurije. V mednarodno priznani tuji in domači medicinski literaturi je objavila vrsto člankov s področja obolenj ledvic pri otrocih.

Na podlagi obširne raziskave o mutacijah gena za kolagen pri dednih nefropatijah pri slovenskih bolnikih je uvedla klinične smernice za vodenje otrok z Alportovim sindromom pri nas. Postavila je doktrino diagnostike in zdravljenja motenj mikcijev vključno z nočnim močenjem pri otrocih in mladostnikih na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju v Sloveniji.

Uvedla je vedenjsko zdravljenje otrok z motnjami mikcije v obliki šole lulanja. Organizirala je posebno ambulanto za arterijsko hipertenzijo pri otrocih in mladostnikih. Sedaj je vodja oddelka in docentka na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Glavna področja strokovnega in raziskovalnega dela so avtoimune in dedne bolezni ledvic, prirojene napake sečil, arterijska hipertenzija in motnje mikcije, vključno z nočnim močenjem pri otrocih in mladostnikih.

Postavi vprašanje

Zdravniki lahko odgovorijo le na omejeno število vprašanj. Ker je količina vprašanj že presegla določeno število, je sistem samodejno zaprl dostop do obrazca za vnos vprašanja. Le-ta se bo sprostil, ko bo zdravnik odgovoril na zastavljena vprašanja. Medtem lahko preverite, ali odgovor na vaše vprašanje že obstaja v arhivu vprašanj in odgovorov.

Za vsa dodatna pojasnila nam pišite na elektronski naslov: vizita@pop-tv.si

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave