16.01.2019
LJ
/ -1°

Dušan Pušnik, oftalmolog

Če opazite, da vaš otrok slabše vidi, ga odpeljite na pregled k okulistu. Če pa imate kakršno koli vprašanje, ki se vam poraja zaradi suma, da vaš otrok ne vidi dobro, ali ga moti svetloba, ali škili ... se obrnite na Bibinega svetovalca Dušana Pušnika, dr. med., oftalmologa.

Dušan Pušnik
Dušan Pušnik, dr. med. spec. oftalmolog, Bibin svetovalec (Foto: osebni arhiv)

Bibin svetovalec Dušan Pušnik, dr. med. spec. oftalmolog, je ustanovitelj očesnega kirurškega centra, ki ga uspešno vodi od leta 1999. Specializacijo iz oftalmologije je opravil v Bolnišnici Novo mesto. Dodatno se je izobraževal na očesnih klinikah po Evropi, udeležuje pa se tudi strokovnih izobraževanj po vsem svetu. Operativno sodeluje s kolegi kirurgi po Evropi, na akademiji v Schrunsu pa poučuje mlajše kolege – očesne kirurge. Prav tako je član Evropske oftalmološke akademije. Povprašali smo ga, kdaj se lahko starši obrnemo nanj, kakšne težave prepozna okulist, kako poteka pregled vida pri otroku ...

V kakšnem primeru lahko starši pri majhnem otroku posumimo, da ne vidi dobro?

Pri otroku mlajšem od treh let starši težko prepoznajo slab vid. Včasih opazijo, da otrok želi bližje gledati televizijo, ampak to so samo površni znaki. Največkrat se zgodi, da na eno oko otrok dobro vidi, na drugo pa ne in to zavede starše, včasih pa tudi otroške zdravnike, ki to spregledajo. Zato je pomembno ugotavljati ostrino vida na vsakem očesu posebej. Medtem ko otrok opazuje številke ali slike različnih velikosti, mora eno oko tesno pokriti in povedati, kaj vidi. Potem naredimo enak preizkus z drugim očesom. Če je razlika pri vidu, je to znak, da je med očesoma razlika. To pomeni, da je pregled pri okulistu obvezen. Sam predlagam natančnejšo kontrolo vida pri otroku okoli treh let. To je skrajni čas za ugotavljanje motenj vida, kjer lahko z različnimi posegi še izboljšamo ostrino vida. Ostrina vida se namreč najbolj intenzivno razvija od rojstva do šestega leta.

Kakšen strokovnjak je okulist? Kakšne težave z očmi prepozna?

Okulist ali oftalmolog je zdravnik, ki je po osnovni šoli, srednji šoli in medicinski fakulteti opravil še specializacijo za očesne bolezni. Izučen je za odkrivanje očesnih motenj in bolezni, predpisovanje očesnih pripomočkov, vseh vrst očal in kontaktnih leč, zdravljenje očesnih bolezni in različne operativne posege na očeh.

Je za pregled pri okulistu potrebna napotnica izbranega pediatra, zdravnika?

Da, za pregled pri okulistu je potrebna napotnica, saj pri otroku očesni zdravnik pregleda vse dele očesa.

Pregled vida pri otroku
Ostrina vida se preveri tako, da otrok gleda slike pri razdalji 6 metrov. (Foto: iStockphoto)

Kako poteka pregled oči pri otroku? Kakšen je pregled, če ne pozna še črk in številk?

Okulist najprej izpraša starše o porodu, morebitnih posebnosti pri donositvi otroka, poporodnih opažanjih, vedenju otroka, morebitnih dednih boleznih. Potem pregleda orientacijsko dioptrijo pri otroku. Ugotavlja, kakšno ostrino vida ima otrok, preveri, kako majhne slike, prekinjene krogce, črke E (grabljice), slike, različne črke ali številke loči otrok pri razdalji 6 metrov. Pregleda zunanje dele vek, oči, njihovo gibljivost, mirnost, položaj v centralni legi, položaj in gibljivost pri premikanju zrkel v vseh smereh, barvo in obliko očesnih sluznic, roženice, šarenice in ozadja. Potem otrok dobi kapljice za širitev zenice in ohromitev akomodacije, vsaj trikrat na 10 minut. Po 45 minutah okulist še enkrat izmeri dioptrijo, da dobi natančnejšo vrednost in na podlagi nje in dodatnih preiskav predpiše morebitna očala, in sicer na naslednjem pregledu čez nekaj dni. Pogleda še očesno ozadje, vidni živec, rumeno pego, celotno mrežnico in žilje. Vse ugotovitve okulist dokumentira in izvid preda staršem. Glede na ugotovitve sledijo različni nadaljnji kontrolni pregledi vida in oči.

S kakšnimi vprašanji se lahko obrnejo na vas starši otrok, ki imajo zdravstvene težave z očmi?

Starši lahko vprašajo kar koli, kar jih zanima. Kot Bibinemu svetovalcu mi lahko postavijo kakršna koli vprašanja, ki se pojavijo pri opažanju otroka in njegovih oči.

Pregled vida pri otroku
Če sumite, da otrok slabše vidi, ga odpeljite na pregled k okulistu. (Foto: iStockphoto)

Če v družini starši nosijo očala za kratkovidnost ali daljnovidnost, je nujno, da otroku že dovolj zgodaj preverjamo vid? Je slabovidnost dedna?

Otrok prejme polovico genov od mame in polovico od očeta in vsaka od genskih lastnosti se lahko pokaže pri otroku. Kaj se bo pokazalo pri otroku, je odvisno od prepleta in vpliva teh genov na posamezno lastnost. Tudi slabovidnost je lahko dedna.

Kaj lahko storijo starši, da preprečijo slabšanje vida pri otrocih?

Starši naj od rojstva v različnih obdobjih opazujejo otroka, položaj oči, njihovo barvo in gibljivost ter ostrino vida. Občasno, vsaj trimesečno, naj skozi igro ugotavljajo ostrino vida z različnimi slikicami za vsako oko posebej. Eno oko pri igri ostrine vida pokrijejo. Potem pokrijejo drugo oko in odkrijejo prvo oko ter preverijo ostrino še na drugem očesu. Starši morajo obvezno pri otrokovem zdravniku ali pediatru opraviti periodične preventivne preglede oči. Ob nejasnostih in dvomih pri ostrini vidi pa predlagam pregled ostrine vida pri okulistu vsaj do tretjega leta starosti otroka, če se ne pojavijo dvomi o zdravju in motnjah na očeh že prej.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

Postavi vprašanje

V spodnji obrazec vpišite svoje vprašanje. Svetujemo vam, da pred tem v arhivu vprašanj in odgovorov preverite, če odgovor na vaše vprašanje že obstaja. Sodelujejo lahko le registrirani uporabniki. (Registracija). Podrobnejša navodila o svetovalnici ...

Za vsa dodatna pojasnila nam pišite na elektronski naslov: vizita@pop-tv.si


Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave