23.07.2018
LJ
26° / 16°

Prof. dr. Marjan Pajntar, dr. med.

Hipnoterapevt, ki se ukvarja z zdravljenjem s hipnozo pri nevrotičnih in psihosomatskih težavah.

Marjan Pajntar
Prof. dr. Marjan Pajntar, hipnoterapevt, ki se ukvarja z zdravljenjem s hipnozo pri nevrotičnih in psihosomatskih težavah. (Foto: Dare Čekeliš)

Prof.dr. Marjan Pajntar, dr. med., diplomirani psiholog, višji svetnik, redni profesor ginekologije in porodništva, je bil rojen 6. septembra 1932 v Ljubljani. Študij na medicinski fakulteti je končal leta 1958, študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa leta 1961.

Specialistični izpit je opravil leta 1965. Leta 1969 je bil promoviran za doktorja znanosti iz področja ginekologije in porodništva. Dve leti kasneje je dobil naziv docenta, nato pa leta 1978 postal izredni, čez šest let pa redni profesor ginekologije in porodništva.

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj je bil vodja porodniškega oddelka, od leta 1989 do 1999 pa je vodil Službo za raziskovalno delo na Ginekološki kliniki v Ljubljani.

Januarja 1994 je zasedel učiteljsko mesto rednega profesorja ginekologije in porodništva na MF. Ministrstvo za zdravstvo republike Slovenije mu je 7. junija 1995 podelilo naziv višji svetnik za aktivni prispevek na strokovnem, pedagoškem oziroma raziskovalnem področju.

Je dobitnik študentske Prešernove nagrade (1956), pridobil je diplomo športnega zdravnika (1973), Sekcija za perinatalno medicino Hrvatske mu je podelila diplomo za dolgoletno delo na tem področju, prav tako ga je z diplomo nagradilo tudi združenje ginekologov in porodničarjev. Zlato plaketo mu je podelilo Evropsko združenje za hipnozo v psihoterapiji in psihosomatiki. Je častni član dveh italijanskih strokovnih združenj za hipnozo.

V dolgoletnem raziskovalnem delu se je osredotočil na psihosomatske težave v porodništvu. S sodelavci je raziskoval osebnostne lastnosti nosečnic in porodnic z različnimi porodniškimi komplikacijami ter s posledicami le-teh pri otroku takoj po rojstvu in njihovim vplivom na njegov nadaljnji psihomotorični razvoj.

Na Institutu za rehabilitacijo je dolga leta raziskoval vpliv hipnotičnih sugestij na nevromuskularno dejavnost okončin pri zdravih osebah, predvsem športnikih in pri bolnikih s poškodbami lokomotornega aparata. Od leta 1999 je vodja projekta "Kakovost v zdravstvu v Sloveniji", ki ga izvaja Zdravniška zbornica Slovenije. Je avtor in soavtor več kot 350 znanstvenih in strokovnih člankov ter avtor knjige "Nosečnost in vodenje poroda".

Postavi vprašanje

Zdravniki lahko odgovorijo le na omejeno število vprašanj. Ker je količina vprašanj že presegla določeno število, je sistem samodejno zaprl dostop do obrazca za vnos vprašanja. Le-ta se bo sprostil, ko bo zdravnik odgovoril na zastavljena vprašanja. Medtem lahko preverite, ali odgovor na vaše vprašanje že obstaja v arhivu vprašanj in odgovorov.

Za vsa dodatna pojasnila nam pišite na elektronski naslov: vizita@pop-tv.si

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave