19.04.2018
LJ
25° / 8°
UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Srčno-žilni sistem 'Čudežna molekula', ki preprečuje srčno-žilne bolezni Noseča Noseči 29-letnici diagnosticirali neozdravljivega raka

10 mastnih živil, ki so izjemno zdrava

Nekaj časa je vladalo povsem napačno splošno prepričanje, da se je maščobam, da bi imeli zdravo težo, bolje izogibati. Vsekakor imajo naslednja živila nekaj več kalorij. A v zmernih količinah so v naši prehrani, če želimo biti zdravi, nepogrešljiva.

Čokolada
Temna čokolada v našem črevesju hrani dobre mikrobe. (Foto: Thinkstock)

1. Olivno olje

Že kar ogromna številka raziskav potrjuje, da je olivno olje izjemno zdravo. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca, raka in sladkorno bolezen. Nedavno je španska raziskava pokazala, da zavira staranje na ravni naših celic. Da bi bilo olivno olje res zdravo, pa morate kupiti takšnega, ki ni procesiran.

2. Ribe

Ribe so izjemno zdrav vir maščob. Vsebujejo omega-3 maščobno kislino, ki jo naši možgani nujno potrebujejo za dobro delovanje. Če ne uživamo dovolj maščob, naši možgani pravzaprav trpijo. Morajo pa seveda to biti zdrave maščobe.

3. Avokado

Avokado zmanjšuje vnetja v telesu. Vnetja lahko vodijo v nastanek bolezni, recimo v pojav bolezni srca in ožilja. Mehiška študija je leta 2014 pokazala, da tistim, ki uživajo prehrano s preveč sladkorja in imajo zaradi tega težave s krvnim sladkorjem, holesterolom in trigliceridi, pomaga, če uživajo avokado. Poleg tega morate uživati maščobo, da lahko telo izkoristi vitamine A, D, E in K, ki so topni samo v maščobi. Zato je recimo odlično kombinirati avokado s solato iz raznolike zelenjave.

Olivno olje
Ogromno raziskav je že potrdilo blagodejne učinke olivnega olja, ki pa ne sme biti procesirano. (Foto: Thinkstock)

4. Jajca

Dolgo znanstveniki niso bili prepričani, ali holesterol v jajcih poviša slab holesterol v telesu. Vrsta raziskav je nato pokazala, da naše telo ne deluje tako preprosto, zato mu jajca ne škodijo. So odlična hrana za zajtrk, saj so raziskave pokazale, da smo potem dlje siti.

5. Oreški

Najbolj zdrava malica, ki poleg zdravih maščob vsebuje še aminokisline in vitamin E. V dlje časa trajajoči študiji, ki so jo lani objavili v Britanskem zborniku nutricistike, so ugotovili, da redno uživanje oreškov za 50 odstotkov zmanjša tveganje za diabetes, za 30 odstotkov tveganje za srčno bolezen in za 50 odstotkov tveganje za kap. A nikakor ne bo učinek isti, če boste posegli po oreških v čokoladi itn.

6. Kokosovo olje

Nekaj časa znanstveniki niso bili prepričani, ali je zdravo, ker vsebuje tudi nasičene maščobe. A pri kokosovem olju je ta nasičena maščoba laurična kislina, ki deluje protivnetno in antibakterijsko. Kokosovo olje je precej drugačno od drugih virov nasičene maščobe. Vsebuje tudi trigliceride, ki jih telo malo drugače presnavlja. In sicer tako, da jih telo lahko zelo hitro porabi kot vir energije. To pomeni tudi, da je to maščoba, ki se ne skladišči v telesu.

Avokado
Avokado pomaga pri težavah s krvnim sladkorjem, holesterolom in trigliceridi. (Foto: Thinkstock)

7. Temna čokolada

Če se radi posladkate, se posladkajte s temno čokolado, saj ščiti srce. Raziskava univerze v Louisiani je pokazala, da uživanje temne čokolade v črevesju hrani dobre mikrobe, ki jih potrebujemo za dobro delujočo prebavo. Zaradi tega, ker hrani te dobre mikrobe, temna čokolada deluje protivnetno in s tem ščiti srce.

8. Grški jogurt

Približno 70 odstotkov maščob v grškem jogurtu je nasičenih, toda, razen če na seznamu sestavin opazite hidrogenizirano olje, gre za maščobo, ki se v tem jogurtu pojavlja povsem naravno. Gre za linoleinsko kislino, ki v resnici pomaga ščititi pred diabetesom, srčno boleznijo in rakom. Nezdrave maščobe so nezdrave, ker jih ustvari človek. Nikakor pa ne posezite po sadnem jogurtu, saj so mu dodana sladila.

9. Olive

Kot olivno olje vsebujejo oleinsko kislino, ki ščiti srce. Vsebujejo tudi ogromno antioksidantnih polifenolov, ki ščitijo celice. Z olivami pa zaužijemo celo vlaknine in železo. Če mislite, da ne marate oliv, morate vedeti, da obstaja veliko različnih vrst, zato lahko zagotovo najdete kakšno zase.

Jogurt
Maščobe v grškem jogurtu so nasičene, a ker jih je ustvarila narava, na naše telo kljub temu delujejo dobrodejno. (Foto: Thinkstock)

10. Semena

Z lahkoto jih dodamo prehrani, tako da jih potresemo po solati ali spečemo skupaj s kruhom. So bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki nas ščitijo pred vnetji. So tudi dober vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, tudi železa in magnezija. Raziskava univerze Stanford je pokazala, da sončnična semena izredno dobro uravnavajo krvni sladkor.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 16
Apostol1 13.01.2017 17:09:36
Moja mama bo letos maja stara 91 let in če pomislim kaj vse je pojedla ,bi morala biti najmanj že 20 let v grobu , ješ lahko vse samo pretiravanje pa vodi v bolezen
 
kundalinigirl 12.01.2017 20:28:04
To je zdrava maščoba. Prav tako konopljino olje pa tudi ocvirki,če jih uživaš zmerno.
 
nevica 12.01.2017 16:15:58
Največja žrtev prehranske vzgoje je maslo. Masleno kislino namreč potrebujemo za zdravo delovanje črevesja. Poskrbi za obnovo služnice. in odkar je te maščobe manj v prehrani, je dosti več ljudi s problematično prebavo.
polikarbonatka 13.01.2017 08:44:47
nevica,drži,maslena kislina je tako pomembna bolj kot probiotiki.
jamesblake 14.01.2017 06:45:19
ma, je pa neresnica popolna, da je maslo kadarkoli, kjerkoli izginilo iz jedilnika. in seveda milijarde na planetu, ki niso jedle masla (azijske kulture), danes pa vegani dokazujejo trhlost tovrstnih dogem. dogma, še ena v vrsti prehranskih, s katerimi lahko tlakuješ pot od ljubljane do rima, toliko jih je.
 
poookie 12.01.2017 13:43:19
Oreški- dajte no prebrat za sabo ali si pa spell check vključit...
49mf5k0d 12.01.2017 11:45:27
hvala za ta dober članek *
 
Eurojackpot 12.01.2017 11:23:54
Kokosovo olje, wikipedia, presodite sami.
nevica 12.01.2017 16:14:01
Pogledam lonček z kokosovim oljen, po enem letu, shranjen na svetlem, popolnoma enakega okusa kot prej...Zame je to dokaz, da je ta maščoba vendarle drugačna....za ostalo se bo pa znanost še malo trudila, da bo vse razumela in razložila.
jamesblake 14.01.2017 10:23:17
ja, jasno da je kot pred enim letom - pol kemikalij oz. stabilizatorjev, konzervansov. edino sladkor in med se ne pokvarita - vse ostalo pa moramo konzervirati. v vašem kokosovem industrijskem izdelku je kup kemikalij.
felix59 12.01.2017 10:06:55
Totalni nevedneži !!! Če je kaj mastnega zdravo , je to svinjska krača , rebrca na žaru , žmohtni čevapčiči in pa seveda prava gorenjska zaseka na svežem še toplem kruhu !!
Rafaeluss 12.01.2017 12:26:42
Maš prav, predvsem za srčni infarkt je tvoja ponudba :)
vecpani 12.01.2017 22:48:17
vidim, da počasi narod spoznava, da srčni infarkt posledica uživanja sladkorja, ne pa maščob
jamesblake 14.01.2017 06:46:55
ne narodu vsiljujejo prepričanje, da je sladkor edini krivec - pa ni. maščobe so še hujše, vštric pa gre alkohol,.. vse pa pogojeno s pretiravanjem in sedenjem.
 
jamesblake 12.01.2017 08:37:33
doza - učinek. zdrave v zdravi meri. pikolovstvo pa: oljke bolj zdrave od oljčnega olja, semena bolj od olja iz njih,.. ribe pa?.. no ja - glej prvi stavek.
cany12 15.01.2017 11:57:06
kruh špeh ali zaubelj in čebul reši zdravnika vstran je pa tak dokler ne greš zdravniku neveš da si bolan.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave