20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

10 živil, ki bodo odplavila nikotin iz vašega telesa

Nikotin je tista snov, zaradi katere kadilci tako težko opustijo kajenje. A je samo ena izmed izjemno škodljivih snovi v cigaretih, zaradi katerih je priporočljivo opustiti kajenje. Ko to storite, pa lahko z nekaterimi živili pospešeno izločite nikotin in druge škodljive snovi iz telesa. Preverite, katerimi.

Brokoli
Z uživanjem brokolija telesu zagotovite dovolj vitamina C, ki bo poskrbel za dobro presnovo in vaša pljuča zaščitil pred škodljivimi toksini. Brokoli prav tako vsebuje gene NRF2, ki varujejo zdravje pljučnih celic. (Foto: Thinkstock)


Nikotin je poživilo, ki blokira živčne in mišične celice in onemogoča njihovo normalno delovanje. Snov dviguje srčni utrip, krvni tlak in lahko celo poveča tveganje za kap. Kljub vsemu pa nikotin ni najbolj škodljiva snov v cigaretah. Veliko bolj škodljiv in rakotvoren je katran. Ljudje tako od cigaret postanejo odvisni zaradi nikotina, umirajo pa zaradi katrana. 50 odstotkov ljudi, ki trenutno kadi, bo zaradi svoje razvade umrlo. V Sloveniji zaradi posledic kajenja vsako leto umre 3600 ljudi, na svetu pa okoli 6 milijonov ljudi. Prav zato je tako pomembno, da opustite kajenje.

Najbolje bi bilo, da bi to razvado opustili za vedno. A če opustite kajenje ali ne, lahko z nekaterimi živili pospešite izločanje škodljivih snovi iz organizma.

Pomarančni sok
Dobro znano je, da nikotin pospešeno porablja zaloge vitamina C v telesu, zato je ključnega pomena, da ga v primeru, da kadite, redno nadomeščate. (Foto: iStockphoto)

1. Brokoli

Brokoli vsebuje visok nivo vitamina B5 in vitamina C. Vitamin B je odgovoren za uravnavanje številnih pomembnih procesov v telesu in pomanjkanje teh vitaminov lahko pomeni, da telo ne deluje optimalno. Z uživanjem brokolija telesu zagotovite dovolj vitamina C, ki bo poskrbel za dobro presnovo in vaša pljuča zaščitil pred škodljivimi toksini. Brokoli prav tako vsebuje gene NRF2, ki varujejo zdravje pljučnih celic.

2. Pomaranče

Pomaranče so mogočni citrusi, ki so bogati z vitaminom C. Dobro znano je, da nikotin pospešeno porablja zaloge vitamina C v telesu, zato je ključnega pomena, da ga v primeru, da kadite, redno nadomeščate. Vitamin C lahko prav tako ublaži posledice stresa in anksioznosti, ki jih prinaša odvisnost od nikotina.

3. Špinača

Špinača vsebuje folno kislino ali vitamin B9, ki sta dobro poznana po tem, da izločata nikotin iz telesa. Nikotin lahko zmoti normalen cikel spanca, zato se kadilci pogosto spopadajo z nespečnostjo. Folna kislina je odlična tudi, ko se spopadate z abstinenčno krizo zaradi prenehanja kajenja. Folna kislina bo ublažila simptome in tako poskrbela za vaše boljše mentalno in čustveno počutje.

4. Ingver

Ingver vam lahko pomaga pri blaženju neželenih simptomov, ki so posledica kajenja ali nikotina. Za dober učinek, ki morali uživati surov ingver. Ingver bo pomagal ublažiti željo po cigaretah in zmanjšal količino toksinov v vašem krvnem obtoku, ki so posledica kajenja. Najboljši način, da iz telesa izločite škodljive snovi je, da opustite kajenje in nariban ingver dodate svojim jedem ali pa si iz ingverja pripravite čaj.

Ingver
Ingver bo pomagal ublažiti željo po cigaretih in zmanjšal količino toksinov v vašem krvnem obtoku, ki so posledica kajenja. (Foto: iStockphoto)

5. Brusnice

Kislina v brusnicah vam bo pomagala izločiti nikotin iz krvnega obtoka hitreje, kot bi se to zgodilo po naravni poti. Nikotin dviguje nivo krvnega sladkorja tako kot brusnice, zato lahko uživanje brusnic pomaga ustaviti željo po cigaretah.

6. Limone

Limone so še eno potencialno sredstvo, s katerim lahko hitreje iz telesa izločite nikotin. Če kadite, nikotin v telesu ostane še tri dni. V tem času pa poškoduje vašo kožo, pore in slabi imunski sistem. Uživanje limone, ki je bogata s citronsko kislino in vitaminom C, pa bo upočasnilo neželene učinke nikotina in kajenja.

7. Korenje

Nadomeščanje vitamina C in A lahko organizmu zagotovite tudi z uživanjem korenja. Pomanjkanje teh dveh pomembnih vitaminov zaradi kajenja, lahko poškoduje živčne celice, poslabša pretok krvi in delovanje možganov. Z rednim uživanjem korenja pa boste v telo vnesli veliko vitamina A, C in K, ki bo okrepil naravno odpornost telesa.

8. Granatna jabolka

Kot omenjeno, kajenje povišuje srčni utrip, krvni pritisk in zmanjša količino kisika, ki se pretaka po krvnem obtoku. Z uživanjem granatnega jabolka boste izboljšali cirkulacijo krvi v telesu in organizmu omogočili, da bo lahko proizvedlo več rdečih krvničk.

Granatno jabolko
Z uživanjem granatnega jabolka boste izboljšali cirkulacijo krvi v telesu in organizmu omogočili, da bo lahko proizvedlo več rdečih krvničk. (Foto: iStockphoto)

9. Pšenični kalčki

Kajenje lahko otrdi vaše krvne žile, zato je pomembno, da jeste pšenične kalčke in oreščke, če ste kadilci. Ti vsebujejo dovolj vitamina E, da se bo izboljšala elastičnost krvnih žil in s tem pospešil pretok krvi. Pšenični kalčki lahko prav tako zmanjšajo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.

10. Zeleni ohrovt

Zeleni ohrovt je zelenjava, ki je dobro poznana po svojih varovalnih učinkih zoper raka. Več kot je jeste, manjše tveganje imate za razvoj raka. Zeleni ohrovt je namreč odličen vir izotiocianatov in drugih antioksidantov, ki bodo iz vašega telesa odplavili škodljive snovi in nikotin.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
kundalinigirl 05.03.2016 23:37:44
Pljuča se ne resetirajo,kot računalnik. Kr neki
brabusednet 04.03.2016 17:21:21
Nekaj za pamet je treba vzet,kajti vse je v glavi in volji.
 
nevica 04.03.2016 14:43:24
cigaretnega katrana iz pljuč pa ne....to je tako kot bi počasi asfaltirali pljuča in mašili prljučni mehurček za mehurčkom - najprej obstruktivna bolezen potem pa rak...in adijo....
enna. 04.03.2016 15:46:09
še dobr da samo kadilci dobijo raka na pljučih drugi pa ne :) glede na to da poznam ogromno starejših oseb ki so kadilci že 40 let ali več pa so še vedno živi je ta izjava čisto mimo :)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave