25.04.2018
LJ
25° / 12°
Tekaška poškodba To vodi v tekaške poškodbe Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Trebuh Do vitkega pasu povsem neinvazivno Deklica Narobe so ji prišili nogo, da bi znova lahko plesala

10 znakov, da je vaše telo dehidrirano

Voda je pomemben del našega telesa, saj med drugim sestavlja 75 odstotkov naših mišic in 85 odstotkov možganov. Če ne uživamo dovolj vode, se bomo slabo počutili, bomo nerazpoloženi in bomo imeli zdravstvene težave.

Glavobol
Imate glavobole in migrene, ne morete jasno razmišljati, težje se osredotočate. (Foto: Thinkstock)

To je 10 znakov, ki kažejo, da je vaše telo dehidrirano:

1. Imate suha usta in kožo ter občutek suhih oči

Če ne uživate dovolj tekočine, se to pokaže na vaši koži. To pa zato, ker se skozi kožo ne bodo izločili vsi toksini, zaradi česar bodo nastale tudi zamašene pore. Zaradi dehidriranosti imate lahko tudi bolj suhe oči ter usta.

2. Premalokrat ste na stranišču, vaš urin pa je temnorumen ali rjavkast

To je resno opozorilo, da ste dehidrirani. Če niste dovolj pogosto na stranišču, vaše telo ne bo moglo izločiti vseh toksinov, torej se bodo nabirali v telesu. Barva urina pa je prav tako odraz tega, koliko vode popijete.

3. Bolijo vas križ in sklepi

Hrustanec je denimo skoraj 80-odstotno sestavljen iz vode, tudi sklepi ne morejo pravilno delovati brez vode. Da bi imeli zdrave kosti in sklepe, je morate torej uživati dovolj. Če vas boli križ, pa je morda to posledica težav z ledvicami.

4. Utrujeni ste in nerazpoloženi

Voda v telo prinese kisik. Več kisika, kot je v vašem telesu, več energije imate. Če kisika v telo ne pripeljete z vodo, ta kisik vzame iz vaše krvi. To pa telo izčrpava. Postanete utrujeni in nerazpoloženi.

Akne
Na koži imate izpuščaje ali akne. (Foto: Thinkstock)

5. Lačni ste, čeprav ste ravno jedli

Občutek lakote včasih pomeni, da potrebujete vodo, ne pa hrane. Naslednjič najprej spijte kozarec vode in malo počakajte, preden še kaj pojeste.

6. Imate previsok krvni tlak

Zaradi dehidracije kri postane gostejša, zaradi česar počasneje teče in ima več natrija. To so idealne okoliščine za pojav previsokega krvnega tlaka.

7. Imate previsok holesterol

Raziskava univerze v Calgaryju je odkrila, kako dehidracija vpliva na holesterol. Tisti, ki niso uživali dovolj tekočine, so dobili povišane ravni slabega holesterola.

8. Imate težave s prebavo

Pomanjkanje vode je slaba novica tudi za prebavni sistem, ki jo nujno potrebuje, da lahko deluje normalno. Če želite dobro prebavo, del katere je tudi redno izločanje strupov iz telesa, morate uživati dovolj vode. Sicer bo črevesje vsrkalo vodo kar iz hrane, ki ste jo pojedli. Posledica pa bo, da bo ta obstala nerazgrajena nekje v črevesju, mi pa bomo imeli težave z zaprtjem in tako naprej.

Lakota
Mislite, da ste lačni. V resnici pa ste morda žejni. (Foto: Thinkstock)

9. Na koži dobivate izpuščaje

Zaradi dehidracije lahko na koži dobite različne izpuščaje, ekceme pa tudi akne.

10. Imate migrene in ne morete jasno razmišljati

Dehidracija vpliva tudi na možgane. Če želite biti kreativni in če se želite z lahkoto osredotočati, morate uživati dovolj vode. Pomanjkanje lahko povzoči tudi glavobol in migrene.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
gangsterist 08.01.2017 11:54:11
sem takoj 5 pirov ziznu. ziher je ziher
kajenje je zdravo 08.01.2017 11:39:46
Napisal ste, da je LAKOTA znak dehidracije. Nobeden tlele pisoci pa ne pride na briljantno misel, da je ZEJA prvi znak dehidracije.
Mitja Biček 08.01.2017 16:31:43
Žeja je znak pomanjkanja vode, dehidracija nasopi malo kasneje...
kryptix 09.01.2017 08:05:01
ravno nasprotno je res ko
kryptix 09.01.2017 08:17:23
si žejen ali imaš suha usta si že dehidriran edino do smrti te loči še 7 dni. Ne zavajaj ljudi Mitja
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave