22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

13 hranil, ki jih morate jesti, da bi se izognili boleznim srca

Bolezni srca in ožilja še vedno veljajo za najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Da bi se jim izognili, morate v svoje telo vsakodnevno vnesti dovolj hranil. Preverite, katerih.

Srce
Živimo v svetu, v katerem je hrana močno predelana, obogatena s sladkorjem in umetnimi barvili. Telovadimo manj, smo pogosteje pod stresom in preživimo manj časa na svežem zraku. Vse to pa prispeva k večjemu tveganju za bolezni srca in ožilja, ki veljajo še vedno za najpogostejši vzrok smrti v Britaniji, ZDA in Sloveniji. (Foto: Thinkstock)


Zagotovo ste že slišali rek 'Smo, kar jemo', ki govori o tem, da nas lahko zdrava prehrana obvaruje pred številnimi nevšečnostmi in boleznimi. S tem se strinja tudi pionir nutricistike Britanec dr. Carl Pfeiffer, ki pravi, da se lahko večini kroničnih bolezni izognemo, če telesu vsakodnevno zagotovimo dovolj pomembnih hranil. Živimo v svetu, v katerem je hrana močno predelana, obogatena s sladkorjem in umetnimi barvili. Telovadimo manj, smo pogosteje pod stresom in preživimo manj časa na svežem zraku. Vse to pa prispeva k večjemu tveganju za bolezni srca in ožilja, ki veljajo še vedno za najpogostejši vzrok smrti v Britaniji, ZDA in Sloveniji.

Dr. Carl Pfeiffer tako svetuje, da pričente jesti bolj zdravo prehrano, doma kuhano hrano in se izogibate hitri hrani, predelani hrani in prekomernemu uživanju sladkorja. Predvsem pa nehajte šteti kalorije. ''Sestavil sem seznam hrane, ki bo pomagala varovati vaše srce in opazili boste vzorec, ki se ponavlja – sveže sadje, zelenjava, mastne ribe, meso živali, ki se je pasla na travnikih, oreščki. To so prava super živila. Vsebujejo pa veliko hranil, ki sem jih opisal,'' je zapisal na spletni strani Mail Online Health.

Mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana je bogata z zdravimi maščobnimi kislinami, ki varujejo zdravje vašega srca. (Foto: Thinkstock)

1. Omega-3 maščobne kisline

Mediteranska prehrana, ki velja za najbolj zdravo, je bogata z zdravimi olji, sadjem in zelenjavo, oreščki ter mastnimi ribami. Dobro poznano je tudi olivno olje, ki vsebuje veliko kratkoverižnih mononasičenih maščobnih kislin (oleinsko kislino), ki so dobro poznane po tem, da pomagajo zmanjševati količino slabega LDL holesterola v krvi in trigliceridov. Dolgo-verižne polinasičene maščobne kisline, kot sta EPA in DHA, pa pomagajo preprečevati vnetja v telesu in varujejo telo pred srčno-žilnimi boleznimi. Najdemo jih v mastnih ribah, oreščkih in semenih.

2. Magnezij

Magnezij igra ključno vlogo pri proizvodnji tipa energije imenovane ATP. Mišice potrebujejo to energijo, da se lahko sprostijo. Ker je srce mišica, so študije pokazale, da lahko dober nivo magnezija v telesu pomaga preprečiti kap in srčni infarkt. Magnezij je ključnega pomena za dobro zdravje, čeprav ga v zahodnem svetu pogosto zanemarjamo. Ženskam ta pomembni mineral pogosteje primanjkuje kot moškim. Velik porabnik magnezija pa je stres. Če ste veliko pod stresom, je zato precej verjetno, da vam ga primanjkuje. Z magnezijem so bogati oreščki, semena, zelena listnata zečenjava in stročnice, kot je rdeča leča. Pomagate pa si lahko tudi s prehranskimi dodatki, a pazite, da gre za magnezijeve citrate, ki so najbolj naravna oblika magnezija.

3. Koencim Q10

Tako kot magnezij je poznan po tem, da pomaga pri proizvodnji enerfije. A koencim Q10 je tudi močan antioksidant, ki dobro deluje v kombinaciji s selenom, vitaminom C, E in cinkom. Pomagal bo preprečevati poškodbe v celicah žil ter tako varoval njihovo zdravje.

Opozoriti je potrebno tudi, da lahko jemanje statinov zmanjša nivo koencima Q10 v telesu, zato si v tem primeru lahko pomagate tudi s prehranskimi dodatki. Sicer pa je veliko koencima q10 v mesu, jajcih in ribah.

Vitamin D
. Vitamin D nas varuje pred številnimi boleznimi, še posebej boleznimi srca in ožilja, pred visokim pritiskom in pojavom kapi. Pridobimo ga z izpostavitvijo sončni svetlobi in s hrano.

4. Vitamin D

Vsak dan bolj spoznavamo, kako pomemben je vitamin D. Pridobimo ga z izpostavitvijo sončni svetlobi in z uživanjem rib - še posebej jeter rib. Veliko ga vsebujejo tudi nekatere gobe in jajca. Vitamin D nas varuje pred številnimi boleznimi, še posebej boleznimi srca in ožilja, pred visokim pritiskom in pojavom kapi. Raziskave so pokazale, da imajo posamezniki za 40 odstotkov večje tveganje za bolezni srca in ožilja, če jim primanjkuje vitamina D. Vitamin pa je ključnega pomena tudi za zdrave kosti, zato ga v prehrano dodajajo tudi številnim športnikom, ki se ukvarjajo z bolj agresivnimi športi in imajo večje tveganje za zlome kosti.

5. Cink

Tako kot omega-3 maščobne kisline lahko tudi cink pomaga preprečiti vnetja, saj pomaga pri oblikovanju protivnetnih citokinov. Pokazalo se je, da ima cink veliko varovalnih učinkov, še posebej varuje pred boleznimi žil in izboljšuje delovanje srca. S cinkom so bogata bučna semena, oreščki, semena in školjke.

6. Vitamin C

Vitamin C je močan antioksidant. V kombinaciji z vitaminom E, cinkom in koencimom Q10 je odličen pri preprečevanju poškodb celic in preprečevanju bolezni srca in ožilja. Pokazalo se je tudi, da lahko vitamin C pomaga zniževati nivo slabega LDL holesterola v krvi, hkrati pa izboljša nivo dobrega HDL holesterola v krvi. Tisti, ki s prehrano zaužijejo več vitamina C, imajo tako manjše tveganje za srčni infarkt in kap. Veliko vitamina C prejmete, če uživate veliko svežega sadja, še posebej jagod. Veliko ga vsebuje tudi peteršilj in rdeča čebula.

Jagode
Vitamin C je močan antioksidant. V kombinaciji z vitaminom E, cinkom in koencimom Q10 je odličen pri preprečevanju poškodb celic in preprečevanju bolezni srca in ožilja. (Foto: Thinkstock/24ur.com)

7. Vitamin E

Vitamin E je poznan po svojih antioksidativnih in varovalnih učinkih. Zmanjšuje tudi nivo slabega LDL holesterola v krvi in zvišuje nivo HDL holesterla. Pomaga lahko izboljšati tudi delovanje endotelnih celic. Da bi pridobili čim več pozitivnih učinkov vitamina E, je pomembno, da telesu zagotovite tudi dovolj vitamina C, selena in koencima Q10. Z vitaminom E je bogat avokado, veliko ga je v oreščkih in semenih.

8. Selen

Znano je, da imajo ljudje z nizko stopnjo selena v krvi večje tveganje za bolezni srca in ožilja. Selen deluje v skladu z vitaminom E, C in koencimom Q10. Preden posežete po prehranskih dodatkih selena, pazite, da s hrano v telo vnesete tudi večjo količino preostalih močnih antioksidantov. Selena je veliko v brazilskih oreščkih in školjkah.

9. Probiotiki

Čeprav slabe prebave ne povezujemo direktno z boleznimi srca in ožilja, pa je dobro znano, da slaba prebava povečuje vnetja v telesu. Še posebej preveč prepustno črevesje, zaradi katerega mnogi trpijo, ker zaužijejo preveč pšenice. Slaba prebava privede tudi do slabe absorbcije hranil, kar lahko sčasoma vpliva tudi na zdravje srca in povzroči oslabljen imunski sistem. Prav zato uživajte probiotike, ki varujejo zdravo črevesno floro in pomagajo črevesu do dobre absorbcije hranil, ki jih telo potrebuje. Probiotike lahko v telo vnesete s fementirano hrano, kot je jogurt, kefir in kislo zelje. Bodite pa previdni pri nakupu jogurtov. Čeprav gre za probiotične jogurte, lahko vsebujejo veliko količino sladkorja, poleg tega ni nujno, da so probotiki v njih dovolj kakovostni in številčni, da bi dosegli spodnja prebavila.

Jogurt - 2
Čeprav slabe prebave ne povezujemo direktno z boleznimi srca in ožilja, pa je dobro znano, da slaba prebava povečuje vnetja v telesu. Slaba prebava privede tudi do slabe absorbcije hranil, kar lahko sčasoma vpliva tudi na zdravje srca. (Foto: Profimedia)

10. Alicin

Gre za snov, ki jo najdemo v česnu in je kriva za neprijetni vonj po česnu. Kljub temu pa gre za izjemno zdravilno snov, ki varuje zdravje vašega srca in skrbi za normalen krvni pritisk. Pomaga namreč sprostiti krvne žile in tako izboljša pretok krvi. Česen jejte vsak dan, najbolje pa je, da ga pred zaužitjem sdrobite in pustite na zraku 15 minut preden ga uporabite. Na ta način boste prejeli največ zdravilnega alicina.

11. Likopen

Likopen je karotenoid, kar pomeni, da vas varuje pred vrsto različnih rakavih obolenj, poleg tega tudi pred boleznimi srca in ožilja. Obstajajo močni dokazi, da se z višjimi koncentracijami zaužitega likopena zmanjša tveganje za infarkt. Pomaga tudi izboljšati elastičnost stene žil, izboljša delovanje endoteljnega tkiva in ščiti pred arteriosklerozo (otrdelost žil). Še posebej je priporočljiv za moške, saj varuje pred rakom prostate. Veliko likopena je v kuhanih paradižnikih, v paradižnikih sušenih na soncu, papriki, v papaji, lubenici, rdeči pesi in v špargljih.

12. L-Arginin

Študije kažejo, da L-Arginin pomaga zniževati krvni pritisk in varuje pred boleznimi srca in ožilja. Veliko ga je v oreščkih, zato ni nenavadno, da študije kažejo, da imajo ljudje, ki pojedo več kot 5 pesti oreščkov na teden, manjše tveganje za bolezni srca in ožilja. Veliko ga je tudi v fižolu, mandljih in orehih, ovsenih kosmičih, in ribah, kot so losos, tuna in skuša.

13. L-Taurin

Taurin je ključnega pomena za zdravje naših žil in za splošno zdravje srca. Študije kažejo, da so ljudje z nizkim nivojem L-Taurina bolj podvrženi boleznim srca in ožilja. Veliko ga je v rdečem mesu, jajcih in školjkah.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
tornadotex 28.02.2016 21:27:14
Jajca- vir življenja...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave