26.05.2018
LJ
26° / 15°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

2 načina, da preprečite življenjsko nevaren krvni strdek

Starejši, kot smo, v večji nevarnosti smo. A tudi mlajše ženske, potem ko pridejo v rodno dobo, lahko neprijetno preseneti krvni strdek. Ta ovira krvni obtok. Če se odtrga in zaplava v pljuča, pa lahko postane življenjsko nevaren.

Krvni strdek
Simptomi krvnega strdka so lahko bolečina, oteklina, rdečica. (Foto: Thinkstock)

Strdek lahko nastane v arterijah ali venah. Tokrat bomo govorili o venski trombozi, ki nastane, ko se strdek pojavi v veni. Če se pojavi v nogah, imenujemo stanje globoka venska tromboza. Ta je najnevarnejša.

Ne le da krvni obtok ne more delovati, kot bi bilo treba. Krvni strdek se lahko odtrga in zaplava po krvi. Pogosta posledica je takrat pljučna embolija. Takrat se ta strdek zagozdi v pljučnih arterijah. Kar se lahko konča s smrtjo!

Obstajata dva načina, da tak življenjsko nevarni strdek preprečimo:

1. Premikajte se

Ne bodite v enem položaju zelo dolgo časa. To so idealne okoliščine za nastanek strdka. Četudi imate denimo delo, pri katerem praktično osem ur sedite za računalnikom, vsaj na uro ali dve vstanite in se malo sprehodite in razmigajte. Enako je, če recimo dolgo časa potujete z avtom ali tudi letalom. Če ne morete vstati, se vsaj malo raztegnite in razmigajte noge, medtem ko sedite.

2. Živite zdravo

Če kadite, prenehajte. Vzdržujte zdravo težo. Pijte dovolj tekočine – vode ali nesladkanega čaja. Vse to zmanjša tveganje za nastanek krvnega strdka.

Odvajanje od kajenja
Nehajte kaditi, vzdržujte zdravo težo, pijte dovolj vode. Poleg tega raztezajte in razgibavajte mišice. (Foto: Thinkstock)

Pravočasno prepoznajte simptome

Strdek lahko vene zamaši popolnoma ali delno. Težava je, da v slednjem primeru skoraj ni vidnih simtomov. Ti se lahko morda pojavijo šele, ko pride do pljučne embolije, zato je res priporočljivo, da naredite kaj za preventivo (denimo nehate kaditi, vzdržujete zdravo težo ...).

Če je krvni strdek zamašil veno, pa so simptomi naslednji: noge vas naenkrat začnejo boleti ali otečejo. Pride lahko do rdečice ali občutka toplote v predelu, kjer je strdek.

Žal se pogosto prvi simtom pojavi, ko pride do pljučne embolije. Takrat vas lahko začne boleti v prsih, hitreje vam bije srce, kašljate kri, hitro se zadihate ali vas kar že duši. Takrat je treba na urgenco.

Še opozorilo

Če imate družinsko zgodovino krvnih strdkov, lahko to pomeni, da ste k temu genetsko nagnjeni. Takrat je priporočljivo pomisliti, da morda za kontracepcijo poskrbite drugače kot s kontracepcijskimi tabletkami. Te namreč malo povečajo tveganje za nastanek krvnega strdka, kar samo po sebi sicer še ni nevarno, če poskrbite, da nimate drugih dejavnikov tveganja. Če denimo kadite, pa morda tudi ni preveč priporočljivo jemati hkrati še kontracepcijske tabletke.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
 
sherlock2 10.01.2017 10:54:08
Glaž terana ...tistega tmnega trpkega ...lp.
Geograf 10.01.2017 20:45:35
pošlji mi ga na Malto... tu nimamo terano
maneno48 10.01.2017 10:40:18
tole na sliki je šen , sem ga jst mela, boli ko 100 hu *ov
gremnamorje 10.01.2017 18:53:28
Tromboflebitis je na sliki.
AceMcCloud 10.01.2017 09:02:13
Sem ga dobil pri 29-ih. Še danes sem na tabletih zarad tega.
korintos23 10.01.2017 09:53:47
Drži se!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave