25.04.2018
LJ
25° / 12°
Tekaška poškodba To vodi v tekaške poškodbe Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Trebuh Do vitkega pasu povsem neinvazivno Deklica Narobe so ji prišili nogo, da bi znova lahko plesala

5 živil, ki povzročajo vnetja v telesu

Kronična vnetja v telesu so glavni vzrok za razvoj raka in prehitro staranje telesa. Poleg tega povzročajo številne nevarne bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in avtoimunske bolezni. Preverite, katera hrana povzroča vnetja v telesu.

Vnetja
(Foto: Thinkstock)

''Iz literature je razvidno, da so kronična vnetja glavni vzrok za rakava obolenja in lahko igrajo ključno vlogo pri pospeševanju staranja. Študije kažejo tudi, da kronična vnetja igrajo ključno vlogo pri razvoju bolezni, povezanih s staranjem, vključno s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja in avtoimunskimi boleznimi,'' so v raziskavi Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer zapisali N. Khansari, Y. Shakiba Y. In M. Mahmoudi iz medicinske fakultete v Teheranu. ''Kronična vnetja in oksidativni stres so najpomembnejši vzrok za bolezni povezane s staranjem in rakom.''

Ljudje vnetja večinoma povezujemo z otekanjem, kar je res do neke mere, a vnetja so lahko bolj nevarna. ''Vnetja so način, ki ga telo uporablja za varovanje samega sebe. Cilj je, da z njimi odstrani iz telesa škodljive snovi, vključno s poškodovanimi celicami, iritanti in patogeni in da prične proces celjenja,'' so zapisali. A kronično vnetje, ki se pojavlja ves čas, lahko povzroči celo vrsto nevarnih bolezni, vključno z nekaterimi smrtonosnimi.

Dolgotrajno kronično vnetje je povezano s stanji, kot so Alzheimerjeva bolezen, rak, bolezni srca in ožilja, kap. Vnetni odziv našega telesa lahko zmanjšamo s hrano. Tako, da se izogibamo živilom, ki povzročajo vnetja v telesu. Tu je šest živil, ki povzročajo vnetja v telesu.

Cvrta hrana
Ko vam bo naslednjič zadišal cvrti piščanec, raje premislite dvakrat. (Foto: Thinkstock)

1. Kar koli cvrtega

Vse, kar je cvrto, je prekrito z debelo plastjo masti. Gre za nezdravo mast, ki se je cvrla na visokih temperaturah (od 177 do 191 stopinj Celzija) in so se zato sprostili tudi škodljivi stranski produkti, ki sprožajo vnetni proces v telesu. Prav zato je prav cvrta hrana tista, ki povzroča največ vnetij v telesu. Ko vam bo naslednjič zadišal cvrti piščanec, raje premislite dvakrat.

Krompirjev čips z rožmarinom
Berite dekleracije in bodite pozorni na izraze, kot so hidrogenirano ali delno hidrogenirano rastlinsko olje. To pomeni, da vsebujejo trans maščobe, ki so znane po tem, da poškodujejo celice krvnih žil. Čips običajno vsebuje trans maščobe. (Foto: Thinkstock)

2. Hrana, ki vsebuje trans maščobe

Predelana hrana vsebuje veliko transmaščob, za katere so raziskave pokazale, da spodbujejo vnetja v telesu. Podjetja so sicer kasneje pričela zmanjševati količino transmaščob v izdelkih, a še vedno je dobro preveriti, ali jih vsebujejo. Berite dekleracije in bodite pozorni na izraze, kot so hidrogenirano ali delno hidrogenirano rastlinsko olje. To pomeni, da vsebujejo transmaščobe, ki so znane po tem, da poškodujejo celice krvnih žil, in sicer tako, da spodbujejo vnetja. V študiji, ki jo je objavil Ameriški inštitut za nacionalni zdravje, so zapisali: ''Vnos transmaščob je povezan z znaki sistemskega vnetja. Posledica transmaščobnih kislin so vnetja, ki povzročajo koronarno bolezen, sladkorno bolezen in druga stanja.''

3. Beli kruh

Beli kruh in testenine so preprosti ogljikovi hidrati, ki se hitro razgradijo v sladkor in jih telo hitro absorbira. Tudi preprosti ogljikovi hidrati povzročajo vnetja v telesu. Eden od strokovnjakov je o tem povedal: ''Preprosti ogljikovi hidrati so povsem nenaravno predelani in so v nasprotju s tem, kar naše telo potrebuje za normalno delovanje.'' Proces predelave teh živil povzroča, da bela moka draži naše telo in povzroča vnetja. Študija objavljena v The Journal of Nutrition je povezala predelane žitarice (vključno z belim kruhom) z večjo vsebnostjo snovi, ki povzročajo vnetja v krvnem obtoku. V isti študiji so odkrili tudi, da polnozrnate žitarice vsebujejo manjšo količino teh snovi. Zato preprosto beli kruh, bele testenine nadomestite s polnozrnatimi.

4. Alkohol

Alkohol ni hrana, a je njegovo škodljivo delovanje na naše telo treba omeniti – sploh, ker je alkohol tako družbeno sprejemljiv. Redno pitje alkohola v večjih količinah povzroča vnetja v telesu. Prekomerna količina zaužitega alkohola ima uničujoče učinke na naše telo. Slabi imunski sistem in vodi do pogostejših okužb dihal, pospešuje staranje in slabša težave s kožo, kot so rozacea in luskavica. Prekomerno pitje alkohola je povezano tudi s petimi oblikami raka: rak jeter, ust in grla, požiralnika, dojke in rak debelega črevesa. Hkrati vpliva na možgane tako, da so ljudje bolj podvrženi stresu in se počutijo slabše. Škoduje srčni mišici, slabi kosti in povzroča neplodnost. Povzroča odvisnost, ki prinaša bolečino osebi, ki je odvisna od alkohola, in njegovi družini.

Kruh
Beli kruh nadomestite s polnozrnatim. (Foto: Thinkstock)

5. Gluten

Gluten je snov, ki je prisotna v številnih žitaricah in predvsem pšenici. Znana je po tem, da povzroča napihnjenost in težave s prebavo. Številni prav zato ne uživajo več glutena, čeprav nimajo alergije na gluten (celiakije). Stranski učinki uživanja glutena, kot so napihnjenost in težave s prebavo, so v resnici posledica vnetnega odziva telesa na gluten. Tisti, ki so občutljivi na gluten in so se mu odpovedali, povedo, da se počutijo veliko bolje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 18
 
olaf45 08.01.2017 07:02:58
Rak in hude bolezni so prisotni že vse od nastanka človeka-zatorej ne komplicirajte!!!!
 
spetpozabila 06.01.2017 14:38:44
a nismo nenadoma preobčutljivi? so to posledice genskega inženiringa? so to rezultati kopičenja strupov v hrani, oblačilih, bivanjskem okolju, prekomernem zadrževanju v prostorih?
Mejduš 04.01.2017 09:29:04
Lahko jež vse kar je zdravo samo da ne pretiravaš in da imaš mir da ti ne živce žrejo ki to radi delodejalci počenjajo nekateri vsi niso takšni to so samo tisti ki so državo zropali in nimajo nobenega znanja kako se to dela, samo to znajo da delavca izkoriščajo, da bi vlada se bol zavzela da nebi nekateri delodejalci izkoriščali in da bi bilo delo plačeno kot ga je zaslužil in bi delavci dosti majn potrebovali zdravnika.
horhinjo 04.01.2017 06:12:20
ja v polnozrnatem je pa tudi bela moka.
damirg@email.si 04.01.2017 04:40:22
men branje tega povzroča vnetje v glavi.
 
Bruhalnica24 04.01.2017 00:22:44
Zakaj se mi zdi, da članek ki ga vidim na netu, čez 48 ur pristane tu ????
damirg@email.si 04.01.2017 04:40:37
zato da se klika oglase.
jamajaka 03.01.2017 17:01:18
kdaj pa bodo naredili brez alkohola do takrat bom pil po starem maksuzijo
breezer 03.01.2017 14:00:43
in sedaj vprašanje, kaj pa je dobro za naše telo ??. mislim da vsaka stvar vsebuje nekaj kar ni za telo dobro. In tudi zelenjava je takšna, ki nekateri promovirate, na polno , je pa dejansko iz laboratorija!!. Žal človeštvo je strup :) . p.s. Moj stari ata je vedno pil ob kosilu cviček + cigarete , pa je dočakal 90 let. :)
waco 03.01.2017 19:22:36
delo,garanje za trakom,v jarku,na gradbišču in štacuni v petek in svetek! to "blagodejno" vpliva na nas osle!
 
ibasumik 03.01.2017 13:25:01
Kak smo do zdaj lahko normalno jedli vse, pa smo bli vsi bolj kot ne zdravi. Zdaj je pa polno nekih alergij. Po moje je to od kemijskih dodatkov (ojačevalcev okusa, Ejev itd) , ne pa od pšenice, alkohola itd.
jesenvoyo 03.01.2017 14:28:02
Seveda je bilo tisto vse nekaj drugega kot danes. Vse se je zelo poslabšalo od takrat, pa naj si bo to pridelava mesa, pridelava žitaric, skratka za čim večjo pridelavo se uporablja vse več tudi škodljivih pripomočkov, ker prednost ima sam dobiček. Posledice so vsak dan hujše, danes je zdravju škodljiv ne samo zrak, voda, skoraj že vse okoli nas. Spomnim se svežih hrenovk v Mariboru tam nekje leta 70, kako je to daleč na okoli lepo vonjalo, da o okusu ne bi zgubljal besed, z eno besedo super, danes pa žalost, res pa poceni.
brabusednet 03.01.2017 12:14:58
Vse je lari fari.
Mirjana Antic 04.01.2017 09:38:34
tako ja, moja mama je jedla zdravo, ni pila, ni kadila pa je umrla od raka in tata ravno tako, oba v šestdesetih. Ne blodite neumnosti. Od teh vaših bebastih člankov pa bomo vsi dobili rak.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave