21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Znaki, da vam primanjkuje magnezija

Magnezij je četrti najpomembnejši mineral v našem telesu in skrbi za normalno delovanje našega organizma. A kar 75 odstotkom ljudem primanjkuje tega pomembnega minerala, pravijo strokovnjaki. Preverite, kako prepoznati, da vam primanjkuje magnezija.

Magnezij
Semena, temno listnata zelenjava, oreščki, avokado, banane, temna čokolada in jogurt so bogati z magnezijem. (Foto: Thinkstock)

Magnezij je mineral, ki je nujen za normalno delovanje naših mišic in živcev, je mineral, ki nam zagotavlja zadostno količino energije v telesu, prav tako ga potrebujemo za učinkovito presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Primanjkljaj magnezija je sicer težko prepoznati, saj je samo 1 odstotek magnezija shranjenega v našem krvnem obtoku, preostanek pa je v naših organih in kosteh. Tam ga telo porablja za številne telesne funkcije. To pomeni, da samo s preprostim krvnim testom ne moremo odkriti pomanjkanja magnezija.

Mišični krči
Mišični krči so lahko posledica pomanjkanja magnezija. (Foto: Thinkstock)

Zdravnica dr. Danine Fruge iz medicinskega centra v Miamiju na Floridi pravi, da ima samo 25 odstotkov ljudi v ZDA dovolj magnezija, kar pomeni, da ga kar 75 odstotkom odraslih primanjkuje. Podobno je tudi v preostalih zahodnih državah, kjer imamo ljudje podoben življenjski slog.

Kot rečeno, je magnezij najpomembnejši za zdravje srca in kosti, a je tudi veliko več kot to. Zadnje študije kažejo, da bi lahko pomanjkanje magnezija igralo ključno vlogo pri razvoju vseh oblik raka, pri boleznih srca, kapi in sladkorni bolezni. Torej pri boleznih, za katerimi umiramo najpogosteje.

Avtorica knjige The Magnesium Miracle dr. Carol Dean je v svoji knjigi predstavila 22 znanstveno dokazanih področij, kjer pomanjkanje magnezija sproži nekatera resna stanja. Med njimi tudi:

- Anksioznost in napade panike;
- Astmo:
- Krvne strdke;
- Bolezni črevesja;
- Cistitis;
- Depresijo;
- Sladkorno bolezen;
- Utrujenost;
- Bolezni srca;
- Hipertenzijo;
- Hipoglikemijo;
- Nespečnost;
- Bolezni jeter;
- Bolezni ledvic;
- Migrene;
- Osteoporozo;
- Težave z zobmi.

Če kar 75 odstotkom ljudem primanjkuje magnezija, je dobro razumeti, zakaj je tako. Na prvem mestu je vzrok prehrana. Predelana hrana je osiromašena vitaminov in mineralov, zato je pomembno, da jemo čim bolj naravna živila, organske in lokalne pridelave. Poleg tega tudi dejstvo, da pojemo vse več sladkorja. Za eno molekulo sladkorja, ki jo zaužijemo, telo potrebuje 54 molekul magnezija, da sladkor predela. Ves čas smo tudi pod stresom in proizvodnja hormonov stresa prav tako porablja magnezij. Naše zaloge tega pomembnega minerala se tako hitro izčrpajo. Če jemljete zdravila proti bolečinam, za uravnavanje krvnega pritiska ali za katere druge bolezni, imate prav tako lahko večjo porabo magnezija.

Sladkor - 3
Ker pojemo vse več sladkorja, nam primanjkuje tudi magnezija. Za eno molekulo sladkorja, ki jo zaužijemo, telo potrebuje 54 molekul magnezija, da sladkor predela. (Foto: POP TV)

Znaki pomanjkanja magnezija

Prvi zgodnji znaki pomanjkanja magnezija vključujejo fizično in psihično izčrpanost, šibkost v mišicah, izgubo apetita, slabost in glavobole. Če se dlje časa spopadamo s pomanjkanjem magnezija, se lahko pojavijo tudi mišični krči, razbijanje srca, depresija in migrene.

Kako dobiti več magnezija?

Dobra novica je, da magnezija ne moremo zaužiti preveč. Najbolje pa je, da ga v telo vnesemo s hrano. V tem primeru je pomembno, da izbiramo organsko hrano. Hrana, ki je ustvarjena za masovno proizvodnjo, vsebuje manjši nivo magnezija, saj je pridelana na osiromašeni zemlji in špricana s pesticidi. Prav zato je bolje, da izbirate lokalno pridelano organsko hrano. Tu je nekaj živil, ki vsebujejo veliko magnezija:

- Semena, še posebej sončnična, bučna, sezamova;
- Temno listnata zelenjava, še posebej špinača, ohrovt, blitva;
- Oreščki, še posebej mandlji, indijski oreščki, pinjole;
- Avokado;
- Banane;
- Temna čokolada;
- Jogurt.

Pomembno pa je, da poslušate svoje telo. Čeprav lahko pomanjkanje magnezija privede do številnih simptomov, ni nujno, da so ti simptomi posledica pomanjkanja magnezija. Prav zato se o njih v vsakem primeru pogovorite z zdravnikom. Ali so posledica pomanjkanja magnezija, lahko preverite tudi tako, da naredite tedensko kuro z dodatkom magnezija in opazujete svoje telo, ali so se simptomi prenehali. Če se niso kljub dodajanju magnezija, se posvetujte z zdravnikom.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
kurcvasgleda01 12.01.2017 08:59:50
pijte donat mg....vsak dan in problem bo rešen
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave