22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

7 načinov, kako lahko jabolčni kis izboljša vaše zdravje

Jabolčni kis ne bo le izboljšal okusa vaših jedi, ampak ga lahko uporabite tudi za lepotne namene in izboljšanje zdravja. Nekatere njegove pozitivne lastnosti, ki so jih že dobro poznale naše babice, so tudi znanstveno dokazane. Preverite, katere.

Jabolčni kis
Jabolčni kis je pri zaviranju apetita učinkovit zaradi kisline, ki zmanjšuje glikemični indeks živilom. S tem pa dlje časa ostanemo siti, sladkor iz hrane pa počasneje prehaja v krvni obtok, kar se odraža tudi na nivoju krvnega sladkorja. (Foto: Thinkstock)

Sladkorna bolezen

Več študij je že pokazalo, da lahko jabolčni kis pomaga pri vzdrževanju zdrave ravni krvnega sladkorja. Kar je še posebej pomembno za ljudi, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo tipa 2. Študija ameriške univerze v Arizoni je leta 2007 potrdila, da lahko dve žlici jabolčnega kisa skupaj s 30 grami sira pomagata pred spanjem znižati nivo sladkorja v krvi za štiri do pet odstotkov.

Lasje
Različni lepotni strokovnjaki trdijo, da jabolčni kis dela čudeže pri negi las. Če je res tako, lahko poskusite sami, tako, da namesto balzama po šamponiranju uporabljite jabolčni kis. (Foto: Thinkstock)

Zavira apetit in povečuje občutek sitosti

Študija, izvedena na Švedskem leta 2005, je potrdila, da so sodelujoči, ki so jedli kruh z jabolčnim kisom, ostali dlje časa siti kot tisti, ki niso dodajali kisa. Jabolčni kis je pri zaviranju apetita učinkovit zaradi kisline, ki zmanjšuje glikemični indeks živilom. S tem pa dlje časa ostanemo siti, sladkor iz hrane pa počasneje prehaja v krvni obtok, kar se odraža tudi na nivoju krvnega sladkorja.

Znižuje LDL holesterol – torej slab holesterol

Študija, objavljena v znanstveni reviji Life Science Journal, je pokazala, da dvomesečna kura z jabolčnim kisom občutno zmanjša nivo škodljivih maščob v krvi, ki sicer prispevajo k vrednosti slabega LDL holesterola in trigliceridov v krvi. To je še posebej pomembno za ljudi, ki trpijo za hiperlipidemijo – odvečno maščobo v krvi. Jabolčni kis ima pozitiven vpliv zaradi klorogenične kisline, ki zmanjša nivo LDL holesterola v krvi.

Pomaga pri hujšanju

Ker zmanjšuje nivo maščob v krvi in ohranja zdrav nivo sladkorja, se jabolčni kis povezuje z lažjo izgubo odvečnih kilogramov. Japonska študija je to potrdila z raziskavo, opravljeno leta 2009. Sodelujoči v raziskavi so vsakodnevno zaužili od 15 do 30 mililitrov jabolčnega kisa in pokazalo se je, da so lažje izgubili odvečne kilograme. Predvsem so izgubili več maščob na področju trebuha in trupa, strokovnjaki pa so zaključili, da je vzrok za to predvsem manj maščob v krvi.

Sijoči in mehki lasje brez prhljaja

Različni lepotni strokovnjaki trdijo, da jabolčni kis dela čudeže pri negi las. Če je res tako, lahko poskusite sami, in sicer tako, da namesto balzama po šamponiranju uporabite jabolčni kis. Razredčite ga z enako količino vode in ga polijte po vsej dolžini las. Pustite delovati 15 minut in ga nato sperite.

Slab zadah

Uporabite ga lahko tudi za preprečevanje slabega zadaha. Žlico jabolčnega kisa pomešajte v decilitru vode in grgrajte dvakrat dnevno. Zjutraj in zvečer.

Izboljšuje prebavo

Jabolčni kis vsebuje encime, zaradi katerih se hrana lažje razgradi. Tako pomaga tudi pri prebavi. Če imate težave s prebavo, pol ure pred vsakim obrokom spijte nekaj vode z žlico jabolčnega kisa.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
Andrew123 15.03.2016 03:55:09
Našel sem zanimivo spletno stran o zdravi prehrani wellmeal.co
SkokecPokec 12.03.2016 16:30:23
Če imate na nogah kurja očesa, ji za dve uri namakajte v jabolčnem kisu. Po dveh tednih jih ne bo več. Imel sem 24 kurjih očes naobeh nogah. Po tisti kopeli je bila prava odrešitev...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave