21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

8 pomembnih znakov, da vaše telo potrebuje pomoč

Pogosto se zgodi, da nam telo še pred razvojem bolezni pokaže, da potrebuje našo pomoč in da moramo z njim ravnati bolj previdno. Na žalost pogosto te znake raje spregledamo in jih ignoriramo, kot da bi spremenili določene navade, ki nam škodijo. Tu je nekaj najpogostejših znakov, ki kažejo, da naše telo potrebuje pomoč.

Luskavica
Luskavica je kronična avtoimunska bolezen, ki lahko kaže na pomanjkanje vitamina A in C. Kljub vsemu zahteva posvet z zdravnikom. (Foto: Thinkstock)

Sprememba prehrane, prenehanje z aktivnostjo, ki nam škodi, opustitev nezdravih razvad, uravnavanje stresa, več telovadbe ... Vse to so stvari, ki jih lahko naredimo za naše telo, ko nam prične kazati znake izčrpanosti ali znake, da se z njim nekaj dogaja. Pomembno je le, da jim najprej prisluhnemo.

1. Suha koža

Suha koža je pogosto izjemno neprijetna težava. Koža je naš največji organ in ko je ves čas suha srbi, boli in se lušči. Do tega lahko pride, ker ne zaužijemo dovolj vitaminov, kot je na primer vitamin E. Vzrok za to je lahko tudi slaba prebava, ki prepreči, da bi se hranila v naših prebavilih dobro absorbirala. Tako lahko jemo živila, ki so bogata z vitaminom E, kot so ribe, oreščki in ribje olje, a se to preprosto ne absorbira v prebavilih. V tem primeru si lahko pomagate s probiotiki ali se posvetujete s kakšnim prehranskim strokovnjakom.

Lasje
Podobno kot suha koža, so lahko tudi lomljivi lasje ali nohti znak pomanjkanja vitaminov. (Foto: Thinkstock)

2. Krhki lasje ali nohti

Podobno kot suha koža so lahko tudi lomljivi lasje ali nohti znak pomanjkanja vitaminov. Nizek nivo kalcija in/ali vitamina B lahko povzroči, da so lasje ali nohti suhi, lomljivi in brez leska. V tem primeru uživajte več polnozrnatih žitaric, mleka, leče ali krompirja.

Kolaček
Močna želja po sladkem lahko pomeni, da v vaši prehrani primanjukuje vitaminov in mineralov. Namesto sladkih stvari raje zaužijte sadje in zelenjavo, ki je bogato z vitamini in minerali. (Foto: Thinkstock)

3. Večja želja po slanem

Ko naše telo hlepi po slani hrani, kot so slan krompir, čips, pokovka, je to pogosto znak, da nam primanjkuje kakšnega minerala. Sol je namreč bogata z njimi. Lahko pa gre tudi za znak, da je vnetje ali infekcija nekje v vašem telesu.

4. Neizmerna želja po sladkem

Močna želja po sladkem lahko pomeni, da v vaši prehrani primanjukuje vitaminov in mineralov. Namesto sladkih stvari raje zaužijte sadje in zelenjavo, ki je bogato z vitamini in minerali. Močno željo po sladkem pa lahko blažite tudi s pitjem vode, uživanjem oreščkov, stročnic ali drugih zdravih prigrizkov.

5. Luskavica

Podobno kot preostale oblike suhe kože lahko luskavica kaže na pomanjkanje vitamina A ali C. Prav zato uživajte več korenja, pomaranč, jagod ... Če se pojavljajo suha področja kože na rokah, komolcih, se vsekakor posvetujte tudi z zdravnikom. Luskavica je namreč kronična avtoimunska bolezen, ki zahteva posvet z zdravnikom.

6. Krči, slab spanec, nespečnost

Od vseh simptomov so prav ti pogosto najbolj neprijetni. Povzroča jih lahko pomanjkanje magnezija, ki je dobro poznan inhibitor nevronske aktivnosti, in pomanjkanje kalija, ki je ključnega pomena za zdrave možgane, srce in mišice. Hrana, ki vsebuje veliko magnezija in kalija, je zeleno listnata zelenjava, oreščki, mandlji, marelice, slive, banane in številna druga živila.

Utrujenost
Slab spanec in nespečnost so lahko tudi posledica pomanjkanja magnezija in kalija. (Foto: Thinkstock)

7. Krvavitev dlesni

Krvavitev dlesni se pogosto pojavi zaradi pomanjkanja vitamina C. Kljub temu je na prvem mestu seveda ustrezna higiena, ki pomeni redno uporabo zobne krtačke in zobne nitke. Vitamin C lahko pridobimo iz sadja, še posebej kivija, pomaranče, zelenjave, kot je zelena paprika, in česna.

8. Povečana želja po kisli hrani

Hormonske spremembe lahko povzročijo povečano željo po kisli hrani in pijači. Prav zato ni nenavadno, da nosečnicam pogosto pašejo kisla živila. Lahko pa je povečana želja po kislih živilih posledica težav z jeter ali mehurjem.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
ložjemož 04.01.2017 16:16:03
Kislo, kislo pa še stokrat kislo..
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave