21.01.2019
LJ
/ -2°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

8 živil, ki dokazano varujejo pred rakom

Zdrava prehrana dokazano močno zmanjšuje možnosti, da dobite raka. Študije kažejo, da lahko nekatera živila, kot so mastne ribe, preprečijo razrast tumorskih celic v telesu, zelena listnata zelenjava pa denimo vsebuje snovi, ki preprečujejo raka, ki nastane zaradi hormonskega neravnovesja. Preverite, katera hrana vas varuje pred rakom.

Pečen brokoli s česnom in limono
Brokoli, čebula, česen, repa, zelje ... Križnice so izjemno zdravilne in vsebujejo veliko fitohranil. (Foto: Thinkstock)

1. Križnice

Križnice so precej razširjene rastline, ki so povrh tega še izjemno zdravilne. Mednje štejemo cvetačo, česen, čebulo, repo, zelje, brokoli, pa tudi hren, oljno repico, gorčico in redkev. Ime križnice so dobile zaradi križnih, zvezdnasto zasnovanih cvetov, bogate pa so s številnimi izjemno zdravilnimi fitohranili. V boju proti raku so posebej učinkovite snovi, imenovane glukozinolati, ki vsebujejo žveplo in dajejo grenak okus ter močan vonj. Študije in poskusi so pokazali, da pomagajo preprečiti DNA poškodbe celic, s tem pa zmanjšujejo tveganje za raka.

Fižol
Študija imenovana The Nurses Health Study je pokazala, da so vnos fižola in stročnic, kot so leča in čičerika povezani z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka dojke. (Foto: Profimedia)

2. Temno listnata zelenjava

Študije kažejo, da lutein in zeaksantin v temno listnati zelenjavi, kot sta špinača ali zeleni ohrovt, lahko pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj raka dojke. Prav zato je vsakodnevno uživanje temno listnate zelenjave še posebej priporočljivo za ženske.

3. Fižol in stročnice

Študija, imenovana The Nurses Health Study, je pokazala, da je vnos fižola in stročnic, kot so leča in čičerika, povezan z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka dojke. Fižol in stročnice pa so tudi odličen vir rastlinskih beljakovin v naši prehrani, kar je še posebej dobro za naše zdravje, če se izogibamo uživanju mesa. Stročnice pa so bogate tudi s hranili, kot so kalcij, železo in vitamin B.

4. Paradižnik

Paradižnik je zelenjava, ki bi morala biti redno na jedilniku močnejšega spola – pa naj gre za svežo obliko ali predelano obliko, kot je paradižnikova mezga. Paradižnik je namreč bogat z močnim antioksidantom likopenom, ki dokazano zmanjšuje tveganje za raka prostate. Visok nivo likopena je tudi v lubenici in papaji. Uživajo naj ga tudi ženske, saj študije kažejo, da zmanjšuje tudi tveganje za razvoj raka dojke. Paradižnik lahko brez slabe vesti kuhate, saj se likopen ne bo izničil, ampak se bo pravzaprav še bolj izlužil iz te sočne zelenjave.

Kečap
Paradižnik vsebuje močan antioksidant likopen, ki moške varuje pred rakom prostate, ženske pa pred rakom dojke. (Foto: Thinkstock)

5. Sadje in zelenjava

Na splošno velja, da sta sadje in zelenjava bogata s številnimi antioksidanti in vitamini, kot so vitamin E, C in folati, zaradi česar telo varujejo pred rakom. So tudi pomemben vir vlaknin, ki vas bodo nasitile za dolgo in ne vsebujejo veliko kalorij. Še posebej zelenjave lahko pojeste veliko, ob tem pa se ne boste zredili. Na ta način boste lažje uravnali svojo telesno težo, s tem pa zmanjšali tveganje za bolezni srca in ožilja ter več oblik raka.

6. Ribe

Ribe so bogate z zdravilnimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki varujejo pred rakom dojke. Študija univerze Zhejiang je pokazala, da imajo ženske, ki zaužijejo najvišji vnos polinenasičenih maščobnih kislin iz rib, 14 odstotkov manj tveganja za razvoj raka dojke v primerjavi z ženskami, ki manj pogosto jedo ribe.

Olivno olje
Ekstra deviško olivno olje je bogato z antioksidanti in fitonutrienti, ki zmanjšujejo oksidacijski stres in varujejo pred rakom. (Foto: Thinkstock)

7. Olivno oljo

Ekstra deviško olivno olje je najboljša izbira, ko želite začiniti svojo solato. Olje je bogato z antioksidanti in fitonutrienti. Antioksidanti zmanjšujejo oksidacijski stres v telesu in preprečujejo, da bi prosti radikali povzročali razvoj rakavih celic.

Študija, ki so jo opravili na univerzi Navarra v španskem mestu Pamplona, je pokazala, da imajo ženske, ki jedo mediteransko prehrano in svojim jedem dodajajo ekstra deviško olivno olje, 62 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka dojke kot tiste, ki v svoji vsakodnevni prehrani ne uživajo ekstra deviškega olivnega olja.

8. Laneno seme

Laneno seme je odlično živilo, ki ga lahko zelo preprosto vključite v svoj jedilnik. Potresite ga po solati, dodajte v sadni ali zelenjavni smoothie, k ovsenim kosmičem, ki jih prelijete z jogurtom in še bi lahko naštevali. To majhno seme je bogat vir vlaknin in izjemno zdravilnih fitoestrogenov lignanov, ki ženske varujejo pred rakom dojke. Študija objavljena leta 2009 je pokazala, da so imele ženske po menopavzi, ki so s svojo prehrano v telo vnesle veliko lignanov, zmanjšano tveganje za razvoj raka dojke.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 19
 
asgml 10.10.2015 15:38:23
japajde...da jemo ribe, paradižnik, stročnice, sadje,...in da ne bomo zboleli za rakom???? pote raka sploh nebi bilo, vsi bi bili zdravi...hrana še najmanj vpliva na pojav raka.napisali ste tako butast članek: jejte ribe, lanena semena, paradajz...in boste nesmrtni
BlackOnyx 10.10.2015 20:17:34
Hrana je dejansko temelj. No vzporedno s tem pa še psihološka naravnanost..
 
24Ppkur 09.10.2015 15:38:42
Mislim, da moramo najprej v družbi razčistiti vse okoli porekla in sledljivosti sadja, zelenjave in drugih izdelkov in potem lahko glede na izbiro artikla iz znanega okolja selektivno izločimo tisto, za kar mislimo, da ni oz je zdravo. Kaj mi bo pomagal npr. paradižnik ali paprika, vzgojena nekje v okolici Bukovžlaka oz Cinkarne, torej okolja, ki je kontaminirano s težkimi kovinami .... česar kot kupec ne veš in od prodajalcev ne izveš.
soncek1098 10.10.2015 08:47:31
Če pa omenjeno omenjeno sadje in zelenjava (kot tudi ostala hrana) vsebuje še gensko spremenjene organizme (kot rezultat genskega inžiniringa), pa je kombinacija za raka ipd. dobitna ...
samanthka 10.10.2015 09:41:32
Se strinjam, ampak tako poglobljeno verzijo clanka, na tej strani ni mozno pricakovati.najdemo lahko samo slabe prevode povrsnih clankov (dna?)..
 
kknd 09.10.2015 13:32:24
Novinarji ne bluzite, če ne veste o čem govorite. Paradižnik ni in nekoli ne bo zdrav, ker vsebuje glikoalkaloid (naravni pesticid) tomatin. S pesticidi špricano jabolko tudi ni zdravo pa lahko vsebuje še nevemkoliko vitaminov in mineralov.
BlackOnyx 09.10.2015 14:15:52
Je pa paradižnik zdrav predvsem zaradi likopena.
samanthka 10.10.2015 09:43:04
Naravni pesticid?in kaj je narobe z naravnim pesticidom...? Sicer je pa vecina stvari spricana danes, zato pac vse dobro operemo in rajsi prekuhamo
LudiJoža 08.10.2015 11:11:43
Nekaj močnih ste pozabili. Naprimer konoplja in čili! Oziroma feferoni in paprika, kar je v bistvu eno in isto.
kajenje je zdravo 08.10.2015 10:21:19
Mal se že ponavljate s pomenom hrane, kot zaščite pred rakom. Veliko ljudi ga nosi že v genih, veliko ga nastane zaradi vplivov okolja in hrana tle bolj mal koristi - na.pr. "če bomo jedli fižol z olivnim oljem in paradajzom", ne bomo dobili dedni /genetsi/ rak prsi/jajčnikov ali 100 kg lanenga semena nas ne obvaruje pred rakom ščitnice, ki je posledica sevanja itd.itd. Vse te raziskave so narejene na premajhnem vzorcu, ko jih pa tolmačjo butasti novinarji pa tko izgubijo ves smisel.
ADRR 08.10.2015 11:58:08
Spet ti s tvojimi modrostmi iz leta 1980. Že res da imamo ljudje različne predispozicije, ampak raka pridelamo sami in glavni razlog je naš življenjski stil (stres, prehrana, miselni vzorci...). Sicer je res da če boš jedel eno od teh živil še ne boš vsega rešil... preventive se je treba lotiti celostno.
 
MTy 08.10.2015 10:09:03
Namesto olivnega olja pojejte raje olivo. Niso ženske zaradi olivnega olja na boljši poziciji ampak posledično na mediteranski dieti pojedo veliko več zelenjave in sadja in pojedo manj rdečega mesa. Ni potrebe, da bi zdaj pretiravali z olivnim oljem in pričakovali dobre rezultate.
 
etina 08.10.2015 09:30:09
Čebula in česen ne spadajo h križnicam temveč k lukovkam (Alliaceae). Nebi škodilo prej preverit besedila preden ga objavite.
 
Jebiga009 08.10.2015 09:20:20
konoplja je HRANA JE NAJBOLJ POMEMBNA HRANA ZA ČLOVEKA ! ZAKAJ NISTE OMENILI KONOPLJE ? KER STE PRODANE DUŠE 24UR PRODANE DUŠE ! KOMU ? VEMO KOMU NE MISLT DA SMO NEUMNI.
Piškica 08.10.2015 12:26:47
ti garant kadiš konopljo
slovenc79 08.10.2015 14:39:46
travarji so čist obsedeni, mislijo da je konoplja nek čudež narave, v resnici pa je prav tok koristna kot kakšna kamilica ali kopriva. samo zakadit se ga hočejo, ostalo so sam izgovori.
BlackOnyx 08.10.2015 09:12:45
Prav tako se zmanjša možnost za nastanek raka v telesu, če človek ukine: meso s svojega jedilnika, mleko in mlečne izdelke, pitje alkohola, v določenih primerih tudi ribe in školjke - obojni organizmi akumulirajo težke kovine iz morja ter vsekakor industrijsko procesirano hrano (beli sladkor, razni škodljivi aditivi,...).
Jebiga009 08.10.2015 09:21:25
+
ADRR 08.10.2015 11:59:43
Ja, se mi zdi da je bolj pomembno da nekaterih snovi NI v prehrani, kot to da druge dodajamo, da se obvarujemo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave