18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Plank 3 načini, kako spodbudimo delovanje presnove Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Ali bi nas črne plombe morale skrbeti?

V zadnjem času so svet preplavile številne teorije o tem, da bi amalgamske oziroma črne plombe v naših zobeh utegnile resno ogroziti naše zdravstveno stanje, zato smo se odločili, da to zadevo tudi podrobneje raziščemo. Ali nas amalgamske zalivke res ogrožajo ali je panika povsem nepotrebna?

Zobozdravnik
Nekateri strokovnjaki so prepričani, da lahko črne zalivke oziroma amalgamske plobme v naših zobeh močno škodujejo našemu zdravju, kar je v svetu sprožilo pravo evforijo. Ali je ves ta strah upravičen? (Foto: westox.site.wesleyan.edu)

Luknjice v vaših zobeh, za katere glavna krivca sta karies in zobna gniloba, so stomatologi dolga leta polnili s sivimi ali črnimi zalivkami oziroma plombami in prepričani smo, da jih lahko v svojih ustih še danes zasledite številni med vami. Ker se je v zadnjem času začelo pojavljati vse več teorij o tem, da bi utegnilo živo srebro, ki je sestavni del amalgama – glavne zmesi sivih in črnih plomb, resneje ogroziti vaše zdravje, smo se odločili, da zadevo tudi podrobneje raziščemo.

Amalgamske zalivke še danes uporablja velika večina stomatologov, saj so mehansko odporne in zdržijo celo dvakrat dlje kot nekoliko dražje bele različice. A se sprašujemo, zakaj jih potem toliko stomatoloških klinik umika iz svoje prakse, nekatere šole pa svojih študentov o njih sploh ne želijo več poučevati.

Kaj je amalgam?

Amalgam je zmes približno 50 odstotkov tekočega živega srebra in 50 odstotkov finega prahu, ki ga sestavljajo različne kovine: srebro (20–33 odstotkov ), kositer (12–15 odstotkov), baker (3–13 odstotkov) in cink (1 odstotek). Pridobljeno zmes lahko dobro oblikujemo, sama se strdi po 30 minutah, odlikujejo pa jo še nizki stroški izdelave, kar je glavni vzrok, da se je ta "nevarni odpadek" tako razširil. Pozabiti ne smemo na to, da gre za porozno zmes, iz katere žive srebro lahko izhlapeva.

Plomba
Kljub temu, da o škodljivosti amalgamskih plomb priča zelo malo znanstvenih dokazov, so prisotnost amalgama in živega srebra že povezali s pojavom nekaterih nevarnih obolenj, kot so rak, multipla skleroza, revmatoidni artritis in celo depresija. (Foto: vangurpdentistry.com)

Ali nas amalgamske plombe res ogrožajo?

Prisotnost amalgama in živega srebra so strokovnjaki povezali s pojavom različnih nevarnih bolezni, kot so rak, multipla skleroza, revmatoidni artritis, fibromialgija in depresija, zato vsem, ki jih že imajo, priporočajo, da te nemudoma zamenjajo za bele zalivke. Celo zagovorniki amalgama so priznali, da lahko čez nekaj časa pride do sproščanja hlapov iz živega srebra, ki jih pacient nevede absorbira, vdihuje in požira. Kljub temu, da se v večinskem predelu sveta še vedno priznava kot varna in zdravju neškodljiva sestavina, sta tako njegovo uporabo zakonsko prepovedali že Norveška in Švedska.

Seveda vsi ne menijo tako. Ameriški center za preventivo in preprečevanje bolezni trdi, da je zelo malo znanstvenih dokazov, da je amalgam škodljiv za zdravje ali da bo odstranitev l. tega iz telesa izboljšala naše zdravstveno stanje, kar je dokazala tudi raziskava, ki jo je v letu 2004 izvedla javna služba ZDA Health. Na podlagi rezultatov so jo namreč opredelili kot povsem neškodljivo in do danes najučinkovitejšo metodo v procesu zdravljenja in estetskega izboljšanja naših zob.

Vendar veliko pove tudi dejstvo, da so uporabo amalgama odsvetovali nosečnicam in bolnikom, ki so občutljivi na živo srebro, saj lahko v redkih primerih pride do nepredvidenih ter hudih alergijskih reakcij. Preden obiščete zobozdravnika, se o tem torej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Simptomi zastrupitve z živim srebrom

Pri tem je treba opozoriti na to, da do zastrupitve z živim srebrom ne bo prišlo neposredno iz zobnih amalgamov, saj nas v primerjavi s tem veliko bolj ogrožajo predvsem drugi viri živega srebra. Največje količine prejmemo z vdihavanjem živega srebra v okolju, ta se odlaga v ledvicah, kar lahko dolgoročno prinese katastrofalne posledice. Poškoduje se lahko namreč živec, na to vas bo opozorilo nenadzorovano stresanje s prsti, v resnejših primerih pa celo drevenenje celega telesa. Če je to tako izrazito, da ovira vaše delovne in motorične sposobnosti, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Isto ukrepajte tudi, če boste opazili, da vaš govor postaja nerazumljiv, se nenadzorovano slinite, vam otekajo dlesni ali celo začnejo izpadati zobje. Vse to lahko namreč opozarja na akutno zastrupitev z živim srebrom, zaradi katerega vam lahko začnejo odpovedovati ledvice, konča pa se lahko celo s smrtnim izidom.

Zobozdravnik
Otečene in razbolele dlesni sta lahko že pozna simptoma akutne zastrupitve z živim srebrom, ki lahko vodi v odpoved ledvic ali celo smrt, zato nikar ne odlašajte z obiskom zobozdravnika. (Foto: drcarolford.com)

Zamenjava amalgamskih zalivk – da ali ne?

Če vam finančno stanje to omogoča, se stomatologi nagibajo k zamenjavi amalgamskih zalivk z belimi različicami, ki so mešanica kremna ter nekaterih drugih mineralov, saj ti ne bodo ogrožali vašega zdravja. Seveda je pred tem strokovnjaka dobro opomniti na čim večjo mero previdnosti, saj lahko do zastrupitve organizma pride tudi ob samem brušenju amalgama. Med postopkom se namreč dvigne veliko prahu, ki ga pogoltnemo, pri čemer lahko pomagajo le najsodobnejši sesalni aparati. Ker se bodo pri tem sprostile ogromne količine strupov, vam priporočamo, da že nekaj tednov prej začnete uživati hrano, bogato z vitamini in minerali. Seveda ne smete pozabiti na to, da med nosečnostjo odstranjevanje amalgamskih zalivk ni priporočljivo, saj lahko živo srebro preide z matere neposredno na zarodek in posledično povzroči hude motnje v razvoju.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 7
 
Mateja Mikuž Kete 02.01.2013 22:45:04
če nam jo brusijo, se lahko zastrupimo. A da jih mamo v ustih po 2o let pol pa ni strupeno???????
 
anexa 02.01.2013 21:50:20
Dr. Fajdiga Kobal je povozil čas. Pa kdo še sploh hodi k njej?
dksjkgnmidfhz 02.01.2013 20:40:06
Jaz mam vse bele zobe:)
 
zzkarm 02.01.2013 20:36:46
Ja zgleda, da nam morjo še mal keša pobrat k ga nimajo dost! Sej ne bom mela 100 let teh zob k izhlapevajo...hahahaha
 
johny_english007 02.01.2013 17:36:39
Kakor jez vem, naj bi bile amalganske zalivke škodljive oz. naj bi živo srebro izhlapevalo, samo takrat, kadar se jih brusi oz. odstranjuje (menja), do takrat pa naj bi bile bolj ali manj neškodljive. Dejstvo pa je, da se funkcionalno dosti bolj kvalitetne kot pa kompozitne (bele) zalivke, saj se amamalgam pri strjevanju nekoliko razširi in s tem res zatesni luknjico, ki jo terapvet obrusi. Kompozitni materiali pa imajo minimalno krčenje pri strjevanju, torej nikoli ne moremo dosežti takega učinka tesnenja kot pri amalgamu. kar se pa tiče estetike je pa tako ali tako kompozit tukaj taglavni. :D
 
luka1009 02.01.2013 16:04:44
V zdravstvenem domu Vič stom. Fajdiga Kobal noče dati belih plomb 12 letniku...kljub plačilu
marko19880 02.01.2013 18:35:09
priporočam, da menjate zobozdravnika
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave