18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?

Spoznajte antioksidant, zaradi katerega se boste starali počasneje

Resveratrol je izredno močan antioksidant, ki podaljšuje mladost, saj zavira staranje naših celic. Poskrbi tudi za bolj zdravo srce. Uravnava sladkor v krvi in znižuje holesterol, zato preprečuje nastanek nevarnih srčno-žilnih bolezni, tudi kapi. Vrh tega zaščiti pred gripo in prehladom.

Trebuh
Pozitivno vpliva na zdravje in samozavest, saj tudi preprečuje nabiranje škodljivih maščobnih blazinic. (Foto: iStockphoto)

Študija za študijo razkriva vrsto pozitivnih učinkov, ki jih ima redno uživanje antioksidanta resveratrola. Zaužijemo ga lahko z grozdjem ali borovnicami pa tudi s kozarčkom rdečega vina. A da bi pomagal do lepše kože in postave, okrepil imunski sistem pa celo znižal holesterol in tlak ter pomagal preprečiti vrsto bolezni, od kapi do artritisa, ga lahko v telo vnesemo dovolj samo s prehranskim dopolnilom, pravijo strokovnjaki. "Da bi zaužili toliko resveratrola, kot ga je v eni tabletki prehranskega dopolnila, bi morali dnevno zaužiti približno 10 kilogramov borovnic," ponazori prof. dr. Samo Kreft z ljubljanske fakultete za farmacijo. Da bi izvedeli več o pozitivnih učinkih prehranskega dopolnila resveratrola, smo obiskali lekarno.

Enterosgel - 11
Farmacevt Janez Erčulj: Resveratrol uravnava krvni sladkor, zniža pa tudi povišan holesterol in krvni tlak. (Foto: Miro Majcen)

Zniža holesterol in tlak

''Prehransko dopolnilo resveratrola priporočamo tistim, ki imajo težave s povišanim krvnim pritiskom, holesterolom, povišanimi trigliceridi," našteva farmacevt Janez Erčulj, mag.farm. "Stranke se po mesecu, dveh jemanja resveratrola pohvalijo, da imajo boljše rezultate pri merjenju teh parametrov. Zelo dobro vpliva jemanje resveratrola pravzaprav pri vseh, ki imajo kakršne koli krvožilne bolezni, tudi recimo, če nas muči zatekanje nog."

Uravnava krvni sladkor in tako tudi pomaga do privlačnejšega videza

Ker prepreči skoke sladkorja v krvi, pomaga diabetikom. Pa ne samo njim. Zaradi takšnega delovanja lahko vsakomur pomaga doseči in vzdrževati vitkejšo linijo, vrh tega pomaga odpraviti celulit in polepša polt, ki postane bolj zdrava in sijoča. Lažje se celo spoprijemamo s stresom, saj preprečuje izločanje hormona, ki ga povzroča, to je hormon kortizol. "Pozitiven efekt pa bodo občutili tudi tisti, ki imajo kakršne koli vnetne bolezni," razloži farmacevt, "recimo kakšna revmatična obolenja."

Okrepi imunski sistem

Zaščiti pred prehladom in gripo, zato v tem zimskem času po njem posežejo tudi farmacevti. Kot pripoveduje Erčulj, mu je sodelavka prav nedavno priznala, da meni, da jo je prehlad presenetil, ker še ni začela jemati resveratrola. "Lansko leto sem ga jedla še celo zimo in moram potrkati, da nisem niti enkrat zbolela," pravi, da mu je dejala.

Resveratrol
Študije kažejo, da uživanje resveratrola zavira pojav bolezni, povezanih s staranjem. Najdemo ga v grozdju in borovnicah, a v premajhnih količinah, da bi doživeli vse opisane pozitivne učinke, zato strokovnjaki priporočajo vnos v obliki prehranskega dodatka. (Foto: Aljoša Kravanja)

Preventiva pred vsemi boleznimi, ki jih povzroča staranje telesa

Ker je resveratrol močan antioksidant, je pravzaprav preventiva pred vsemi boleznimi, ki jih povzroča staranje našega organizma, saj deluje tako, da doseže, "da ne pride do poškodb celic v telesu – pa naj bodo to celice imunskega sistema, celice v našem očesu, naš genetski material ... Zavedati se moramo, da so to poškodbe, ki jih morda danes ali jutri še ne čutimo, čez par let pa so lahko povod za resno bolezen."

Urban Bren
Doc. dr. Urban Bren: Dokazano je, da resveratrol ščiti pred pojavom raka. (Foto: Aljoša Kravanja)

Njegovo jemanje se torej priporoča tudi, če bi radi preprečili pešanje vida pa tudi recimo pomnjenja ali sposobnosti koncentracije. Ščiti možgane, sklepe, vse organe in tako pomaga preprečiti vrsto bolezni, od artritisa do ateroskleroze in demence. Zaščiti celo pred rakom.

Pred rakom zaščiti na dva načina

Pred rakom zaščiti s svojim antioksidantnim delovanjem pa tudi, ker v telesu deluje kot naravni lovilec snovi, ki povzročajo raka, razloži doc. dr. Urban Bren z mariborske fakultete za kemijo. "Kemijsko reagira s temi okoljskimi kancerogeni, ki smo jim vsak dan izpostavljeni in namesto da bi ti poškodovali naš dedni material, kar predstavlja začetni korak v razvoju raka, se raje vežejo ti kancerogeni na naš lovilec." In se iz telesa izločijo, ne da bi nam škodovali. Z vsakodnevnim jemanjem prehranskega dopolnila resveratrola lahko tako poskrbite, da boste čim dlje prekipevali od zdravja in energije.

ženska se gleda v ogledalu
Antioksidant resveratrol podaljšuje mladost. To ne pomeni le, da boste dlje imeli kožo brez gubic, ampak tudi da se boste dlje počutili bolj polni energije in zdravja. (Foto: Thinkstock)

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave