20.11.2017
LJ
/ -1°
Zelnica Odličen napitek za spodbujanje presnove! Debelost Ena najpogostejših razvad, ki vodi v debelost in bolezni srca Prostata Revolucionarno zdravljenje raka prostate, in to popolnoma brez operacije Nespečnost Vas muči nespečnost? Preverite, kako si lahko pomagate!

Antioksidant, ki kuri odvečne maščobe, odpravlja utrujenost, ščiti pred rakom

Študije kažejo, da antioksidant resveratrol, ki ga najdemo v jagodičju in temnem grozdju, vliva energijo, spodbuja kurjenje odvečnih maščob, zavira staranje, niža holesterol in tlak, celo preprečuje raka.

Grozdje
Resveratrol ščiti pred rakom tako, da nase veže kancerogene in jih izloči iz telesa, preden povzročijo škodo. (Foto: Thinkstock)

Močan antioksidant resveratrol je v naravi prisoten v jagodičju, temnem grozdju in korenini japonskega dresnika. Izvleček slednje lahko uživamo v obliki prehranskega dodatka.

Vitko telo
Resveratrol pomaga pri metabolizmu maščob in s tem pri hitrejšem kurjenju odvečnih maščob v telesu. (Foto: Thinkstock)

73-letnemu Igorju iz Grosuplja ga je pred petimi meseci, ker je bil utrujen in je imel težave s slabo prekrvavitvijo, svetoval farmacevt. "O utrujenosti ni več sledi," pravi. "Počutim se tako dobro, kot se nisem že dolgo." Takšen učinek je opazila tudi 47-letna Karmen iz Izole, ki je resveratrol preizkusila, ko so ga začele hvaliti prijateljice. "Sama sem zaradi velikih obremenitev v službi stalno pod stresom in prej mi je konstantno primanjkovalo energije." Po dveh mesecih pravi, da je okolica opazila tudi njen bolj svež in mladosten videz. 55-leten Dušan iz Izole pa dodaja, da mu je resveratrol znižal previsok tlak. Prvi znaki izboljšanja so se začeli kazati po enem mesecu, kokretno razliko so občutili po treh do štirih.

Resveratrol je v zadnjem času eden najbolj raziskanih antioksidantov in raziskovalci odkrivajo vedno nove pozitivne učinke.

Za daljše življenje

Študije so pokazale, da življenje podaljša omejevanje vnosa kalorij, torej da ne pojemo preveč hrane. A ugotovili so tudi, da ima resveratrol na telo podoben učinek kot omejevanje vnosa kalorij.

'90-letnik tako zdrav kot 60-letnik'

Z uživanjem resveratrola lahko pripomorete k temu, da boste čim dlje ostali v življenju zdravi, aktivni, polni energije, pa je za televizijo CBS povedal dr. David Sinclair z univerze Harvard. "Govorimo o tem, da bi lahko potencialno bil 90-letnik tako zdrav kot 60-letnik. 90-letnik bi lahko igral tenis in videl, kako njegovi pravnuki diplomirajo. Ljudje bodo do svojega konca živeli aktivno in zdravo, nato pa bodo mirno umrli med spanjem. To je cilj teh prehranskih dodatkov."

Resveratrol
Resveratrol znižuje slab holesterol in povišan tlak. S tem ohranja zdravo srce in ožilje ter preprečuje kap. (Foto: Aljoša Kravanja)

Za zaščito pred rakom

Kot nam razloži doc. dr. Urban Bren z mariborske kemijske fakultete, resevratrol deluje tako, da v telesu ulovi snovi, ki raka povzročajo. "Resveratrol deluje kot njihov naravni lovilec," pravi. "Kemijsko reagira z okoljskimi kancerogeni, ki smo jim vsak dan izpostavljeni, in namesto da bi ti poškodovali naš dedni material, kar predstavlja začetni korak v razvoju raka, se raje vežejo ti kancerogeni na naš lovilec." In se nato iz telesa izločijo, ne da bi nam škodovali.

Urban Bren
Doc. dr. Urban Bren: Prednost prehranskih dodatkov je, da lahko vsak dan zaužijemo optimalno količino resveratrola. (Foto: Aljoša Kravanja)

Znižuje slab holesterol in povišan tlak

"V lekarni prehranski dodatek resveratrola priporočamo tistim, ki imajo težave s povišanim krvnim pritiskom, holesterolom, povišanimi trigliceridi," pa našteje farmacevt Janez Erčulj, mag. farm. "Stranke se po mesecu, dveh jemanja resveratrola pohvalijo, da imajo boljše rezultate pri merjenju teh parametrov." Zaradi vsega tega resveratrol ohranja zdravo srce in ožilje ter preprečuje kap.

Za več energije in močnejši imunski sistem

Resveratrol pripomore k boljši regeneraciji celic, s tem pa preprečuje, da bi bili prehitro utrujeni. Kot močan antioksidant ščiti celice pred snovmi, ki jih vsakodnevno napadajo. S tem pa krepi imunski sistem. Raziskovalci italijanskega Nacionalnega inštituta za zdravje so dokazali tudi, da je resveratrol naravna antiviralna snov, kar pomeni, da zatira viruse, ki zaidejo v naš sistem. Celo viruse gripe. Zato na podlagi teh dognanj trenutno pospešeno raziskujejo dalje, ali bi lahko iz resveratrola naredili zdravilo za boj proti gripi.

Zakaj poseči po prehranskem dodatku?

"Prednost prehranskih dodatkov je," pojasnjuje doc. dr. Bren, "da jih lahko optimalno doziramo, medtem ko pri naravnem vnosu stvari nikoli ne moremo optimalno dozirati." Pogovarjali smo se tudi s prof. dr. Samom Kreftom z ljubljanske Fakultete za farmacijo, ki pojasni: "Dnevno bi morali zaužiti približno deset kilogramov borovnic, da bi zaužili toliko resveratrola, kot ga je v eni tableti." Idealen dnevni vnos resveratrola naj bi bil 200 miligramov.

Nasmeh
Resveratrol daje energijo in krepi imunski sistem. (Foto: Thinkstock)

Zmanjšuje sladkor v krvi

Resveratrol preprečuje pojav sladkorne bolezni, in sicer tako, da preprečuje, da bi imeli težave s preveč sladkorja v krvi. "Povečuje izkoristek inzulina oziroma odziv telesa na prisoten inzulin," razlaga prof. dr. Kreft. "In s tem zmanjšuje sladkor v krvi po obroku. Takrat, ko ga je potrebno zmanjševati."

Resveratrol
Prof. dr. Samo Kreft: Resveratrol po obroku zmanjšuje previsoke ravni sladkorja v krvi. (Foto: Aljoša Kravanja)

Za lepšo postavo

Da bi imeli lepo postavo, pravi osebni trener Gašper Žičkar Medica, moramo poskrbeti za gibanje in zdravo prehrano. "Da bi dosegli telo brez odvečnih maščob, pa si lahko pomagamo še z različnimi naravnimi dodatki. Eden najbolj koristnih je naravna sestavina resveratrol, ki pomaga pri metabolizmu maščob in s tem pri hitrejšem kurjenju odvečnih maščob." 

Za lepšo in bolj zdravo kožo

Kot močan antioksidant resveratrol zavira staranje. Študije pa so odkrile tudi, da ščiti kožo pred poškodbami ultravijoličnega sevanja. Če jo želimo čim dlje ohraniti gladko in napeto ter preprečiti pojav kožnega raka, lahko torej poleg tega, da uporabljamo sončne kreme in se izogibamo pretiranemu sončenju, še uživamo resveratrol.

Da bi bili zdravi in bi se dobro počutili, bi seveda morali jesti zdravo in se redno gibati. Do boljšega zdravja in počutja pa si lahko pomagamo še z uživanjem resveratrola. Po mnenju strokovnjakov ga bomo kmalu jemali tako pogosto kot vitamin C, saj številni kardiologi svetujejo redno jemanje resveratrola.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Čaj

Kako najbolj učinkovito okrepite svojo imunsko odpornost?

Uporabne povezave