09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški

So ribe lahko nevarne?

Enkrat nam ribe priporočajo, drugič nas pred njimi strašijo, saj naj bi vsebovale veliko strupov. Kakšnih priporočil naj se držimo, smo vprašali nutricistko z Inštituta za varovanje zdravja.

Pečena postrv
Ribe lahko vsebujejo živo srebro, vendar imajo hkrati toliko blagodejnih hranil, da ta odtehtajo morebitne škodljive učinke. (Foto: iStockphoto)

Besede Cirile Hlastan Ribič, prehranske svetovalke z Inštituta za varovanje zdravja, so jasne. "Za krepitev zdravja in obvladovanje bolezni priporočamo uživanje rib dvakrat tedensko." Četudi se kakovost ribjega mesa razlikuje glede na to, kdaj in kje so ribiči lovili, celo v primeru, da so onesnažene vsebujejo toliko blagodejnih snovi, da noben strah ni dovolj velik, da bi se jim bilo treba odreči. Večja previdnost je potrebna le pri nosečnicah, doječih materah, ženskah, ki nameravajo zanositi, ter otrocih.

Ribe so izjemno zdrave

Cirila Ribič Hlastan
Nutricistka priporoča, da ribe uživamo dvakrat tedensko. (Foto: POP TV)

"Koristni učinki pri ribah zagotovo prevladujejo nad škodljivimi," pojasnjuje Hlastan Ribičeva. "Gre za biološko visoko vredne beljakovine, za zdrave maščobe, vitamine in minerale. Zelo pomembna je vsebnost vitamina D, ker ga z drugo hrano dobimo zelo malo. Potem je tu še kar nekaj kalcija, magnezija, fosforja. Morske ribe so tudi pomemben vir joda in selena." Ribe so zdrave, četudi so mastne, saj so bogate z esencialnimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki ščitijo srce in ožilje ter preprečujejo razvoj degenerativnih bolezni. Marsikatero od omenjenih hranil je sicer mogoče zaužiti tudi z drugimi živili ali celo s prehranskimi dodatki, vendar so, kot poudarja nutricistka, v obliki rib bolj zdrava, ker gre za posebno kombinacijo, ki se med seboj dopolnjuje oziroma ima sinergistični učinek.

Pa so tudi strupene?

Ribe se vsekakor uvrščajo med zelo zdrava živila, je pa po drugi strani res, da so lahko onesnažene. Najpogosteje so težava dioksini ter metilno živo srebro. Ali smo hkrati z morskimi dobrotami zaužili tudi te škodljive snovi, ne vemo, vendar Hlastan Ribičeva meni, da se zaradi tega ribam še ne bi smeli pričeti izogibati. Ker imajo toliko blagodejnih hranil, so tudi v primeru onesnaženosti bolj zdrave od marsikaterega drugega živila, za katerega bi se lahko še odločili. "Tudi jabolka so denimo lahko škropljena," pojasni. "Tudi z njimi tvegamo, vendar v primeru, da si namesto jabolk privoščimo čips, tvegamo še toliko bolj. Če ne uživamo rib, mogoče pojemo več rdečega mesa, ta pa v primeru, če ga zaužijemo več kot 300 gramov na teden, spet pomeni dejavnik tveganja za raka. Še vedno velja, da je treba slediti neki zdravi kmečki pameti, kar pomeni, da izbiramo pametno in vse uživamo v zmernih količinah. V tem primeru tveganj ni."

riba
Ribe vsebujejo zelo kakovostne beljakovine, maščobe, vitamine in minerale. (Foto: iStockphoto)

Nosečnice manj kot 100 gramov tedensko

Količinsko omejeno uživanje rib na Inštitutu za varovanje zdravja svetujejo le nosečnicam, doječim materam, ženskam, ki nameravajo zanositi, ter otrokom, in sicer ne več kot 100 gramov tedensko. "To priporočilo v Evropi velja že od leta 2008 in je osnovano predvsem na tveganju zaradi vnosa metilnega živega srebra," razlaga Hlastan Ribičeva. "Metilno živo srebro lahko prek matere zaide v placento in vpliva na živčni sistem zarodka, pri novorojenčku kasneje vpliva na razvoj možganov." Da bi se tej nevarnosti izognili, se je za povrh bolje izogniti predatorskim večjim ribam, kot so tuna, mečarica, polenovka, belica ali ščuka. "Če v tednu zaužijejo eno od teh vrst, naj v tem času ne uživajo drugih rib," svetuje prehranska svetovalka. Se pa po drugi strani v tem obdobju življenja ni bolj zdravo ribam povsem odreči. Esencialne omega-3 maščobne kisline, ki jih v obilju vsebujejo, so namreč nujne za ustrezen kognitivni razvoj že zarodka v maternici.

Zaključek je samo eden

Ribe bi morali uživati vsi. Če jih v svojo prehrano ne vključimo, sicer ne bomo ravno podhranjeni, bomo pa z njihovim uživanjem zase vsekakor naredili mnogo dobrega. Nutricistka svetuje še, da izbiramo čim bolj različne vrste ter da si raje kot tiste iz pločevinke pripravimo sveže. Kako zdrave bodo, pa je seveda odvisno tudi od načina priprave. Na cvrenje raje niti ne pomislimo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave