17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Gobe so bogat vir vitamina D, a le če ...

Vitamin D je pomemben vitamin za krepitev imunskega sistema, močne in zdrave kosti in boljšo absorpcijo kalcija. Ker ga navadno v sodobni prehrani dobimo premalo, je dobro vedeti, katera živila so bogata z njim. Zadnja raziskava je pokazala, da so dober vir vitamina D gobe, a le pod enim pogojem.

Gobe
Gobe so dober vir vitamina D, če jih pred zaužitjem pustite nekaj časa na soncu. (Foto: iStockphoto)

Gobe lahko zagotovijo toliko vitamina D kot prehranski dodatki, a le če jih pred zaužitjem pustite nekaj časa na soncu, je pokazala zadnja raziskava, ki je bila objavljena v Journal Dermato-Endocrinology in predstavljena na nedavnem srečanju ameriških strokovnjakov v Bostonu.

Strokovnjaki tako svetujejo, da pred zaužitjem katere koli gobe te za eno uro izpostavite sončnim žarkom in jih nato pripravite oziroma zaužijete. ''Ja, govorimo o navadnih gobah. Vzemite jih iz embalaže in jih postavite na sonce. Vseeno je, s katere strani. Že po 30 minutah bodo veliko boljši vir vitamina D kot pred tem,'' je za MailOnline pojasnil vodja raziskave Michael Holick. Ena porcija gob, izpostavljenih sončni svetlobi, zagotavlja 400 enot vitamina D, mera, priporočena za odrasle, pa je 2000 enot na dan. Tako gobe zagotavljajo toliko vitamina D kot prehranski dodatki, v katerih je večja koncentracija tega vitamina.

V študiji so imeli dve skupini, pri čemer je ena jemala prehranske dodatke z visoko vsebnostjo vitamina D, druga, kontrolna skupina, pa je uživala gobe, izpostavljene sončni svetlobi. Po 12 tednih uživanja se je pokazalo, da ni bilo večjih razlik med skupinama. ''Rezultati študije so dokazali, da so gobe, ki so bile izpostavljene ultravijoličasti svetlobi, dober vir vitamina D in lahko zagotovijo boljši vnos vitamina D pri zdravih odraslih,'' je še dodal dr. Holick. Poleg tega so strokovnjaki še povedali, da kuhanje gob ne spreminja ravni vitamina D, saj je ta odporen proti vročini.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 4
 
Bigbadjohn 16.04.2017 13:35:54
Kaj pa tiste gobe, ki ne rastejo v embalaži, temveč v gozdu- je tudi njih potrebno sončiti?
 
Kajetan 16.04.2017 13:08:24
30 min do 1 ura je čas ki bi ga naj oseba tudi preživela na soncu da pridobi sama zadosti vitamina D, za to pa ne potrebuje gob puščati na soncu. Celodnevno dozo D vitamina dobiš tudi če spiješ 3 piva na terasi gostilne ob morju na soncu :-)
goliinbosi 24.04.2013 08:41:19
Če jih pustim na soncu eno uro, mi jih bo ziher kdo ukradel.
exdetektiv 16.04.2017 09:30:41
tako sem soseda OKRADEL, ko se je sončila v BIKINKAH ..še zdaj mi ni žal vitaminčkov iz njenih por..mmmm ,
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave