21.09.2017
LJ
18° / 6°
Trebuh To je pokazatelj, kakšno je vaše tveganje za raka Matcha 4 najbolj zdravi čaji na svetu - dokazano najbolj zdravi! Nespečnost Nespečnost lahko vodi do resnih težav. A mogoče si je pomagati! Frances Poglejte jo danes, ko se je sama dokopala do vitke postave

Imamo ga v kuhinji, pomaga pa nam premagati težave s črevesjem

V naši kuhinji je ena osnovnih stvari zagotovo kis, s katerim radi začinimo svojo solato. A znanstveniki so sedaj odkrili, da lahko kis in njegova glavna komponenta, ocetna kislina, močno zmanjšata simptome ulceroznega kolitisa – bolečega kroničnega vnetja debelega črevesja in danke.

Kis z rožmarinom
Kis z rožmarinom. (Foto: iStockphoto)

 Ulcerozni kolitis je kronično vnetje debelega črevesa in danke, ki se kaže z razjedami in vnetjem na sluznici črevesa. Simptomi se navadno pojavijo med 15. in 35. letom starosti, pojavljajo pa se v obliki napadov, ki trajajo več mesecev in nato z vmesnimi obdobji, ko bolniki nimajo nikakršnih težav. Driska, ki je pomešana s krvjo in sluzjo, bolečine v trebuhu, utrujenost in izguba apetita, je nekaj znakov, ki kažejo na to obolenje. A kitajski znanstveniki so na poskusih na miših odkrili, da bi pri tem obolenju lahko pomagal stari dobri kis.

Njihova zadnja študija, ki je bila objavljena v medicinski publikaciji Journal of Agricultural and Food chemistry, je pokazala, da so se simptomi ulceroznega kolitisa pri miših, ki so jim dajali vinski kis, močno zmanjšali. Menijo, da je vzrok za to, v tem, da vinski kis pomaga povečati nivo dveh dobrih bakterij v črevesju – predvsem bakterije lactobacillus in bifidobacteria, ki delujeta pozitivno na izboljšanje simptomov te črevesne bolezni. Pokazalo se je tudi, da se je med 'zdravljenjem' s kisom znižal nivo potencialno škodljivih beljakovin.

Kljub zanimivim odkritjem, je to šele začetek preiskovanja povezave kisa in izboljšanja simptomov pri ulceroznem kolitisu. Znanstveniki bodo sedaj opravili še študije na ljudeh s to boleznijo. Če bodo tudi v tem primeru rezultati optimistični, bodo šele razvili strategijo, na kakšen način bi lahko kis pomagal pri premagovanju teh težav.

Sicer pa se ulcerozni kolitis pogosteje pojavlja pri kadilcih in nekdanjih kadilcih ter tistih, ki imajo družinsko nagnjenost. Če pride do hujšega poslabšanja bolezni, se lahko pojavi huda driska z odvajanjem blata najmanj šestkrat na dan, odvajanje krvi in sluzi pomešane z blatom ali ne, bolečine v trebuhu in otekanje trebuha, vročina ter hujšanje. Bolniki imajo pogosto tudi zunaj črevesne simptome, na primer artritis z bolečinami v sklepih, ankilozirajoči spondilitis z bolečinami v hrbtenici, očesna vnetja (uveitis) in kožne spremembe (nodozni eritem).

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
murate 17.02.2016 04:56:34
To so vedle že naše babice
 
cosmosjasnovidec 16.02.2016 23:20:34
Če bi tale rožmarin bil dan v slivovico bi še šlo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ples

Radi plešete?

Uporabne povezave

  • Rjava manstruacija

    Ffhhdud: Pozdravljeni! Moja menstruacija je zadnje čase...
  • Mastna koža

    p3terpan: bolj kot se koža umiva, bolj se bo mastila....t...
  • pozabljivost

    p3terpan: Na srečo so možgani '"plastični'... in se ...