23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Imamo ga v kuhinji, pomaga pa nam premagati težave s črevesjem

V naši kuhinji je ena osnovnih stvari zagotovo kis, s katerim radi začinimo svojo solato. A znanstveniki so sedaj odkrili, da lahko kis in njegova glavna komponenta, ocetna kislina, močno zmanjšata simptome ulceroznega kolitisa – bolečega kroničnega vnetja debelega črevesja in danke.

Kis z rožmarinom
Kis z rožmarinom. (Foto: iStockphoto)

 Ulcerozni kolitis je kronično vnetje debelega črevesa in danke, ki se kaže z razjedami in vnetjem na sluznici črevesa. Simptomi se navadno pojavijo med 15. in 35. letom starosti, pojavljajo pa se v obliki napadov, ki trajajo več mesecev in nato z vmesnimi obdobji, ko bolniki nimajo nikakršnih težav. Driska, ki je pomešana s krvjo in sluzjo, bolečine v trebuhu, utrujenost in izguba apetita, je nekaj znakov, ki kažejo na to obolenje. A kitajski znanstveniki so na poskusih na miših odkrili, da bi pri tem obolenju lahko pomagal stari dobri kis.

Njihova zadnja študija, ki je bila objavljena v medicinski publikaciji Journal of Agricultural and Food chemistry, je pokazala, da so se simptomi ulceroznega kolitisa pri miših, ki so jim dajali vinski kis, močno zmanjšali. Menijo, da je vzrok za to, v tem, da vinski kis pomaga povečati nivo dveh dobrih bakterij v črevesju – predvsem bakterije lactobacillus in bifidobacteria, ki delujeta pozitivno na izboljšanje simptomov te črevesne bolezni. Pokazalo se je tudi, da se je med 'zdravljenjem' s kisom znižal nivo potencialno škodljivih beljakovin.

Kljub zanimivim odkritjem, je to šele začetek preiskovanja povezave kisa in izboljšanja simptomov pri ulceroznem kolitisu. Znanstveniki bodo sedaj opravili še študije na ljudeh s to boleznijo. Če bodo tudi v tem primeru rezultati optimistični, bodo šele razvili strategijo, na kakšen način bi lahko kis pomagal pri premagovanju teh težav.

Sicer pa se ulcerozni kolitis pogosteje pojavlja pri kadilcih in nekdanjih kadilcih ter tistih, ki imajo družinsko nagnjenost. Če pride do hujšega poslabšanja bolezni, se lahko pojavi huda driska z odvajanjem blata najmanj šestkrat na dan, odvajanje krvi in sluzi pomešane z blatom ali ne, bolečine v trebuhu in otekanje trebuha, vročina ter hujšanje. Bolniki imajo pogosto tudi zunaj črevesne simptome, na primer artritis z bolečinami v sklepih, ankilozirajoči spondilitis z bolečinami v hrbtenici, očesna vnetja (uveitis) in kožne spremembe (nodozni eritem).

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
murate 17.02.2016 04:56:34
To so vedle že naše babice
 
cosmosjasnovidec 16.02.2016 23:20:34
Če bi tale rožmarin bil dan v slivovico bi še šlo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave