16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Kaj razkrivajo vaši nohti na nogah?

Na nohtih se odraža človekovo splošno zdravstveno stanje, saj lahko razkrivajo številne nevarne bolezni. Preverite, kaj vam lahko sporočajo nohti na vaših nogah.

Noht
Eden najpogostejših vzrokov rumenih nohtov je glivična okužba. (Foto: webmd.com)

Rumena obarvanost

Rumena obarvanost nohta je posebej v poletnih dneh zelo nadležna in neprijetna na pogled, odraža pa lahko tudi resnejše težave. Glivična okužba nohtov nas lahko opozarja na limfadem oziroma omejeno kopičenje tekočine v limfnih žilah, težave s pljuči ali pa revmatoidni artritis, ki posledično prizadene sklepe in povzroča težave s ščitnico.

Noht
Bele lise so pogosto posledica obolenj jeter, kot sta hepatitis in ciroza. (Foto: webmd.com)

Bele lise

Bele lise se pojavijo zaradi poškodbe nohta, opozarjajo pa lahko tudi na bolezni katerega koli dela v telesu. Najpogosteje gre za obolenja jeter, na primer hepatitis ali cirozo, srčno popuščanje ali pa sladkorna bolezen.

Izrabljeni, svetleči se nohti

Izrabljeni in svetleči se nohti so pogosto posledica nekaterih kožnih obolenj, pri katerih občutimo močno srbečico. Videz izrabljenosti bi lahko kazal na atopijski dermatitis, za katerega je značilna pordela, suha in mehurčkasta koža, ali pa limfom oziroma maligno obolenje bezgavk, ki je lahko zelo nevarno.

Žličasta oblika

Žličasti nohti so zelo tanki in mehki, prepoznamo pa jih predvsem po tem, da so ukrivljeni navzgor. Takšna oblika je lahko posledica anemije oziroma slabokrvnosti, do katere pride zaradi pomanjkanja hemoglobina v krvi, ki vsebuje železo. Vzrok za deformacijo je lahko tudi v slabem delovanju jeter, boleznih srca ali pa težavah s ščitnico (hipotirodizem).

Noht
Ljudje, ki imajo v nohtni površini vdolbine, so pogosti bolniki za luskavico. (Foto: webmd.com)

Brazde

Številne vdolbinice v nohtih ima več kot polovica vseh obolelih za luskavico, ki ni nujno takoj opazna. Razpokanost bi lahko bila tudi posledica z luskavico povezane kronične bolezni psoriatičnim artritisom, za katerega so značilna vnetja kitnih narastišč in ovojnic. Redkeje pa opozarja tudi na vnetje hrbtenice (spondilitis) in križno-medeničnih sklepov (sakroiliitis).

Črna pika pod nohtno ploskvijo

Temne pike in manjšo obarvanost pod nohtno ploskvijo je treba jemati zelo resno, saj jih lahko povzroča melanom, ki je najbolj smrtonosna oblika kožnega raka. Še posebej nevaren pa je zato, ker ga na takšnih mestih zelo težko in pogosto prepozno opazimo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 11
 
walter2 19.07.2015 17:59:01
Sodeč po tem članku je 90% človeštva obolelo!
Janko Ig 19.07.2015 09:42:45
Namažeš s Hyperoil-om in vse težave zginejo. Večkrat preverjrno in klinično dokazano.
Rafaeluss 19.07.2015 18:21:28
Ena jabka na dan, pa gre bolezen STRAN :)
črnikuži 19.07.2015 20:39:44
lahko tistemu ki lahko je jabolko -jaz ne smem svežega sadja zaradi nastanka alergije v ustih - dobim srbečo ustno sluznico ki zelo srbi in oteče
sherlock2 20.07.2015 00:52:35
Mene pa napihuje in potem ustvarjam toplogredne pline ,,,hja ...tudi taki smo..tako pač je.
pmx 20.07.2015 09:05:17
@shelock enako tukaj, ... ha ha ha ... ampak zanimivo, da pa lahko brez problema tiste temno rdeče sladke. V sadju je večinoma kriv naravni sorbitol, ki ga te verjetno nimajo. :-) Kadar gremo občasno kaj v Italijo, kupim tam po dva zaboja Mele stark, nobenih težav.
 
LOPOVEpredZID 19.07.2015 08:32:20
Če si packa nehigijenična ti ne ta članek in katera koli kremica ne pomaga. Svinja je svinja pa jo lahko z štrajfiksom pereš!
tantadruj1 19.07.2015 09:14:10
telo že pozdraviš, tisto v glavi pri takih kot si ti pa težko.
BURGA 19.07.2015 09:38:53
Ampak svinje imajo čisto v redu "nohte".
LOPOVEpredZID 19.07.2015 11:24:52
tandajur1....a si ti eden od teh ki jih članek opisuje???!!! Packa pokvarjena.
tantadruj1 19.07.2015 17:00:42
tuptidup če minusov ne razumeš, kako bi lahko sploh kaj drugega.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave