17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

Kaj se zgodi s telesom, če ne jeste dovolj vlaknin?

Nutricisti odraslim osebam priporočajo, da zaužijejo 14 gramov vlaknin na vsakih 1000 kalorij (4180 kJ energije). To pomeni, da naj bi ženske na dan zaužile okoli 25 gramov vlaknin, moški pa okoli 38 gramov. A le redki zaužijejo takšno količino. Če je ne, povečate tveganje za razvoj nekaterih bolezni.

Vlaknine
Obrok bogat z vlakninami. (Foto: Thinkstock)

Če se na vašem krožniku vsak dan znajde več predelane kot sveže hrane, obstaja velika verjetnost, da ne zaužijete dovolj vlaknin. Prav zato nutricisti svetujejo, da na svoj krožnik uvrstite čim več sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric in stročnic, ki so bogate z vlakninami. Vlaknine so neprebavljivi ogljikovi hidrati z nizko kalorično vrednostjo. Izhajajo iz čvrste snovi sadja, zelenjave, stročnic in niso topne v vodi. Vlaknine so ključnega pomena za naše zdravje. Tu je nekaj razlogov, zakaj.

Debelost
Zaradi pomanjkanja vlaknin v prehrani se nam nabira odvečna telesna maščoba. Zato predelano hrano nadomestite s polnozrnatimi živili, stročnicami, sadjem in zelenjavo. (Foto: Thinkstock)

Več vlaknin, manj sladkarij in bolj vitka linija

Če pojeste sendvič iz belega kruha in slanino ter brez zelenjave, boste kaj hitro znova lačni. Boljša izbira je meso z veliko zelenjave in rjavim ali rdečim rižem. Vlaknine v zelenjavi in rižu vam bodo pomagale, da boste ostali siti dlje časa. Netopna vlakna pa bodo povečala volumen v želodcu in vam tako dala večji občutek sitosti. Upočasnila bodo premikanje hrane v zgornjem delu prebavil in zato podaljšala občutek sitosti. Hkrati pa pospešila premikanje hrane v spodnjem delu prebavil in zato olajšala prebavo. Vlaknine vam bodo zato pomagale, da boste čutili manjšo potrebo po nezdravih prigrizkih, občutili boste manjšo lakoto in zato lažje izbrali zdravo hrano. S tem pa se bodo stopili tudi odvečni kilogrami.

Skrbijo za zdravje debelega črevesa

Prehrana bogata z vlakninami pomaga izboljšati splošno zdravje debelega črevesa in pripomore k redni prebavi. Če se spopadate z zaprtjem, obvezno v svojo prehrano vključite stročnice in ostala živila z veliko vlakninami. Takšna hrana vam bo pomagala preprečiti tudi pojav hemeroidov in divertikulitisa – stanja, pri katerem v debelem črevesu nastajajo majhne črevesne obloge, ki štrlijo skozi črevesno steno kot majhni balončki. Gre za blago težavo, ki pa lahko privede do zapletov, kot je perforoacija črevesa (luknja v črevesu).

Znižujejo holesterol

Vlaknine povečajo nivo slabega holesterola v prebavnem sistemu in s tem preprečijo njihov vstop v kri. Ko se raven holesterola v krvi zmanjša za 1 odstotek, se zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja za dva odstotka. Tako je pokazala študija, objavljena v medicinski reviji British Medical Journal, kjer so potrdili, da vnos dodatnih 7 gramov vlaknin na dan zmanjša tveganje za srčni infarkt za 9 odstotkov. Fižol je odličen vir vlaknin. Pol skodelice kuhanega fižola lahko vsebuje do 10 gramov vlaknin. Poleg tega je fižol bogat še s kalijem in magnezijem – pomembnima mineraloma, ki varujeta zdravje srca in ožilja. Hkrati vsebuje še železo in vitamin B.

Preprečujejo sladkorno bolezen

Vlaknine upočasnijo absorbcijo sladkorja v kri in pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. To je še posebej pomembno za ljudi, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo. Dolgoročne raziskave so pokazale, da lahko prehrana bogata z vlakninami pomaga zmanjšati tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, še posebej pri tistih, ki so v visoko rizični skupini za to bolezen.

Študija, objavljena v Archives of Internal Medicine, je pokazala, da je pri tem še posebej učinkovit fižol, ki pomaga ohranjati dobro raven sladkorja v krvi. Pacienti s sladkorno boleznijo tipa 2 so v študiji vsakodnevno jedli skodelico kuhanega fižola. Stročnico so v jedilnik vključili za tri tedne in pokazalo se je, da so si na ta način znižali nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
kim llsung 29.02.2016 18:15:58
Nekaj casa sem vase zmetal po 80+ gramov vlaknin,to so bili gejzirji....je kar teklo od mene...
kajenje je zdravo 29.02.2016 11:37:59
Dejte mi povedat, kje nej kupm "rdeč riž",da bom zdrov in pametn, ko taprav noricionist.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave