22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Kako nevaren je kofein?

Eden vodilnih strokovnjakov na področju uživanja kofeina dr. Jack James pravi, da je kofein izjemno škodljiv stimulans, ki povzroča tudi smrt. Izjemno nevaren je po njegovem predvsem zato, ker je splošno sprejet kot neškodljiv.

Kava
Dr. Jack James je prepričan, da je kofein večkrat vzrok prezgodnje smrti, kar pa je po njegovem posledica tega, da se ne zavedamo, da so prevelike količine kofeina lahko nevarne. (Foto: iStockphoto)

Kofein je tako nevaren in ga uživamo v tako velikih količinah, da bi to morali regulirati, je za britanski Daily Mail povedal dr. Jack James, urednik žurnala, v katerem objavljajo zadnje raziskave o kofeinu in vodja oddelka za psihologijo na univerzi v Reykjaviku na Islandiji. Po njegovem mnenju ta stimulant povzroča ’prezgodnjo smrt’, smrtnost zaradi kofeina pa je podcenjena. Predvsem problematično je dejstvo, da proizvajalci kofein dodajajo najrazličnejšim proizvodom, kot so energijske, gazirane, alkoholne pijače in celo ustekleničeni vodi, piškotom, žvečilnim gumijem, jogurtu in mleku. Pogosto ga najdemo tudi v zdravilih za zdravljenje gripe in prehlada, v izdelkih za izgubo telesne teže in kozmetiki. Prav zato se ne zavedamo, koliko 'skritega' kofeina smo že zaužili.

cola
Nevaren je predvsem 'skriti' kofein, ki se ga ne zavedamo in je prisoten v vse več proizvodih. Tako ga dodajajo gaziranim in energijskim pijačam, alkoholnim pijačam, zdravilom in celo ustekleničeni vodi ter piškotih. (Foto: iStockphoto)

Še več, dr. James je prepričan, da so tveganja za naše zdravje ob izpostavljenosti kofeinu tako velika, da bi izdelke s kofeinom morali dodatno obdavčiti in prodajo omejiti tako kot pri alkoholu in cigaretah. Po njegovem bi moralo biti na vseh izdelkih natančno označeno, koliko kofeina vsebujejo, prodajo izdelkov s kofeinom pa bi morali prepovedati mladoletnim osebam.

V Evropi in Skandinaviji so sicer že začeli z nekaterimi ukrepi pri regulaciji, vključno z omejitvijo prodaje in označevanjem izdelkov, v Veliki Britaniji in ZDA pa prvega koraka še niso naredili.

Kako nevaren je res kofein?

Kot pravi dr. James, je predvsem problematična količina zaužitega kofeina in dejstvo, da ga pogosto uživamo v kombinaciji z drugimi škodljivimi substancami. Tako kofein v obliki energijskih pijač ublaži sedativne učinke alkohola in spodbudi ljudi, da spijejo še več. Kombinacija alkohola in kofeina pa še dodatno poveča tveganje za nezaščiten spolni odnos, za spolni napad ali za to, da postanemo žrtev posilstva, vožnje pod vplivom alkohola in nasilnega vedenja.

Ne le to, alkohol in kofein sta dva dobro poznana sprožilca srčne aritmije ali supraventrikularne tahikardije (SVT), tveganje pa se močno poveča, če sta zaužita v kombinaciji. SVT povzroča izjemno hitro bitje srca – vse do 160 utripov na minuto, zaradi česar občutimo razbijanje srca, bolečine v prsih, vrtoglavico, občutek, da nam zmanjkuje sape.

Sicer pa je zastrupitev s kofeinom stanje, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija prepoznava kot zdravstveno stanje. Simptomi vključujejo živčnost, anksioznost, nemir, nespečnost, želodčne težave, tresavico in močno bitje srca. V ameriškem nacionalnem sistemu, ki beleži zastrupitve prebivalstva, se je leta 2011 pokazalo, da je bil kofein dodaten faktor pri zastrupitvah v 6309 primerih, letno število pacientov, ki so iskali pomoč nujne medicinske pomoči zaradi težav, povezanih s pitjem energijskih pijač, pa je v tem letu naraslo za 36 odstotkov, torej na 20.000 primerov v letu 2011, so zapisali v poročilu, ki ga je izdala administracija za izrabo substanc in duševno zdravje.

Ameriška administracija za hrano in zdravila je lansko leto po opravljeni raziskavi ugotovila, da je bilo pet smrti povezanih s pitjem energijske pijače Monster Energy. Podjetje je zavrnilo kakršno koli povezavo. Pretirano uživanje kofeina vpliva tudi na naše psihično stanje. Leta 2009 je Lee Johns, oče 11-letnega dečka iz Boltona, povedal, da je deček storil samomor, potem ko so energijske pijače spremenile njegovo obnašanje. Johns pravi, da je bil njegov sin Tyler vesel deček, dokler ni začel piti energijskih pijač. Takrat se je iz dečka, ki je bil izjemno uspešen v šoli in priljubljen tudi v okolici, spremenil v ’hiperaktivnega in motečega najstnika’. Nekaj mesecev kasneje (lansko leto), pa je storil samomor. Na dan, ko se je obesil, je mati v njegovi sobi našla prazno litrsko plastenko kofeinskega napitka.

Srce
Alkohol v kombinaciji s kofeinom je dobro znan sprožilec srčne aritmije - izjemno hitrega bitja srca, ki povzroči razbijanje srca, bolečine v prsih, vrtoglavico, občutek, da nam zmanjkuje sape. (Foto: iStockphoto)

Nekatere študije pa kažejo, da pitje kofeina pri otrocih pomeni tudi več možnosti, da bodo v prihodnosti pili alkohol, preizkušali droge in kadili. Dr. James pa je zaskrbljen tudi nad mladimi športniki, ki spijejo veliko kofeina in s tem zelo obremenjujejo srce.

Kakšna je torej priporočljiva količina kofeina?

V ameriški Food Standards Agency trdijo, da dnevna priporočena količina kofeina ne obstaja, saj je ta odvisna od vsakega posameznika. Nanjo namreč vplivajo številni faktorji, kot so starost, teža in povprečna količina zaužitega kofeina. Študija, ki jo je izvedla regulatorna agencija Health Canada, pa je zaključila, da povprečna oseba lahko zaužije do 400 mg kofeina na dan. V tem primeru ne bodo občutili negativnih učinkov kofeina, kot je anksioznost in težave s srcem. Kljub vsemu pa se na kofein lahko sčasoma navadimo in ga lahko zaužijemo nekoliko več. Predvsem pa bi se mu morale izogibati nosečnice, ki naj na dan ne bi zaužile več kot 200 mg kofeina. Ta lahko pri nosečnicah namreč vpliva na nizko porodno težo in končni rezultat nosečnosti. Otroci naj ne bi zaužili več kot 75 mg kofeina.

Ena espreso kava vsebuje  okoli 107 mg kofeina, pločevinka Red Bulla vsebuje 83 mg (za primerjavo: prej omenjena ameriška pijača Monster Energy vsebuje 92 mg kofeina), plastenka Coca Cole vsebuje 58 mg, skodelica brezkofeinske kave 5 mg kofeina, vroča čokolada pa 9 mg kofeina.

Kava
Pitje kave je za marsikoga priljubljen ritual in temu se ni treba odpovedati. Je pa dobro, da s kofeinom ne pretiravate in da ste pozorni na mero, ki jo zaužijete. Vsekakor pa se izogibajte kombinaciji kofeina in alkohola. (Foto: iStockphoto)

Kaj pravijo slovenski strokovnjaki?

Strokovnjakinja za prehrano prof. Cirila Ribič Hlastan iz Inštituta za varovanje zdravja pravi, da kava ne vsebuje hranil, ki bi bila za nas koristna in lahko v prevelikih količinah škodi. Zato ljubiteljem tega napitka svetuje, da si na dan ne privoščijo več kot dve skodelici kave, največ tri. “Odmerki med 100 in 250 miligramov na dan, kar ustreza od ene do trem skodelicam espreso kave, so še varni za zdrave odrasle osebe, odmerki, ki presegajo 300 miligramov kofeina, lahko povzročajo nekatere neželene učinke, kot so nemir, nervoza, vzburjenost, nespečnost, rdečica na obrazu, povečano uriniranje, gastrointestinalne motnje, mišični krči, motnje srčnega ritma, nepovezane misli in govor,“ pojasnjuje in dodaja, da kofein po vstopu v organizem preide v večino tkiv in tudi v možgane. ’’Je pravzaprav psihoaktivna snov in kot taka stimulira centralni živčni sistem, kar se odraža v večji telesni in umski aktivnosti, vendar ne omogoča tudi precizne koordinacije in sposobnosti natančnega umskega dela,“ razloži. Poleg tega vpliva tudi na srčno mišico ter je blagi diuretik.

To nikakor ne pomeni, da si nekaj skodelic kave na dan ne smete privoščiti in da se morate odpovedati energijskim napitkom. Je pa dobro, da veste, kje je kofein prisoten in da ste pozorni na mero, ki jo zaužijete. Vsekakor pa se izogibajte kombinaciji kofeina in alkohola.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 10
Ardene 06.03.2013 23:35:54
če mi bo kofein omogočil spolni odnos, potem se ga grem pa nacedit..jupiiiii
bohlojz 10.03.2013 19:42:17
moraš pit koreto,ker piše kombinacija kofeina in alkohola
 
roaddogg 06.03.2013 00:33:55
vaš članek http://vizita.si/clanek/novice/11-stvari-ki-jih-morate-vedeti-o-kavi.html
 
MissLittleLilly 05.03.2013 17:59:22
Jezus, vi pa ne berete za sabo, a? Citiram: 'Kombinacija alkohola in kofeina pa še dodatno poveča tveganje za nezaščiten spolni odnos.' Grem rajš na kafe ;)
Jožica Cijan 05.03.2013 17:33:44
pol grem pa na špricer....
Pteln 05.03.2013 17:26:03
grem na liter kave.
Milan Koleznik 05.03.2013 17:12:11
poučno,gotovo je veliko resnice v tem.
 
ubogislovenci 05.03.2013 08:26:41
Grem na kavico...
 
DrTrdina 05.03.2013 08:03:41
pa vi na 24 ur ste pravi biseri. Enkrat objavljate kako je kava v zmernih količinah celo priporočljiva, za ne vem že kaj, danes pa, kako je smrtnonosen... Ne vem sploh, če bi še sploh prebirala vašo stran?!
 
enoh 05.03.2013 07:50:42
o tis šment... kaj bo Jadranka Juras rekla na vse to!!!!!!!!!!11?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave