09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški

Kako oskrbeti ožig meduze?

Brezskrbno kopanje nam zagotovo lahko zagreni ožig meduze, ki prinaša pekočo bolečino, srbečico in oteklino. Redkeje pa tudi izpuščaje, omotičnost in slabost. Če ne pride do hujše reakcije, si lahko pomagate sami.

Prva pomoč pri poletnih nevšečnostih

Nalagam..
Ožig meduze
Ožigi meduz so lahko sila neprijetni. (Foto: webmd.com)

V vodah severnega Jadrana na srečo ne prebivajo ožigalkarji, ki bi bili nevarni. Kljub vsemu pa so njihovi ožigi lahko neprijetni. Navadno se na tem mestu pojavi rdečica, lahko pa tudi večji ali manjši izpuščaji in mehurji. Če ne pride do hujše reakcije, lahko poškodovano mesto oskrbite sami. ''Že v slani vodi lahko najprej zdrgnemo s kože lovke, ki so še ostale. Potem pa si z mazili, ki jih dobimo v lokalni lekarni mažemo ta področja in jih hladimo,'' svetuje splošna zdravnica Danica Rotar Pavlič.

Danica Rotar Pavlič
''Že v slani vodi lahko najprej zdrgnemo s kože lovke, ki so še ostale. Potem pa si z mazili, ki jih dobimo v lokalni lekarni mažemo ta področja in jih hladimo,'' svetuje splošna zdravnica Danica Rotar Pavlič. (Foto: POP TV)

Oteklina navadno zbledi v tednu dni, če meduza opeče obraz ali je reakcija hujša, pa je treba obiskati zdravnika. Čeprav mnogi poznamo številne domače pripravke za blaženje oteklin in ožigov, pa zdravnica svetuje, da si mazila kupimo kar v lekarni, saj so ta najbolj preverjena. ''Čeprav je na spletnih straneh veliko različnih naravnih receptov in idej, pa ti niso znanstveno preverjeni. Kakšnih naravnih metod razen lokalno hlajenje in ustrezne nege kože ne moremo priporočati. Nekatere metode so včasih, če pretiravamo, lahko celo nevarne. Med njimi je nanos soli na kožo,'' pojasni.

Med kopanjem v morju pa lahko stopimo tudi na ježka. V tem primeru je treba bodice najprej odstraniti in rane pa očistiti, da se ne vnamejo. Še vedno najpogostejša težava v poletnem času pa so opekline. ''Sončnih opeklin je še vedno preveč med ljudmi. Zgodi se, da oseba pride tudi z opečenimi rokami, celim trupom in obrazom,'' pove Rotar Pavličeva. Prav zato s sončenjem nikar ne pretiravajte in se pred nevarnimi žarki pa zavarujte z oblačili, pokrivali in sončno kremo. Če se sončne opekline razvijejo v mehurje, jih ne prebadajte. ''Pri mehurjih najraje vidimo, da jih oskrbimo kar v ambulatni, da jih pacienti ne prebadajo sami, saj se bojimo sekundarnih okužb,'' še doda osebna zdravnica.

V poletnih dneh pa je tudi povečana količina omedlevic in sončaric. Prav zato pazite, da se v teh najbolj vročih delih dneva izogibate soncu in večjim naporom v najbolj vročih delih dneva, hkrati pa poskrbite, da spijete dovolj tekočine.
 

Meduza
V vodah severnega Jadrana na srečo ne prebivajo ožigalkarji, ki bi bili nevarni. (Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
flisko1423 05.08.2015 09:32:10
Dej a lahko še večjo reklamo nardite za lekarne LOL. Veliko domačih priprav pomaga enako kot zdravilo.
 
razor_ 05.08.2015 09:28:35
bo se treba polulati :)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave