23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

Premagajte nadležne črevesne težave!

Ste v preteklih dneh preveč jedli in pili ali pa ste posegli po hrani, ki vam je porušila črevesno ravnotežje? Imate zdaj drisko ali pa ste, ravno nasprotno, zaprti? Morda pa vas neprijetno napenja? Tukaj je nekaj rešitev za vaše prebavne težave ...

Prebava
Če vas napenja in imate krče, vam bo pomagal čaj iz komarčka, poprove mete, kamilice, kurkume. (Foto: iStockphoto)

Driska

Drisko lahko povzročijo tako škodljivi mikroorganizmi, ki porušijo črevesno ravnovesje, kot tudi preobčutljivost na kakšno hrano oziroma sestavine v njej ali pa neredni obroki, nezdrava hrana in stres, ki porušijo sestavo bakterijske flore v črevesu. V teh primerih, ko za diarejo ni krivo kakšno resnejše bolezensko stanje in ko driska ni dolgotrajna, si lahko poskušate pomagati sami.

Tudi voda je hrana
Prvi in hkrati najpomembnejši ukrep pri diareji je, da čim prej nadomestite izgubljeno tekočino in elektrolite. (Foto: iStockphoto)

 - Prvi in hkrati najpomembnejši ukrep je, da čim prej nadomestite z drisko izgubljeno tekočino ter minerale. Pijte izotonične napitke, lahko tudi rahlo slano navadno vodo, ki pa mora biti povsem neoporečna oziroma čista, nesladkane čaje.

- Izgubljeno tekočine in hkrati izgubljene elektrolite boste nadomestili tudi s prežgano juho, vendar pa jo pripravite brez jajca, le z moko, soljo in malo kumine. Dobro vam bo dela tudi korenčkova juha, prepečenec, suh riž oziroma testenine (brez omake) …

- V primeru driske posezite tudi po hrani, ki vsebuje pektine – ti bodo namreč učvrstili mehko blato in pomagali ustaviti drisko. Pektine najdete v bananah, jabolkih, riževi sluzi.

- Vsekakor se izogibajte mastni in močno začinjeni hrani, mleku in mlečnim izdelkom, kavi, skratka tisti jedači in pijači, ki ima odvajalni učinek.

Zaprtje

O zaprtju govorimo, kadar hodi posameznik na veliko potrebo redkeje kot sicer, ko je blato trdo, kepasto ali zapečeno, odvajanje blata pa spremljajo bolečine, krči in napetosti v trebuhu. Včasih zaprtje ni znak nobene resnejše bolezni, temveč je le posledica nezdrave prehrane, ki vsebuje premalo vlaknin, pomanjkanja gibanja, preveč sedenja, oslabljenih trebušnih mišic, pitja nezadostnih količin vode. K težavam pri odvajanju lahko pripomoreta tudi stres in zadrževanje blata. V teh primerih lahko pokusite težave odpraviti s katerim od naslednjih ukrepov:

ženska na stranišču
O zaprtju govorimo, kadar hodi posameznik na veliko potrebo redkeje kot sicer, ko je blato trdo, kepasto ali zapečeno, odvajanje blata pa spremljajo bolečine, krči in napetosti v trebuhu. (Foto: iStockphoto)

- Jejte živila, ki so bogata z vlakninami, saj te rahljajo zatrdelo blato in spodbujajo krčenje črevesne stene, na primer sadje, kot so kivi, slive, fige, marelice, hruške, jabolka, pa stročnice, žita in nekatero zelenjavo, na primer zelje.

- Pijte tudi dovolj tekočine, da bo blato, ki zastaja v črevesju, navlaženo in se bo lažje izločilo. Lahko pijete tudi napitke, ki vsebujejo magnezijevo sol in ki pomagajo pri težavah z odvajanjem blata.

- Pomembno je tudi, da poskrbite za redno telesno aktivnost, kajti tudi to spodbuja vaš metabolizem. Okrepljene trebušne mišice pa menda pripomorejo tudi k boljšemu gibanju črevesja.

- Vsekakor se izogibajte živilom, ki povzročajo zaprtost – to so na primer banane, čokolada, korenje … In predvsem nikar ne zadržujte blata – kadar koli začutite veliko potrebo, takoj odidite na stranišče.

- Če pa vam nič od tega ne bo pomagalo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bo – v primeru, da za zaprtost ni krivo nič resnejšega – predpisal uporabo glicerinskih svečk ali kakšnega odvajala. Vendar pa z njimi ne smete pretiravati, saj lahko dolgotrajno in nekontrolirano jemanje odvajal vodi v navajenost in dodatne črevesne težave.

Napenjanje in krči

Za tovrstne težave je pri marsikomu krivo prehitro prehranjevanje ali pitje, ob katerem pogoltnemo tudi veliko zraka, premalo prežvečena hrana, uživanje mastne hrane, gaziranih pijač, umetnih sladil. Tudi mlečni izdelki marsikomu povzročajo težave – kar polovica populacije nad 40 let nima več encima laktaze, ki je potreben za razgradnjo mlečnega sladkorja laktoze. Lahko pa napenjanje in krče povzroči tudi prevelika količina sadja in zelenjave, kot so slive, melone, nekatera jabolka, zelje, stročnice (še posebej fižol), brokoli, brstični ohrovt.

trebuh
Za napenjanje in krče je pogosto krivo to, da jemo prehitro in zraven hrane pogoltnemo še veliko zraka ter da hrane ne preživečimo dovolj. (Foto: iStockphoto)

Kako si torej pomagati?

- Izogibajte se hrani in pijači, ki je znana po tem, da povzroča napenjanje in črevesne krče.

- Če pa vendarle morate za silvestrovo pojesti tudi kaj takšnega, kar sicer napenja, potem si teh prazničnih pregreh res privoščite v minimalnih količinah. In če se da, poskrbite, da bodo na primer, oreščki, ki so prav tako na seznamu problematičnih živil, mleti, kajti tako bodo manj dražili črevesje in manj napihovali.

- Vzemite si čas za obedovanje in če se da, jejte petkrat dnevno, malo in počasi. Tako boste namreč preprečili, da bi zraven zaužite hrane in pijače pogoltnili še zrak. Pazite pa tudi, da boste hrano dobro prežvečili, kajti tudi neprebavljena hrana je lahko vzrok vaših težav.

- Skuhajte si čaj iz komarčka, poprove mete, kamilice, kurkume. Ta bo pomiril vaše razdraženo črevesje in ublažil krče.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave