20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Koliko spanja res potrebujemo?

Na dan spite najmanj štiri in največ osem ur, pravijo norveški in tajvanski zdravniki. Njihova študija je pokazala, da nezdravo ni le spati premalo, ampak tudi preveč. Tudi več kot osem ur poveča tveganje za bolezni srca in prezgodnjo smrt.

sanje
Zdravo ni niti spati več kot osem ur. (Foto: Thinkstock)

Znanstveniki so odkrili, da srcu ne škoduje le, da spimo premalo, ampak celo, da spimo preveč. Manj kot štiri ure spanja poveča tveganje za bolezen srca za 36 odstotkov. Ampak tudi več kot osem ur spanja ni kaj bolj zdravo. Tveganje za bolezen srca poveča za samo malo manj – za 28 odstotkov. To pomeni, da je idealno, da na noč spimo najmanj štiri ure in največ osem. 

Dobro je znano, da je premalo spanja nevarno za zdravje. pa tudi sami vemo. da se neprespani slabše počutimo. Premalo spanja povzroči izločanje hormona stresa, ki povzroči vrsto odzivov v telesu. Od povečanega srčnega utripa do povišanega krvnega tlaka. Premalo spanja povzroča tudi vnetja v telesu oziroma tista, ki že obstajajo, še bolj vnema. A zanimivo je, da je recimo pet ur spanja, če verjamemo norveškim in tajvanskim zdravnikom, enako zdravih kot sedem ur spanja. Ne smemo pa spati več kot osem ur. Ugotovili so tudi, da je za ženske tveganje še večje.

Zakaj je nevarno tudi preveč spanja, zdravniki še niso ugotovili. To bodo morali še raziskati. Zaenkrat pa pravi dr. Linn Beate Strand, vodja študije z norveške univerze za znanost in tehnologijo, "so naši rezultati taki, da vemo, da je dovolj, ampak ne preveč spanja pomemben del zdravega življenjskega sloga." 

Norveški in tajvanski zdravniki so med letoma 1998 in 2011 spremljali 392.164 odraslih. V obzir so vzeli tudi druge dejavnike bolezni srca: od izobrazbe in tega, ali ima oseba partnerja, do starosti, spola, indeksa telesne mase, krvnega sladkorja, lipidov, tlaka, kajenja in uživanja alkohola. Študija je bila objavljena v zborniku kardiologije.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
Dule Med 11.03.2016 21:45:04
Polulam se jas na njihove študije poslušam samega sebe, ludje so sam zato nevoljni bolani, ker ne poslušajo samega sebe !
Logic Popeye 11.03.2016 21:32:11
saj ne vedo kaj je vzrok in posledica, pogruntali so samo to tukaj, da je povezava med zdravjem in spanjem med 4 in 8 ur. to ne pomeni nujno, da je količina spanca vzrok za zdravje, lahko je obratno: zdravje je vzrok za to, da spiš v normalnih mejah. npr če nekdo dobi raka bo spal veliko. ali pa če te nekaj boli ne boš mogel spati. količina spanca ki ga ljudje rabimo je zelo različna, vsak zase ve. pa ja ne boš po svetu hodil nenaspan, naspat se je treba, ker je potem življenje 300% boljše.
kajenje je zdravo 11.03.2016 18:24:58
Že besedi PREMALO in PREVEČ sta negativni - torej je tale študija presnet nepotrebna.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave