22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Lepa Ptujčanka je imela nekoč 92 kilogramov

Tonja Zagoršek je v treh letih izgubila kar 32 kilogramov, po porodu pa še dodatnih deset. Najstniška leta, ko se je jeziček na tehtnici ustavil pri številki 92, so sedaj le slab spomin. Zaupala nam je, kako ji je uspel tako velik podvig.

Tonja
"Mislim, da je največja napaka ljudi, da izpustijo zajtrk in obilno večerjajo," je prepričana Tonja, ki je izgubila kar 42 kilogramov. (Foto: osebni arhiv)

"Ko sva šla s partnerjem v Egipt, so naju tam stehtali s kovčki. Moj kovček je imel 22 kilogramov. Takrat sem se nenadoma zavedla, da sedaj z ogromnim kovčkom vred tehtam manj kot takrat, ko sem pričela hujšati. Neverjetno, koliko odvečne teže sem lahko nosila s sabo," se nasmeji Tonja Zagoršek, 27-letna Ptujčanka, ki ji je res uspela preobrazba, ki ni nič manj kot osupljiva. Tehtala je že 92 kilogramov. Danes jih ima 51.

Tonja
Kar težko je verjeti, da gre za eno in isto osebo. (Foto: osebni arhiv)

Od 'bunke' do ...

Hujšati je pričela, ko je imela 18 let. Že kot otrok je bila bolj okrogla in so jo zato klicali bunka, vendar ji je bilo zaradi odvečne teže najhuje, ko je obiskovala srednjo šolo. "Zaradi slabe samopodobe se nisem udeležila maturantskega plesa. Za to mi bo vedno žal, ampak takrat sem se odločila drugače. Preveč me je skrbelo, kako bom videti v obleki," se še danes spomni, kot bi bilo včeraj. Zlobne pripombe vrstnikov so vsakič zabolele enako močno.

Če bi radi svojo zgodbo o uspehu z nami delili tudi vi, nam pišite na mail vizita@pop-tv.si.

"To so stvari, ki pustijo v človeku boleč spomin. Spomnim se, ko sem šla enkrat samkrat po dva sendviča – enega zase in enega za sošolko – in so fantje rekli … Teh besed se bom vedno spominjala. Rekli so: Poglej jo! Debela je že kot krava pa še dva sendviča si nese." A takšna nepojmljiva krutost je imela vsaj en pozitiven učinek. "Zelo hitro za tem sem začela hujšati. Se pravi, najprej sem pričela hujšati zaradi zlobnih jezikov, šele nato sem videla, da se tudi sama boljše počutim." Danes je nekdanji sošolci ne prepoznajo in jih mora sama pocukati za rokav in se jim predstaviti. "So bili tudi ljudje, ki sem jih mogla prepričevati, da sem to jaz," se nasmehne.

Tonja
Danes obžaluje, da je zaradi slabe samopodobe zamudila maturantski ples. (Foto: osebni arhiv)

V treh letih izgubila 30 kilogramov

Ko je bila Tonja 21-letna študentka, se je že lahko pohvalila, da se jeziček njene tehtnice ustavi pri veliko bolj zdravi številki 62. Ker je začela hujšati mlada in je to počela počasi, ni bilo niti težav z odvečno kožo. Kako ji je uspelo? "Ko sem začela hujšati, sem jedla tako kot prej, le da sem nehala izpuščati zajtrk. Kosilo bi ostalo normalno, vendar bi se trudila pojesti manj. Prej bi kosilu, preden sem šla spat, sledila še obilna večerja, zdaj pa nekje po peti uri ne jem več. Mislim, da je največja napaka ljudi, da izpustijo zajtrk in obilno večerjajo. Obratno se je treba dobro najesti za zajtrk, za večerjo pa si privoščiti nekaj manjšega, recimo kakšen jogurt in zelenjavo. Jaz si recimo včasih narežem malo paradižnika in rukole, ju potresem s sezamom in prelijem z malo olivnega olja. To je moja večerja." Sčasoma se je torej navadila izbirati še bolj zdrava živila, polnozrnat kruh si peče celo sama. Učinkovit nasvet pa se ji zdi tudi, da željam po nezdravi hrani ne podležemo v sami prodajalni. "Če nečesa potem ni doma, se je najlažje zadržati," odkrije še eno skrivnost svoje zdaj res zavidljive postave.

Po porodu ima še 10 kilogramov manj

Ne pozna se ji niti, da je rodila. Pred tremi leti in pol je povila sinčka Tilna ter po porodu izgubila celo dodatnih deset kilogramov. Sedaj svojo idealno težo vzdržuje že dve leti in pol. A to nikakor ne pomeni, da se je njeno življenje spremenilo v eno samo odrekanje. "Če na splošno pri prehrani paziš in vsake toliko še malo pošportaš, mislim, da ni nobene katastrofe, če si vsak dan privoščiš eno kepico sladoleda," je prepričana. Sladoled je njena najljubša sladica in ravno tako, kot se ji ne bi zdelo prav, če bi obdržala svoje stare prehranjevalne navade, se ne bi počutila dobro, če bi se povsem odrekla nečemu, kar jo osrečuje. "Pazim samo, da je to v nekih normalnih količinah," poudari. Eno manjšo sladico dnevno pokuri tudi s športom, ki ga je včasih sovražila, sedaj pa se udeležuje maratonov. Naredila je tudi izpit za vaditeljico plavanja. S športom se je sicer pričela ukvarjati, ko je že nekoliko shujšala. "Z 92 kilogrami nisi tako okreten, zato sem se pravzaprav začela s športom ukvarjati naknadno. Zdaj pa starši rečejo, da imajo drugo hčerko, ker prejšnji so v šoli, ker ni nikoli telovadila, rekli, da je fosil, zdaj pa pravijo, da imajo drugo hčerko – tisto bolj zdravo," se pošali.

Tonja
Takole se Tonja sedaj udeležuje celo maratonov. (Foto: osebni arhiv)

'Ko prideš v družbo, se čutiš sprejetega'

Izguba toliko kilogramov povsem spremeni življenje. "Bolj si samozavesten in zadovoljen sam s sabo, in ko prideš v družbo, se čutiš sprejetega," opisuje, kako se je počutila toliko vitkejša. Mlada Štajerka deluje izjemno odprto in zgovorno, zato je res težko verjeti, da se je kdaj zapirala vase. "Saj pravzaprav sem bila že prej tako odprt in zgovoren karakter, samo nisem tega delila z ostalimi. Verjetno sem bila pravzaprav tudi sprejeta že prej, ampak ker nisem sprejemala same sebe, sem šele kasneje, ko je bila moja samopodoba toliko boljša, to tudi opazila." Shujšati seveda ni bilo lahko. Ni bilo lahko spremeniti stila življenja. Vendar je bilo vredno vsake kapljice potu. "Vse se začne s prvim korakom, in ta je najtežji," pravi. V uteho pa doda: "Ampak, ko začneš enkrat hoditi po tej poti, gre vedno lažje."

Preberite si tudi, kako je uspelo shujšati 22-letnemu Branku iz Šmartnega pri Litiji.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 48
bibobobi 17.10.2013 17:21:51
Ona v 3 letih izgubila 32kg, js sm pa v 6 mesecih 36kg pa kaj :) ampak ja vseeno čestitke, vem kako se počuti - verjetno prav tako kot se sama ! :) LP Aleksandra
_pika poka_ 31.10.2013 21:12:43
to je mogla bit velika obremenitev za telo, ampak vseeno ti čestitam za tak dosežek in da tako težo vzdržuješ ;)
SonyGirl 17.10.2013 10:21:30
Mislim, da je vse stvar metabolizma. Tudi jaz pojem 95% hrane do 17h, potem pa samo še kaj malega (skodelico mleka) in pijem vodo ali nesladkan čaj in to ne zato ker se držim diete, ampak ker mi enostavno ne paše zvečer jest. Efekta ni nobenega. Lahko bi telovadila do onemoglosti, sem že tudi poskusila 5x na teden s telovadbo, po dveh mesecih sem imela 3 kg več.V takšni starosti (18 let) marsikdo shujša in to ni posledica resnega hujšanja, ampak se v tem času še vedno dogajajo pubertetne hormonske spremembe, ki so ji zelo pomagale do te teže, kot jo ima sedaj. Tak da se men ne zdi tako čudežna sprememba.
Tinka20 17.10.2013 14:34:34
mislim da je velik problem v ljudeh ker negativno razmišlja..hujšaš a že vnaprej razmišljaš da ti ne bo ratalo..in zaradi tega ti res ne uspe! ;)
SonyGirl 18.10.2013 14:31:24
Povej to mojemu tirologu.
ddrej 19.10.2013 17:44:09
Logično, da si pridobila, ko si pa pretiravala s telovadbo. Poglej si, kakšna je teža enakega volumna mišic in maščobe. To se vedno zgodi, ko začneš gibati. Jaz sem trenutno v letu dni izgubl okrog 10kg, Ker pa povečujem tempo vadbe, pa se že dva meseca ni nič premaknilo dol.
 
trgovi33 17.10.2013 08:36:25
Tonja, neverjetna sprememba, svaka ti čast kaj ti je uspelo. Bravo!!!!!!!!!!!!!
trgovi33 17.10.2013 08:40:11
Vesela sem, da beremo takšne slovenske uspehe ne samo tuje. naj jih bo čimveč, zdaj pa še štart z moje strani, res prava spodbuda.p.s. izredno lepa ženskica si.
 
A77 17.10.2013 04:36:33
vau...cestitke....
 
karamba34 16.10.2013 22:02:53
nehala se je basat s hrano posledično shujšala težka logika res
Boštjan Strmšek 17.10.2013 00:04:28
kaj pa spotbuda
Tonja Zagoršek 17.10.2013 06:54:53
Žal naj hiper_inteligentnega potolažim z dejstvom da sem se tudi prej daleč od basala s hrano. Sem pa jedla v nepravih delih dneva - to pa drži. Logika? Ni težka, je pa vseeno kar far away od vašega ozkega razmišljanja v zgornjem komentarju. In ja - vsi, ki imajo višek kg NE POMENI, DA SE S HRANO BAŠEJO!!! Žal mi je za vse naivneže, ki v to še zmeraj verjamejo!
ddrej 19.10.2013 17:45:59
Enim pa ni pomoči. So si ubogi v glavo :-). Skratka, vse kar ni njihovo, ka ni po njihovo ne morejo razumeti.
*Watermelon* 22.10.2013 16:16:54
hiper_inteligenten: teb pa tvoj uporabnišk ime ne pristaja.
 
tekalnik 16.10.2013 21:24:40
Pohvalno ! Lepo je brat take zgodbe. Vendar svetujem previdnost. Predvsem je pri ženskah v modi, da pridejo na idejo, da bodo tekle in shušale za 10..20 kg. Rezultat tega je, da si poškodujejo kolke, gležnje, hrbtenico. Vsem , ki želijo shujšat, priporočam strokovno pomoč najpej pri prehrani in nato še pri programu fizične aktivnosti. Tek ni za vsakogar in preberite si članek dr.B. Škofa - Ne bodimo ovce. Veliko užitkov pri vseh oblikah telesne aktivnosti vam želim.
York 16.10.2013 20:25:36
Vsem tistim, ki pravijo, da se ne da ....... da se! Tonja, čestitke! Veliko si naredila za svojo samopodobo, izgled, največ za svoje zdravje.
Important notice 16.10.2013 16:26:32
Bravo!
 
label 16.10.2013 14:19:09
vsaka ji čast,bravo
 
weinheim 16.10.2013 14:08:50
Čestitke!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave