18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Napitek, ki prepreči infekcije, zniža pritisk in izboljša spanec

V mešalniku zmešajte 2 majhni rdeči pesi, majhno jabolko, 50 gramov borovnic, 3 decilitre vode in žlico nastrganega ingverja. To je napitek, ki prepreči vnetja, zniža pritisk, izboljša spanje.

Rdeča pesa
Zmešajte si napitek iz rdeče pese. Pomagajo tudi zelena, oreški, mleko, celo čokolada. (Foto: Thinkstock)

Rdeča pesa pa tudi stebelna in gomoljna zelena, rukola, špinača, peteršilj. Vrh tega pa še oreški, meso, mleko in mlečni izdelki, čokolada, rozine. To je hrana, iz katere lahko naše telo proizvede dušikov oksid. Vse več študij kaže, da ga nujno potrebujemo, če želimo ohraniti zdravo srce. Poleg tega naj bi izboljšal spanec in odgnal infekcije.

Skleda rukole
Določena hrana vsebuje nitrite, iz njih telo proizvede dušikov oksid, ki ga za optimalno delovanje nujno potrebuje. (Foto: iStockphoto)

Zaradi dušikovega oksida se krvne žilice razširijo, to pa zniža pritisk, razlaga dr. Jonathan Stamler z medicinske fakultete univerze v Clevelandu, kjer so delovanje dušikovega oksida preučili. "Odkrili smo, da kisik ne pride do krvnih celic, če zraven ni dušikovega oksida. Kardiologi so se dolgo spraševali, kako je mogoče, da je v krvi dovolj kisika, v celicah pa ne. Sedaj smo pomanjkanje tega plina povezali s težavami s srcem, slabo prekrvavitvijo, tudi poškodbami ledvic." Sumijo, da je lahko povezano tudi s pojavom Alzheimerjeve bolezni in rakom.

Raziskave na univerzi v Edinburghu pa so povsem nepričakovano pokazale, da je, da se dušikov oksid v telesu sprosti, potrebno nekaj izpostavljenosti UVA žarkom. "Jaz sem dermatolog," pove dr. Richard Weller, vodja ekipe. "Svoje dneve preživljam tako, da vidim muke ljudi s kožnim rakom, da ljudem pridigam o škodljivosti sonca. Toda novi izsledki so me prepričali, da je malo izpostavljenosti nujne, saj zniža krvni pritisk, nas ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Zato sedaj govorim ljudem, naj uživajo na soncu, a naj se ne sončijo namerno in prekomerno; še vedno je treba paziti, da preprečimo opekline." Če vidite kaj sončka, se mu torej le nastavite; raziskave pa so poleg tega pokazale, da sproščanje dušikovega oksida spodbudi tudi telovadba.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 4
vezuv_ 26.12.2015 00:31:41
nič ni napisano kako se to uživa
maneno48 27.12.2015 12:04:15
napitek popiješ
 
kundalinigirl 25.12.2015 21:51:53
Super in zdrav napitek. Sem ga že sprobala. :)
 
flum 25.12.2015 20:16:50
Tako velja danes, jutribo že taisti napitek veljav za kancerogenega. Moda in biznis v prehrani
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave