21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Noro odkritje o kakavu!

Redno uživanje sladkega čokoladnega napitka, s katerim se sicer najpogosteje 'pocrkljamo' v zimskih dneh, je še kako koristno za zdravje, je pokazala nova raziskava. Kakav naj bi namreč uspešno preprečeval razvoj demence.

kakav

Zvečer si privoščite skodelico kakava in preprečite, zmanjšajte tveganje za razvoj ali napredovanje Alzheimerjeve bolezni, svetujejo strokovnjaki.

Raziskave, katerih rezultati so bili objavljeni v reviji Journal of Alzheimer's Disease, so pokazale, da kakav, ki predstavlja bogat vir antioksidantov polifenolov, uspešno preprečuje kopičenje beljakovin v možganih, ki poškodujejo živčne celice ter povzročajo napredovanje Alzheimerjeve bolezni.

Strokovnjaki iz bolnišnice Mount Sinai Hospital iz New Yorka so analizirali več vrst kakava, kot najbolj blagodejna pa se je izkazala sorta lavado. Ta naj bi vsebovala največ polifenolov in protivnetnih sestavin in je najbolj učinkovita v boju proti kopičenju škodljivih beljakovin v možganih. Še več, delovanje živčnih celic naj bi se z uživanjem omenjenega kakava celo izboljševalo.

skodelica kakava
(Foto: Reuters)

V sklopu študije so strokovnjaki opazovali sinapse, stike med posameznimi živčnimi celicami. Ker okvare sinaps igrajo pomembnejšo vlogo pri izgubi spomina kot oslabljenost živčnih celic, verjamejo, da bi reševanje delovanja sinaps lahko pripomoglo k preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in razvoju novih zdravil na tem področju, pojasnjuje profesor Giulio Maria Pasinetti.

Pri zdravih ljudeh živčne celice pošiljajo električne impulze, ki sproščajo nevrotransmiterje ter prenašajo posamezna sporočila. Pri osebah z degenerativnimi boleznimi, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen, pa skupina škodljivih beljakovin , ki se začnejo kopičiti ob sinapsah, preprečuje normalno pošiljanje živčnih signalov. To povzroči motnje spomina in poslabšano delovanje možganov in posledično telesnih funkcij. Dr. Pasinetti pri tem dodaja, da bi kakav lavado lahko pomagal preprečevati kopičenje teh beljakovin ter tako pomembno pripomogel k preprečevanju te pogoste bolezni. "Verjamemo, da so rezultati naše študije izjemnega pomena za preprečevanje razvoja in napredovanja Alzheimerjeve bolezni in demence," je povedal in dodal, da zato svetuje redno uživanje omenjenega kakava.
 

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 4
Veggie 27.06.2014 17:14:29
Ali to torej pomeni, da je tudi čokolada z več kot 50 % kakava blagodejna v boju proti demenci? Običajnega kakava, kakršen je na primer Benquick, z živalskim mlekom namreč ne pijem. Raziskava je najbrž zajela le pravi kakav brez drugih sestavin.
Narcissa 27.06.2014 17:33:12
saj je že jasno, da temna čokolada (ki je grenka) je zdrava.
maj.či.ka 27.06.2014 20:56:19
Čokolada spada k sladkarijam, četudi je temna, zatorej ne more biti zdrava. Čisti kakav brez dodatkov pa je čisto nekaj drugega.
Narcissa 28.06.2014 10:58:22
majčika preberi kakšno literaturo, preden pišeš neumnosti. temna čokolada, ki je npr. od 50% vsebnosti čistega kakava naprej, je zelo grenka in taka je zdrava. tista temna čokolada, ki jo imaš pa ti v mislih (ki jo kupiš za đabe v hoferju 300g), tista pa je za kuhanje in ne vsebuje toliko kakava.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave