23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Z najnovejšo metodo je okrevanje še krajše!

NAGRADNA AKCIJA: Pomagamo do boljšega vida

Z najnovejšo tehnologijo laserske operacije oči, imenovano iLasik, lahko bolnik takoj po posegu že vidi povsem ostro. Poleg tega obstaja manj možnosti za zaplete, okrevanje je krajše. Več o metodi nam je pojasnila oftalmologinja mag. Kristina Mikek iz očesnega centra Morela okulisti.

Najsodobnejša laserska operacija oči

Nalagam..

NAGRADNA AKCIJA: Pomagamo do boljšega vida

Se že dolgo časa spopadate z dioptrijo in ste se naveličali očal in leč? Skupaj s strokovnjaki očesnega centra Morela okulisti bomo nekomu izmed vas podarili brezplačno lasersko operacijo vida z najsodobnejšo tehniko FEMTO lasik.

 

Med operacijo oči
Najnovejša tehnologija iLasik omogoča krajše okrevanje, manj možnosti zapletov in takojšnjo ostrino vida. (Foto: Thinkstock)

Vsi, ki smo kdaj nosili očala, dobro vemo, kako neprijetno je, ko želimo biti športno aktivni, a nas pri tem nenehno ovirajo očala. Ali pa kako neprijetno je, ko stopimo sredi zime v zaprti prostor in se nam orosijo stekla. Pa tudi vsakodnevno vstavljanje leč in obdobja, ko so zaradi leč naše oči utrujene, razdražene in vnete. Vse te težave so le še preteklost po laserski operaciji oči. Za številne je znova oster pogled v svet pravi čudež. Še posebno če po operaciji niso imeli nikakršnih zapletov. Da bi bilo teh čim manj, omogoča najnovejša metoda laserske operacije s femtosekundnim laserjem, imenovana iLasik, ki jo izvajajo v očesnem centru Morela okulisti. Pri njej poklopec med operacijo namesto s kirurškim nožem ustvarijo z laserjem, kar pomeni, da je reženj v roženici, ki ga ustvarijo, natančnejši, zato je okrevanje hitrejše. Več o metodi nam je pojasnila oftalmologinja mag. Kristina Mikek iz očesnega centra Morela okulisti, ki ima s to metodo že ogromno izkušenj.

Morela okulisti - 6
''Pri lasik metodi smo do sedaj reženj ustvarjali z mikrokeratomom - posebnim kirurškim nožem. Pri najnovejši tehnologiji s femtosekundnim laserjem imenovani iLasik pa to storimo z laserjem,'' pove oftalmologinja mag. Kristina Mikek iz očesnega centra Morela okulisti.

Kaj sploh je iLasik metoda in kako se razlikuje od običajne lasik metode?

Pri laserski operaciji imamo v osnovi dve metodi. Pri eni metodi ustvarimo poklopec ali reženj roženice, ga dvignemo in pod njim delujemo z laserjem (lasik). Druga metoda pa je površinska ablacija, kjer samo odstranimo plast epitelnih celic na površini roženice in delujemo z laserjem. Pozneje se epitelj znova zaraste. Prva lasik metoda je manj zahtevna za bolnika, saj je okrevanje hitrejše, vidna ostrina je boljša že takoj po operaciji. Pri lasik metodi smo do zdaj reženj ustvarjali z mikrokeratomom - posebnim kirurškim nožem. Pri najnovejši tehnologiji s femtosekundnim laserjem, imenovani iLasik, pa to storimo z laserjem.

Zakaj je boljše, da to storite z laserjem?

Laser je bolj natančen kot kirurški nož, zato je predvidljivost metode iLasik boljša. Z njim lahko natančno določimo debelino režnja, in to debelino tudi dobimo. Reženj je tako bolj predvidljive oblike, bolj regularne oblike, robovi so ostrejši in se tudi bolje prilegajo, ko reženj znova položimo na prejšnje mesto. S tem se zmanjša možnost, da se reženj premakne, manj je možnosti za suho oko. ILasik omogoča tudi, da naredimo reženj pri ljudeh, ki sicer niso primerni za navadno lasik operacijo, ker imajo pretanko roženico. Z metodo iLasik pa se za operacijo tudi pri njih lahko odločimo, saj je natančnejša.

Kdo je primeren za metodo iLasik?

Za metodo iLasik so primerni vsi, ki so primerni za metodo lasik, torej 95 % ljudi. Poleg tega tisti, ki imajo malo tanjšo roženico, saj lahko bolj predvidljivo nastavimo debelino režnja. Če je roženica asimetrična ali nepravilne oblike, se moramo še vedno odločiti za drugo metodo površinske ablacije. Sicer pa velja, da skušamo večinoma opravljati metodo lasik.

Zakaj?

Ker je okrevanje zelo hitro, predvidljivost rezultatov je zelo dobra - se pravi ni možnosti brazgotinjenja, nastanka kakšnih motnjav. Metoda ni povezana z daljšim okrevanjem zaradi celjenja, kar sicer velja za druge tehnike, kot so lasek, prk, površinska ablacija.

Morajo biti pred posegom izpolnjeni še kakšni pogoji?

Osnovni pogoji so, da mora biti kandidat za operacijo zdrav, imeti mora stabilno dioptrijo, preiskave, ki jih opravimo pred operacijo, pa morajo pokazati, da ni kakšnih bolezni roženice ali odstopanj, zaradi katerih bi lahko po operaciji nastale nezaželene spremembe roženice. Vse to je pomembno, ker si želimo, da bi bil po laserski operaciji oči bolnik zadovoljen in da bi videl čim boljše.

FEMTO lasik - 4
Sam poseg traja približno 15 minut na operacijski mizi, popolna vidna ostrina vida pa se vzpostavi že nekaj ur po posegu. (Foto: Miro Majcen)

Kakšen je razpon dioptrije, ki jo lahko odpravite z najnovejšo metodo?

Z lasersko korekcijo vida lahko pomagamo bolnikom z najmanjšo dioptrijo -0,5 in vse do -8, -9 dioptrije, skupaj s prisotnim astigmatizmom – ljudje astigmatizem bolj poznajo pod imenom cilinder. Pri bližinski dioptriji pa lahko odpravimo stopnjo dioptrije nekako do največ +3,5 ali +4 dioptrije.

Pri femto sekundnem laserju je tudi okrevanje hitrejše. Zakaj?

Ker je reženj narejen z laserjem, torej ne s kirurškim nožem, je predvidljivost, kako se ta reženj ustvari, izjemno precizna. Ko ga vrnemo nazaj, je prijemanje poklopca bolj sigurno, stabilno, manjša možnost je, da se ta reženj premakne. Tako lahko bolnik že z operacijske mize povsem brez očal vidi na našo stensko uro v operacijski dvorani.

Koliko časa traja poseg in kdaj bolnik res vidi dobro?

Sam poseg traja približno 15 minut na operacijski mizi, popolna vidna ostrina pa se vzpostavi že nekaj ur po posegu. Okrevanje vidne ostrine po operaciji iLasik je najhitrejše od vseh laserskih posegov za odpravo dioptrije.

Najbrž pa se po posegu oči vseeno nekaj časa ne smemo preveč naprezati?

Kot rečeno, je vidna ostrina praviloma popolna že prvi dan po posegu. V prvih tednih po posegu tako svetujemo le skrb za zaščito oči pred sončnimi žarki s primernimi sončnimi očali, sicer ste lahko normalno aktivni.

FEMTO lasik - 16
Ključnega pomena so tudi pregledi po operaciji. (Foto: Miro Majcen)

Obstajajo kakšna tveganja za zaplete?

Vsak medicinski poseg lahko prinese kakšen odstotek komplikacij, vendar če je laser v rokah nekoga, ki ve, kako se mora odzvati, bi lahko celo rekla, da je operacija stoodstotno varna. V primeru redkih neželenih zapletov znamo ustrezno ukrepati, da bolniku omogočimo dobro vidno ostrino. To prinesejo predvsem izkušnje in napredna tehnologija, ki jo uporabljamo tudi v našem centru. V oboje tako zaupamo, da za stabilnost rezultatov po laserski operaciji, opravljeni v našem centru, prevzemamo trajno odgovornost.

NAGRADNA AKCIJA: Pomagamo do boljšega vida

Ker do boljšega vida želimo pomagati tudi vsem, ki si operacije ne morejo privoščiti, bomo nekomu v sodelovanju z očesnim centrom Morela okulisti podarili brezplačno lasersko operacijo oči z najnovejšo tehnologijo, imenovano iLasik ali FEMTO lasik. Izpolnite obrazec na dnu članka, in tako sodelujte v nagradni akciji.

Sponzorirana vsebina.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave