19.04.2018
LJ
25° / 8°
UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Srčno-žilni sistem 'Čudežna molekula', ki preprečuje srčno-žilne bolezni Noseča Noseči 29-letnici diagnosticirali neozdravljivega raka

Okusite čudežno moč zelenega čaja

Ena skodelica zelenega čaja resda ne bo prinesla čudežnih rezultatov, toda z rednim uživanjem tega okusnega napitka boste svojemu telesu dokazano povrnili zdravje, vitalnost in okrepili imunski sistem. Telo vam bo sčasoma zagotovo hvaležno.

čaj
Tri do štiri skodelice dnevno je priporočena količina, nič pa ni narobe, če spijete tudi kakšno merico več. (Foto: iStockphoto)

Zeleni čaj so poznali že več kot 4000 let pred našim štetjem, izvira pa iz Kitajske, ko ga je po naključju odkril kitajski cesar in od takrat naprej velja za napitek, ki poživlja telo in duha ter se uporablja v različne zdravstvene namene. Iz Kitajske tudi prihaja znan rek 'Bolje biti tri dni brez hrane kot en dan brez čaja'. Različne vrste zelenega čaja izvirajo iz azijskih držav, kjer ga pridelujejo.

Pitje čaja
Zelenemu čaju pripisujejo celo paleto zdravilnih učinkov. (Foto: iStockphoto)

Te različice so odvisne predvsem od pogojev gojenja, načina pridelovanja in časa obiranja listov. Sprva so v pitju čaja uživali le premožnejši sloji, a so navado čez čas prevzeli še intelektualci in na koncu najširše ljudske množice po celem svetu. Danes na svetu vsako sekundo popijemo 14.000 skodelic čaja, prav zeleni čaj pa velja za enega najbolj zdravilnih. Mnogo raziskav potrjuje, da je zeleni čaj ena izmed najobetavnejših rastlin, saj je nadvse učinkovit pri preventivi pred določenimi obolenji ter pravi eliksir zdravja in vitalnosti. Pravijo mu tudi osebni trener našega imunskega sistema. Zaradi naravnih antioksidacijskih lastnosti pa po njem vse bolj segajo zato tudi ljubitelji naravnega in zdravega življenja.

Zdravilne sestavine

Zeleni čaj je narejen izključno iz listov čajevca Camellia sinensis, ki so bili izpostavljeni minimalni oksidaciji med pridelavo. Vsebuje zelo malo čreslovine in je prijetno osvežujoč, čeprav ima nekoliko grenak okus. Aktivne učinkovine v zelenem čaju so polifenoli v obliki flavonidov, kot so katehini in epigalokatehin galate (EGCG). Gre za močne antioksidante, ki zaustavijo širjenje določenih tipov rakastih celic. Antioksidacijsko delovanje EGCG v zelenem čaju je tudi do stokrat močnejše kot na primer pri vitaminu C in E. Že dolgo je znano, da polifenoli v zelenem čaju aktivno zavirajo delovanje bakterij, virusov in glivic. Kofein, ki ga zeleni čaj prav tako vsebuje, deluje kot odlično poživilo, vitamin C v čaju zmanjšuje stres ter preprečuje gripo in prehlad, vitamini B kompleksa ugodno vplivajo na presnovo ogljikovih hidratov, vitamin E deluje kot antioksidant in upočasnjuje proces staranja, teanin pa daje čaju prijeten okus.

Hladen napitek iz zelenega čaja
Hladen čaj je lahko odlična osvežitev. (Foto: iStockphoto)

Zdravilni učinki

Zeleni čaj veliko ljudi primerja z učinki kave, vendar je vsebnost zdravilnih sestavin v kavi neprimerno manjša kot pri zelenem čaju. Njegovo krepilno delovanje začne delovati po 15 minutah in učinkuje do ene ure ali celo več, odvisno od posameznika. Med drugim naj bi bil zeleni čaj učinkovit v boju proti alergijam, stresu, zdravljenju herpesa, vnetju ušes, pri astmi, hkrati pa naj bi uravnaval raven holesterola ter zmanjševal tveganje za revmatoidni artritis. Potrjeno je, da redno uživanje zelenega čaja ugodno vpliva na zbranost in razpoloženje ter preprečuje arteriosklerozo, visok krvni tlak in prehitro staranje. Čaj je zaželen tudi pri obvladovanju kandide, saj varuje sluznico črevesja in preprečuje kvasovkam, da bi se preveč razvile, in še bi lahko naštevali. Najpomembnejše pa je, da je zeleni čaj učinkovit tudi pri:

-rakavih obolenjih

EGCG kot eden izmed najmočnejših antioksidantov lahko ščiti pred rakom, saj varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo spremembe DNA v celicah, hkrati pa zavira tudi rast tumorjev.

-srčno-žilnih boleznih

EGCG zmanjšuje vnetje arterij, zaradi česar je manj možnosti za njihovo mašenje. Na Japonskem so naredili raziskavo, ki je pokazala, da je bila smrtnost zaradi kardiovaskularnih bolezni pri osebah, ki so zaužile 10 skodelic zelenega čaja dnevno, kar za 28 odstotkov nižja kot pri osebah, ki so zaužile 3 skodelice zelenega čaja ali manj.

Glasujte za POPovega zdravnika leta

-krepitvi kosti

Fluoridi in flavonoidi lahko povečajo čvrstost kosti. Skozi obsežno študijo je bilo namreč ugotovljeno, da se je pri posameznikih, ki so nekaj let uživali najmanj 2 skodelici čaja dnevno, mineralna gostota kosti povišala. Pri osebah, ki so redno pile čaj več kot 10 let, je bila razlika v primerjavi s tistimi, ki čaja niso uživali, kar 6,3 odstotka, pri tistih, ki so redno uživali čaj od 6 do 10 let, pa 2,3 odstotka.

Zadovoljna ženska
Redno pitje zelenega čaja bo okrepilo vaš imunski sistem ter vam povrnilo zdravje in vitalnost. (Foto: iStockphoto)

-hujšanju

Marsikdo ob omembi zelenega čaja najprej pomisli na hujšanje, saj ga strokovnjaki zaradi njegovih sestavin toplo priporočajo pri topljenju maščobnih blazinic. Zagotovo boste presenečeni, da lahko z rednim pitjem zelenega čaja dnevno pokurite kar 70 kalorij (293 kJ), kar v enem letu nanese kar 7 kilogramov.

-gripi in prehladu

Pred leti so naredili obsežno študijo, skozi katero so ugotovili, da vsakodnevno grgranje zelenega čaja skoraj devetkrat zmanjša tveganje za okužbo z virusom prehlada ali gripe. V študiji izpred dveh let pa je polovica udeležencev jemala prehranska dopolnila polifenolov zelenega čaja in teanina, druga polovica pa ničesar. Rezultati so pokazali, da je imela prva skupina kar 75 odstotkov manj infekcij, na podlagi česar mnogi menijo, da je redno uživanje zelenega čaja ali prehranskih dopolnil bolj učinkovito od cepljenja proti gripi.

Glede na raziskave naj bi dnevno zaužili od tri do štiri skodelice čaja, čeprav nekateri strokovnjaki priporočajo celo do trikrat večjo količino, toda zaradi vsebnosti kofeina se raje držite zlate sredine. Na voljo imate celo paleto različic zelenega čaja in zagotovo se večkrat sprašujete, katerega izbrati, kateri je tisti najboljši. Odgovora preprosto ni, prav vsi so dobri, seveda pa so tisti iz vrečke zagotovo slabša izbira. Naj pitje zelenega čaja postane vaša rutina, lahko uživate tudi hladnega, ki vas bo dobro osvežil in odžejal. Vsaj dan si privoščite vsaj skodelico ali dve, vaše telo vam bo nadvse hvaležno.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
olaf45 28.03.2012 13:44:10
Uživanjem tega okusnega napitka!vsa čast zdravilnemu zelenemu čaju!!Ampak ne morem verjeti da vsi vedno pišejo o užitku ob pitju okusnega čaja!!Če je za 24 ur užitek in dober okus po slami pol majo pa rs slab okus!!!
Psemek_III 22.05.2014 17:28:24
Seveda nisi še nikoli pil dobrega zelenega čaja, lolek.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave