11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Pet športov za kurjenje kalorij

Če ste se odločili, da boste izgubili tistih nekaj odvečnih kilogramov, vas verjetno zanima, koliko kalorij se porabi pri določenem športu in katere mišice bodo najbolj delale. Tukaj je seznam petih športnih aktivnosti, pri katerih boste pokurili kar nekaj kalorij.

kolebnica
V pol ure skakanja s kolebnico boste porabili približno 340 kalorij. (Foto: iStockphoto)

1. Rolanje

Poraba kalorij: približno 420 v 30 minutah.
Najbolj delujoči del telesa: mišice nog in zadnjice.

Rolanje je zabaven način za porabo velike količine kalorij – še posebej, če se vam pri tej športni aktivnosti pridruži še kakšen prijatelj in če se odpravita na steze, primerne za rolanje, nekam v naravo. Le paziti morate, da ves čas držite zmeren tempo in da se ne gibate prepočasi. A ne le, da boste pri rolanju skorajda nevede porabili precej kalorij, krepili boste tudi mišice nog in zadnjice ter nenazadnje tudi trebušne mišice, ki vam med rolanjem pomagajo pri stabilizaciji trupa in ohranjanju ravnotežja. Seveda pa ne pozabite na varnost – nadenite si čelado in ščitnike ter se izogibajte prometnih cest, ki nimajo urejenih prog za kolesa in rolanje.

Ples
Med plesom se boste zabavali, sprostili in porabili tudi precej kalorij. (Foto: iStockphoto)

2. Tek

Poraba kalorij: približno 400 v 30 minutah.
Najbolj delujoči del telesa: mišice nog in zadnjice.

Tako kot pri rolanju tudi pri teku krepite večinoma spodnji del telesa, torej mišice nog in zadnjice, a se med tekom vključijo tudi stabilizatorji trupa, ali povedano preprosteje, mišice trebuha. Koliko kalorij boste porabili pri teku, je seveda spet odvisno od vašega tempa in od tega, ali boste tekli po ravnem terenu ali v klanec. Sicer pa je za tek, kjer so kolena in gležnji bolj obremenjeni kot na primer pri kolesarjenju, še kako pomembno, da si priskrbite kakovostno in primerno tekaško obutev, da znate pravilno teči. Če se le da, pa raje kot po betonu tecite po mehkejši podlagi, na primer po travniku ali gozdni poti. Tako se boste namreč izognili nevšečnostim, kot je nadležno vnetje pokostnice.

3. Skakanje s kolebnico

Poraba kalorij: približno 340 v 30 minutah.
Najbolj delujoč del telesa: mišice nog in zadnjice.

Tovrstno vadbo imajo zelo radi boksarji. Pri skakanju s kolebnico namreč ne pokurite veliko kalorij, temveč si s skakanjem oblikujete in krepite tudi stegenske mišice, meča, zadnjico in nenazadnje tudi trebuh. Če želite stopnjevati težavnost, lahko namesto po obeh nogah hkrati skačete izmenično – najprej po eni, nato po drugi nogi. Ali pa menjajte tempo skakanja – takšen intervalni trening s kolebnico vam bo vsekakor pomagal porabiti kar nekaj kalorij.

tek
Pri teku pazite, da boste primerno obuti in če se le da, raje kot po betonu tecite po mehkejši podlagi, na primer po gozdu ali travniku. (Foto: iStockphoto)

4. Ples

Poraba kalorij: približno 250 v 30 minutah.
Najbolj delujoč del telesa: mišice nog, zadnjice, trebuha, do neke mere tudi hrbta in rok.

Govorimo seveda o zmernem, družabnem plesu, ki se ga številni lotijo predvsem zato, da bi se z boljšo polovico ali prijatelji prijetno zabavali ter se naučili kakšnih novih plesnih korakov. Pa vendar lahko v pol ure zmernega plesa porabite kar nekaj kalorij – nekje do 220, pravijo poznavalci. Če pa se lotite intenzivnejših plesov, kot so na primer divji latinsko-ameriški plesi – samba, jive, ča ča ča – in jih odplešete na udarne pesmi s hitrim tempom, se poraba kalorij še poveča, lahko tudi na 400 v pol ure. Poleg tega bo med plesanjem delalo celo telo – pri določenih gibih tudi mišice hrbta in rok. Priporočljivo pa je, da se plesne vadbe lotite počasi. Začnite z bolj umirjenimi ritmi in plesi, da se postopoma ogrejete, potem pa se lotite bolj divjih, hitrejših, napornih. Med posameznimi plesi nikar ne počivajte, temveč ostanite v gibanju – sprehajajte se sem ter tja in se nadihajte. Takoj ko zaslišite novo pesem, pa plešite naprej.

5. Tenis

Poraba kalorij: približno 270 v 30 minutah.
Najbolj delujoč del telesa: mišice rok in ramenskega obroča.

Pravzaprav pri tenisu, tako kot pri plesu, delajo mišice celega telesa. Med tekanjem sem ter tja po igrišču so še kako dejavne mišice nog, med udarjanjem žogice mišice rok in ramenskega obroča, medtem ko se obračate iz ene na drugo stran, da bi odbijali žogico, se aktivirajo tudi mišice trebuha. Med igranjem tenisa se boste tudi sprostili in zabavali, še posebej, če boste imeli zabavnega soigralca ali če se boste odločili za igro dvojic.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 8
 
aguirre 30.08.2011 10:23:34
madjanca...če se toliko ukvarjaš z vadbo resnično dvomim, da si debela (ne glede na to kaj ješ). Res pa je, da imamo ljudje različne konstitucije in različno obliko mišic. Moja inštruktorka aerobike ima 62kg pri 172 cm, ampak ima za moje pojme zelo lepo postavo. Nikoli pa ne bo Ashley Olsen! In nikoli ji ne bo tehtnica pokazala 50kg, razen če začne stradat...Ne tako neumno gledat samo na številko, ki jo pokaže tehtnica. Če se res vsak dan 2 uri rekreniraš ni variante, da si debel!
TheSoundofPerseverance 22.06.2018 06:35:33
172 cm in 62 kg... kaj to je slabo??? debelo? Mater, ste prtisnjeni!
 
anamicy 23.02.2011 21:57:23
jest zlo rada laufam, pa mi grejo kg bol počas dol............ čeprou,... mogoče si pozabila na zajtrk, pa 3-5 obrokov dnevno, po manj hrane......
 
anja286 18.12.2010 09:54:11
jah js tud lah laufam do onemoglosti pa naum nč bol suha, če se bom po tem nekontrolirano nažirala :P normalno pa zdravo jej pa boš mela mn kg ;P
York 05.11.2010 21:31:20
madjanca 05.11.2010, 15:47.

Mogoče pa si pozabila na spanje? Premalo spanja "redi" in tega se včasih ljudje niti ne zavedajo.
svizec_se_goni 05.11.2010 16:03:44
@madjanca: narobe hujšaš! Ni vse samo v gibanju (sicer zelo pomaga),ampak tudi v tem kdaj kaj ješ in koliko ješ! Ukini živila z visokim glikemičnim indeksom (npr.bel kruh in podobno),pa ne jej prevelikih obrokov naenkrat,ker ti hitro dvignejo krvni sladkor,zato ti žleza slinovka v kri sproži inzulin,ki ti ta sladkor prenese v maščobo,itd,itd....
Sonyboy 22.05.2012 17:19:49
predvsem pa po 18h ne smeš več jest!

sarkazem OFF :D
madjanca 05.11.2010 15:47:21
če bi blo tko, bi js mela zlu mal kg...
rolam po eno uro, pet ur plešem na polno (vmes spijem liter ali več vode)...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave